Nefes almadan hizmet ettik

Güncelleme Tarihi:

Nefes almadan hizmet ettik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2019 11:06

Muratpaşa Belediye Başkanı ve Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ümit Uysal, 5 yıldır sürdürdüğü belediye başkanlığı döneminde gerçekleştirdiği projeleri ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini Hürriyet Gazetesi Akdeniz Bölge Temsilcisi Bikan Karaca ve muhabir Salim Uzun’a anlattı.

Haberin Devamı

 Yerel seçimin kaderini belirleyecek en kritik ilçeler arasında yer alan Muratpaşa’ya 5 yıldır liderlik yapan Muratpaşa Belediye Başkanı ve CHP’nin adayı Ümit Uysal, Hürriyet röportaj serisinin konuğu oldu. Muratpaşa’daki geçen dönemi değerlendiren Uysal, “5 yıldır nefes almadan hizmet ettik” dedi.

KIYILARI RANTA TESLİM ETMEDİK

Seçime çok az bir süre kaldı. Geriye dönüp baktığınızda Muratpaşa’ya yönelik hayallerinizi gerçekleştirebildiniz mi?
500 bin nüfuslu, Antalya’nın kalbi sayılan bir ilçede görev yapıyoruz. Burada uygulayacağımız her şey bir bütün olmalıydı. O yüzden göreve geldiğim andan itibaren yapacağım bütün işleri bir medeniyet modeli olarak düşündüm. İnsanımızın da, ülkemizin de, belediyeciliğin de ufkunu açmak istedik. Birçok alanda bunu başardık.

Haberin Devamı

Muratpaşa’da en dikkat çekici proje olarak neyi görüyorsunuz?

Aslında beklenen şey belli, projelerle yıldızlaşmak. Bu bakış açısı çağımızın tüketim alışkanlıklarına seçmen algısının dikkatini çekmek için son derece uygun. Biz ise hiç böyle düşünmedik. Biz, toplumsal kalkınmayı, iyileşmeyi, medeniyeti, dayanışmayı, kent kültürünü, fiziksel, sosyal mekânları, tasayı, kıvancı, adalet duygusunu düşündük. Ve hep bu saydıklarımı yükseltmeye çalıştık.

ÖNCE TEMEL OLMALI

Yani hizmet planlarken en alt kademeden en üst kademeye kadar bütün olarak düşündünüz.

Çok doğru. Çöp konteynırlarını yer altına almamız da, kentin hukuki itilaflarını çözmemiz de bir hizmet. Biz öncelikli olarak temel konulara eğildik ve büyük ölçüde başarı sağladık. Çünkü temel olmadan medeniyet çekirdeği olamıyor. En önemlisi de ortak aklı dikkate aldık.

Sivil Toplum Merkezi de bu amaçla mı kuruldu?

Elbette. Biz tüm dernekleri bir araya getirdik. 21 bin kişiye sosyal hizmet ürettik. Altta kalanın canının çıkmadığı bir kent düşledik. Bu kentte iyi asfalt da olmalı, spor yapılan, sanat yapılan modern tesisler de. Hiçbirinden vazgeçmemeliyiz.

Muratpaşa halkı ile özel bir bağ kurabildiniz mi?

Bunun için büyük uğraşlar verdik. Halkımızın iyi gününde de, kötü gününde de yanında olduk. Milli, dini bayramları hep beraber kutladık. Torpil kavramını ortadan kaldırıp bütün insanları eşit olarak gördük. Turunç Masa’yı arayan herkesi dikkate aldık, sürdürülebilir özel bir sistem oluşturduk. Bu bize göre bir medeniyet modeli.

Haberin Devamı

Özellikle kıyı bandında yaptığınız projeler övgü de aldı, eleştirildi de. Siz neyi amaçladınız?

Türkiye’de kıyı kullanımı deyince akla halk değil rant gelir. Biz ise Muratpaşa’da kıyılarımızı halkımızın rahatça girip çıkabileceği şekilde düzenledik. Ve bu konudaki mücadelemiz devam edecek.

YENİ PLAJLAR AÇILACAK

Yeni plaj çalışması olacak mı?

3-4 plajı ısrarla istiyorum. Birtakım şartlar ortaya kondu. O şartları yerine getirip tekrar talepte bulunacağız. Şunu çok açık belirtiyorum; biz bütün Türkiye’ye örnek olan bir kıyı kullanımı yapıyoruz. Hedefimizde sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin yararı var.

Kaleiçi’ne özel bir ilginiz olduğunu biliyoruz. Yeniden göreve gelirseniz bu ilgi devam edecek mi?

