METATURİST OLUYORUZ

Güncelleme Tarihi:

METATURİST OLUYORUZ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2022 09:13

Metaverse…Meta “öte, sonrası”, Verse ise “evren” anlamına geliyor. Dijital turizm için belki de ilk büyük adım. Türkiye’nin de benzer bir çalışmaya girmesi turistik zenginliğinin tanıtımı açısından fayda sağlayacaktır.

Haberin Devamı

METAVERSE… Son günlerde bu adı duymayan kaldı mı? Ülkelerin de hızla gündemine aldığı ve üzerine bolca çalıştığı bir konu bu.
***
Metaverse iki kelimeden oluşuyor; Meta “öte, sonrası”, Verse ise “evren” anlamına geliyor. Meta evren, evrenin ötesi, dijitalle inşa edilmiş kurgusal bir evren… Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kavramlarını da genişletip yeni bir form kazandırıyor.
***
Bu evrene girmek için Avatarlar kullanılıyor. Sizi temsil edecek olan kendi Avatarlarınızı istediğiniz formda oluşturabiliyorsunuz. Şu an çeşitli toplantıların etkinliklerin düzenlenebildiği, hepimizin hakkında çok az şey bilip merakla takip ettiği bir platform olsa da yakın gelecekte hayatlarımızda önemli yer tutacak gibi görünüyor.
***
Aklıma cep telefonlarının ilk çıktığı zamanlar geldi. Bilenler hatırlamıştır, ele sığmayacak kadar büyük, kızaklı şarjı olan, antenli, şimdiki formundan ve işlevinden tamamen farklı bir cihazdı cep telefonları... Metaverse’ün de cep telefonlarının ilkel versiyonu gibi ilk dönemindeyiz ve belki de farkında olmadan dünya için önemli bir dönüm noktasına, tarihi bir başlangıca şahitlik ediyoruz.
***
Son iki yılda Kovid-19 salgını ile birlikte o kadar çok ilklere şahit olduk ki… Bu ilkler heyecan olmaktan çıktı artık “yenilik ve değişim” hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Biz henüz bir sisteme alışmamışken bir diğeri geliyor… Telefonlarımızın her yıl bir üst modelini alıyoruz, kullandığımız uygulamalar sürekli kendini güncelliyor ve biz alışmayı bile unutur hale geliyoruz. Aslında robot gibi hızla adapte oluyoruz değişimlere. Bu iyi bir şey ama orta ve uzak gelecek için nasıl bir evrenin habercisi tahmin etmek bile zor. Birçok yeni iş dalı ortaya çıkıyor ve çıkmaya devam edecek. Meslekler form değiştirmek zorunda. Belki birçok mesleği geleceğe hiç taşıyamayacağız bile. 
***
Salgınla birlikte ihtiyaç duyabileceğimiz her şeyin hızla dijitale taşınmış olması bu geçiş sürecinde bize biraz daha yardımcı oldu. Belki bu salgını bundan 30 yıl önce yaşasaydık bu kadar rahat atlatabilecek miydik? Tartışılır… Bizi etkisi altına alan çok boyutlu bu süreci tek bir boyutla ele almak ve analiz etmek de imkânsız.
***
Güney Kore 2030 yılı için milyarlarca dolar harcayarak Seul’un Metaverse’de yer alması için çalışmalara başladı bile. Dijital turizm için belki de ilk büyük adım. Türkiye’nin de benzer bir çalışmaya girmesi turistik zenginliğinin tanıtımı açısından fayda sağlayacaktır.
***
Belki de yakın gelecekte yeni nesil oteller, yeni nesil eğlence sektörü, yeni nesil turizm algısı Metaverse’de şekillenecek… Konserler, festivaller ve büyük etkinlikler Metaverse’te gerçekleşmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda büyük müzelerin de galerilerini Metaverse’e aktarması bekleniyor. Dijital turizm hareketliliğinin tıpkı dijital konserlerde olduğu gibi ciddi bir talep oluşturacağını düşünüyorum.
***
Gelecek şekillenirken daha çok okumalı daha çok bilgi sahibi olmalı ve bilgiyi yönetebilmeliyiz. Seyirci olmakla yetinmemeliyiz.
***
İleride bizi dijital evrenlerimizin içerisinde daha mutlu bir hayat mı bekliyor yoksa yeni nesil zihin hapishanelerimiz mi olacak, yaşayıp göreceğiz. Ama ben yakın gelecekte METATURİZM evreninde METATURİST olarak bu deneyimi yaşamayı heyecanla bekliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!