ONAY ALMADAN VATANDAŞ ARANAMAZ

Güncelleme Tarihi:

ONAY ALMADAN  VATANDAŞ ARANAMAZ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 10:27

Evinizde, yemekte, iş toplantısında veya önemli bir görüşmenin ortasında gönderilen bir SMS, e-posta veya çalan bir telefon, çoğumuzun canını sıkmakta veya rahatsız etmektedir.

Haberin Devamı

Elektronik Haberleşme Kanunu’nda özellikle siyasi propaganda, doğrudan pazarlama ve cinsel içerikli SMS ve e-postaları sınırlamak için değişikliğe gidildi.

Söz konusu mesajlar için ‘önceden izin’ kuralı getirildi. Uymayanlar için 100 bin liraya kadar ceza söz konusu. Yalnızca tacirler için istisna olarak ticari faaliyetlerine ilişkin haberleşme göz önüne alınarak ilk iletiden sonra bunu almayı reddetme hakkı vardır.

‘RET’ YERİNE ÖN İZİN
Ret yerine önceden izin şartı Elektronik Ticaret Kanunu’nun aboneliği düzenleyen 50’nci maddesinde, ‘izin şartı’ yok. Mesaj için ‘ret’ yerine ‘önceden izninin alınması’ şartı hükmünü koymuştur.

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tüketicilere sözleşmeyi tek taraflı olarak son erdirme yetkisi verilmiştir. 50’nci maddenin 2. 3 ve 4’üncü fıkraları gayet açık. Yani satıcı veya kurumlar, “Sözleşmemizde bu madde var” derlerse, siz tek taraflı hiçbir gerekçe ve mazeret göstermeksizin sonlandırma yetkisi vermiştir.

Haberin Devamı

ŞİKÂYET NEREYE YAPILIR?
BTK, mevzuata aykırı uygulamaları bulunduğu tespit edilen 15 işletmeye 66,5 milyon TL ceza yağdırdı.

Cep telefonunuzdan sizi arayıp reklam propagandası yapan ya da mesaj atanları Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na şikâyet edebilirsiniz. Bunun için tiss.gtb.gov.tr adresine girmeniz yeterli.

Bu şikâyetinizle beraber arayan numaraların tüm uzantılarına müteselsil ceza yağar.

Ayrıca, e-devlet ve Ticaret Bakanlığı’nın Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile istenmeyen SMS’leri engelleyebilirsiniz.

Bir de Savcılığa Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 123’üncü maddesi üzerinden şikâyette bulunabilirsiniz. Sırf huzur ve sükunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı bir davranışta bulunması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

KİŞİSEL VERİLER İZİNSİZ KULLANILAMAZ
Kişisel veri, kimliği belli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin isimden fotoğrafa kadar her türlü bilgidir. Bunların izinsiz ele geçirilmesinin ya da paylaşılmasının, cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Hekim, diyetisyen, kuaför, güzellik uzmanı gibi meslek gruplarındaki kişilerin, sosyal medyada hastalarının ya da müşterilerinin fotoğraf veya görüntülerini paylaştıklarına sıklıkla rastlamaktayız.

İşte tüm bunlar paylaşılırken sahiplerinden yazılı bir izin alınmadan yapılmışsa buna ‘kişisel verilerin izinsiz paylaşımı’ denmektedir ve yasalar karşısında cezai müeyyidelere muhatap olunur.

TCK’nın 135’inci maddesinde kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydeden kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar kişisel hapis cezası verilmesi ve yine 136’ncı maddesinde verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişilerin, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları öngörülmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!