METREKARE OYUNU

Güncelleme Tarihi:

METREKARE OYUNU
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2022 11:10

Merkezi ısıtma sistemlerinin 2 bin metrekare ve üzerindeki binalar için zorunlu olduğunun altını çizen MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, belediyelerin bu kuralı 10 bin metrekareye çıkaran meclis kararlarının hukuki bir geçerliliğinin olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

BİNALARDA toplam inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzerindeyse merkezi ısıtma sistem kurulmasının zorunlu olduğu uyarısında bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, kentteki bazı belediyelerin bu kanunu delerek zorunluluk kriterini 10 bin metrekareye çıkardıklarını söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe beledilerinin meclislerinde alınan bu kararın yasal olmadığını belirten Atmaca, bu yanlıştan dönülmesini istedi.

2 METREKARE VE ÜZERİ ZORUNLU
Konuyla ilgili Hürriyet muhabirine konuşan Atmaca, “Antalya’daki bazı belediyelerce meclis kararları alındığını ve 2 bin metrekare ve üzeri toplam kullanım alanı için olan zorunluluğun 10 bin metrekareye çıkarıldığını duyuyoruz. Alınan bu kararın son derece hatalı olduğu görüşündeyiz. Merkezi ısıtma sistemi yapılması için zorunlu olan 2 bin metrekare kullanım alanı 2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu gereği uygulamaya giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamındadır ve değiştirilemez” dedi.

Haberin Devamı

BELEDİYE KARARI KANUNU AŞAMAZ
Bina Enerji Performansı Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesinde ‘Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılması gerektiği’ hükmünün açıkça yer aldığını hatırlatan İbrahim Atmaca, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 7’nci maddesinde de bu zorunlulukla ilgili standartların anlatıldığını belirtti. Atmaca, “Hiçbir belediye meclis kararı, kanun kapsamındaki yaptırımları aşamaz. Bu yanlıştan ivedilikle geri dönülmesi şart” diyerek belediyelere çağrı yaptı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ
Kanunun üstünde karar alınamayacağını vurgulayan Atmaca, belediye meclislerinde alınan kanuna aykırı kararların hukuki bir karşılığı olmadığını söyledi. Atmaca, sözlerine şöyle devam etti: “Mevzuat bu kadar açıkken alınan belediye meclis kararları ile merkezi ısıtma sistemi için zorunlu kullanım alanının 10 bin metrekareye çekilmesi hukuken de yanlış. Her ne kadar ortak gider paylaşımı ve toplanmasında zorluklar yaşansa da enerjinin verimli kullanımı için binaların merkezi ısıtılması şarttır. Bu kapsamda da kanunen de zorunlu olan 2 bin metrekare sınır değeri muhakkak dikkate alınmalı.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!