Haberin Devamı

İnanın Kaleiçi ile çok uğraştım. Ama bazı şeyleri yürütebilmeniz için anlayışın değişmesi gerekiyor. Biz Berlin Fuarı’nın ortasına Yivli Minare’yi dikince, bunlar ne yapıyor diye garip garip baktılar. Tabi bazı şeyler değişiyor. Aspendos, Perge yılı ilan ediliyor. Bu konuda bazı şeylerin canlanması elbette güzel. Kaleiçi’nden ilgimizi asla çekmeyeceğiz.

Nefes almadan hizmet ettik

BİZİ ÖRNEK ALIYORLAR

Görev döneminizde çevreye yönelik projeleriniz de dikkat çekti. Özellikle komşu kart.

Çevreci Komşu Kart projesi bütün Türkiye’ye yayıldı. Cumhurbaşkanlığı tarafından gündeme taşınan sıfır atık projesinin sunumlarında Muratpaşa Belediyesi’ni örnek gösterdiler. Başarılı olmak ve örnek alınmak elbette bizi mutlu ediyor.

Haberin Devamı

Çok konuşulan diğer bir projeniz de Turunç Masa.

Turunç Masa sürekli inceleniyor. Çünkü biz farklı bir anlayış oluşturduk. Diğer belediyeler gelenin gönlünü hoş tutan bir sistem kurarken, biz vatandaşın sorununu bizzat takip etmeyi ve sonuca ulaştırmayı amaç edindik.

KONSEPT PARKLAR GELİYOR

Yeni dönem için neler planladınız?

Halkımız bize yeniden görevi teslim ederse projelerimiz gelişerek devam edecek. Asfalt yatırımlarımız yüzde 70’e ulaştı, kalan yüzde 30’u tamamlamamız lazım. Yeşil alanları konsept parklara dönüştüreceğiz. Çevre çalışmaları devam edecek. Çevreci Kart akreditasyonumuz 25 bine ulaştı. Bu sayıyı 50 binlere taşımamız lazım.

Sosyal hizmetler konusunda ne aşamadasınız?

Haberin Devamı

Sosyal hizmetler oturmuş, sürdürülebilir şekilde devam etmeli. Şu anda çok yüksek standartlı bir sosyal hizmet çizgisine sahibiz. 9 bin kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Tabi biz bu hizmetleri reklam etmeyiz, fotoğraflarını yaymayız. Hizmeti bir Allah, bir de alan bilir. Çünkü sosyal dayanışma olmayan bir kent eksik kalır.

Projeleriniz arasında yeni bir temanız olacak mı?

Teknolojik gelişmelere ayrı bir önem vereceğiz. Çünkü bu konuda ülke olarak müthiş geri kalıyoruz. Teknoloji 2 yılda eskiyor, biz ise doğru eğitim sistemini bile oluşturamıyoruz. Biz bu eğitim açığını gidermek için devreye gireceğiz. Gençler çocuklar ve yetişkinler bu çalışmanın içinde yer alacak. Yine turizm ve demokratik katılım alanlarına eğileceğiz.

Nefes almadan hizmet ettik

KATILIMCI YÖNETİM OLACAK

Halkın aktif yönetim içinde bulunduğu bir anlayışı mı planlıyorsunuz?

Kadınlarımızı, gençlerimizi içine alan mahalle bazlı örgütlenmeler oluşturacağız. Katılımcı bazlı bütçe uygulamaları olacak. Yani topyekûn kendi belediyesini yöneten bir Muratpaşa sistematiği üretmeyi düşünüyoruz. Turizm için dijital turizm merkezi projemiz var. Bütün dünyadan turist çekecek bir proje. Akıllı kent sistemlerini dayanak alıp güvenli bir kent olduğumuzu anlatacak bir düzen kuracağız.

Hem belediye birimleri, hem de siz sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorsunuz. Bu size ilçe yönetiminde kolaylık sağlıyor mu?

Sosyal medya günümüzün bir gerçeği. Tabi iyi yanları kadar kötü yanları da var. Bu alan bizi daha ulaşılabilir kılıyor. İsteyen herkes fikirlerini paylaşıyor, biz de hizmet kalitemizi artırmak adına bu fikirlerden faydalanıyoruz.

Yeraltı çöp konteynerleri konusunda zaman zaman eleştiriler geliyor. Bazı bölgeler bu değişime ayak uyduramadı mı?

380 civarında yeraltı çöp konteynerimiz var. Yoğun kullanılan bölgelerde bazı sıkıntılar yaşandığı doğru. Tabi bazı alışkanlıkların değişmesi gerekiyor. Biz yeni önlemler alarak vatandaşımızı memnun etmeye çalışıyoruz. Ama genel olarak bakıldığında sistemin kabul gördüğünü söyleyebiliriz. Bunu da yaptığımız anketlerde görüyoruz. Zaten hazırladığımız bir projenin işe yaramadığını görürsek toplumla ve gerçekle inatlaşmayız.

ADALETİ SAĞLIYORUZ

Muratpaşa’da hizmet dengesizliğine yönelik eleştiriler oldu. Sizce de böyle bir sorun var mı? Gözde semtlerle, arka sokaklar aynı hizmeti alabiliyor mu?

Her mahallenin yapısı aynı değil. Çünkü planlamaları farklı. Bazı mahalleler daha genç, bazıları daha yaşlı. Elbette çözülemeyen sorunlar var. Fakat şunu açıkça ifade edebilirim; biz hizmeti adaletli biçimde dağıtıyoruz. Bu adaleti sağlamaya da devam edeceğiz.

Belediye olarak farklı alanlarda üretim tesisleri kurdunuz. Bunun istihdama katkısı oldu mu?

Elbette. Asfalt, konteyner, bitki üretim tesisimiz ve kafeteryalarımızda toplam 600 kişi çalışıyor. Bu, orta ölçekli 10 adet fabrikanın istihdam oranına eşit. Biz bu yapıyı sürdürülebilir bir mali tablo ile yaptık. Asfaltı dahi piyasanın yüzde 50-60 altına mal ediyoruz. Bitki üretiminde kâr oranı daha da yüksek.

MALİ DENGEYİ SAĞLADIK

Muratpaşa Belediyesi’nin borcu ne kadar?

Önümüzdeki yıl öngördüğümüz bütçe 420 milyon, borç stokumuz 80 milyon TL civarında. Bu borç da 6-7 yıla yayılmış şekilde. Yani ciddi bir mali denge var.

Tüm partiler için zor bir seçim olacağı düşünülüyor. Anket yaptırdınız mı? Muratpaşa’da nasıl bir tablo bekliyorsunuz?

Sonucu sandıkta göreceğiz. Seçim kaygım yok. Çünkü 5 yıldır nefes almadan hizmet ettik. Komşularımızla iyi günde, kötü günde hep beraber olduk. Gelecek 5 yılla ilgili de bize güveneceklerini düşünüyorum. Anketlere bakarsak ciddi bir farkla önde gözüküyoruz.

GEÇMİŞİMDE GELECEĞİMDE ATATÜRK VAR

2015 döneminde yapılan bazı satın almalara ilişkin suçlamalarla karşılaştınız. Bunların gerçekle ilişkisi var mı?

Tamamı karalama kampanyası. Bu satın almaları neredeyse tüm partiler yapıyor ama suçlanan CHP’li başarılı belediyeler oluyor. Muratpaşa Belediyesi’ne binlerce insan mal ve hizmet satar. Biz bunların dünya görüşlerini, sosyal yönelimlerini bilemeyiz. Sayıştay ve Kamu İhale Kurumu’nun denetiminden geçmiş satın almaları karalama bahanesi olarak yaymaya çalışıyor, garip hikâyelerle süslüyorlar. Yani saçma sapan şeyler. Bu alanda savunma yapmaya ihtiyaç olmayacak kadar berrak bir Cumhuriyetçi, Atatürkçü geçmişim var.

HER ALANDA GÖREV YAPTIM

22 yaşında kurucular arasında yer aldım. Gençlik kolları, il başkanlığı yaptım. Yeri geldi bayrak astım, yeri geldi kapı kapı dolaştım. İl başkanlığım dönemim partimizin en fazla vekil çıkardığı dönemdi. Bu başarıda tüm parti örgütlerimizin katkısı oldu.

MURATPAŞA’YI DÜNYA TANIMALI

Biz herkesin mutlu olacağı bir yönetim anlayışı oluşturmaya çalışıyoruz. En büyük hayalim Muratpaşa’nın dünyanın her yerinden turist ağırlayan bir ilçe olması. Sosyal hizmetlerin daha kapsamlı hale gelmesi, yüksek teknoloji kullanımı ve akıllı kent uygulamaların daha da artması.

KENT İÇİN İHTİYAÇTI

Türkan Şoray Kültür Merkezi bu kent için önemli bir ihtiyaçtı. İnanın etkinliklerde boş koltuğumuz kalmıyor. 5 bin kişiye kültür sanat eğitimi de veriyorduk. Hobi kurslarımız çok yoğun. Amatör gruplara da desteklerimiz oluyor. Tabi bir de elit gösteriler için bir mekâna ihtiyacımız vardı. Yeni merkezimizle bu ihtiyacı karşıladık.

BAKMADAN GEÇME!