LİKYA YOLU’NDA AĞAÇ KIYIMINA DAVA

Güncelleme Tarihi:

LİKYA YOLU’NDA AĞAÇ KIYIMINA DAVA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2020 09:02

Antik Likya Yolu üzerinde yer alan ve binlerce turist tarafından ziyaret edilen Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyünde planlanan orman kesimini durdurmak için 3 vatandaş dava açtı.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Kemer ilçesinden teleferikle çıkılan, Tahtalı Dağı’nın eteğinde yer alan ve yeşilliğiyle cazibe merkezi olan Beycik mevkisinde Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait alanda seyreltme yerine düz kesim yaptığını belirten ‘Beycik Sakinleri’ grubunun üyeleri Tugay Şevik, Ümran Şevik ve Zeynep Demirsü tarafından Antalya 5’inci İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, yürütmenin durdurulması istendi.

ALANDA 15 BİN AĞAÇ VAR
Ağaç kesimini şu ana kadar şirketle görüşerek durdurabildiklerini söyleyen Zeynep Demirsü, “Firma yetkilileri 2 bin civarında ağacın kesileceğini söylüyor. Fakat uzmanların yaptığı hesaba göre 15 bin ağaç kesilecek. Bunların tekrar yetişip toprağı tutmaya başlaması için 50-60 yıl gerekiyor. Bu da bölge için bir yıkım olacak. Kişisel girişimlerimizle engelleyebildiğimiz kadar engelledik. Mahkemenin bir an önce karar vermesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

LİKYA YOLU’NDA AĞAÇ KIYIMINA DAVA

AMENAJMAN PLANINA AYKIRI
Beycik köyünde 20 hektarlık alanda orman ağaçlarının amenajman planlarına aykırı olarak kesilmek istendiğini söyleyen Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Orman kesimlerinde, insan yaşamını tehdit eden bir durum da söz konusudur. Bölgede özellikle aralık ve ocak aylarında aşırı yağışlar oluyor. Tahtalı dağından gelen sel ve taşkın sularını engelleyebilecek tek doğal doku olan ormanların kesilerek yok edilmesiyle bu bölgede yaşayan insanların hayatı resmen tehlikeye atılmış olacaktır” dedi.

HEMEN DURDURULMALI
Orman kesiminin Beycik köyünde yaşayanlar tarafından mahkemeye taşındığını belirten Durmuş, “Mahkeme sonuçlanıncaya kadar dikili satış yöntemiyle yapılacak kesim işlemi Orman Genel Müdürlüğü tarafından zaman geçirilmeden durdurulmalıdır” diye konuştu.

LİKYA YOLU’NDA AĞAÇ KIYIMINA DAVA

AĞAÇ KESİMİ MECLİS’TE
Beycik mevkisinde bulunan ormanlık alanda iş makineleriyle başlatılan ve bölge sakinlerinin tepkisiyle durdurulan ağaç kesimi TBMM’ye de taşındı. CHP’li miletvekili Aydın Özer, Beydağları Milli Parkı sınırında bulunan bölgede yaşanan ağaç isyanına ilişkin soru önergesi verdi. Önergede şu ifadeler yer aldı: “Dere yataklarının yer değiştirmesi, ekolojik dengenin bozulması, orman içi yaban hayatının zarar görmesi, flora ve bitki örtüsünün de olumsuz etkilenmesi söz konusu. Ayrıca burası Beydağları Milli Parkı’nın sınırında yer alıyor ve endemik bitkiler bir yana türleri azalan hayvanlar, hatta nesli tükenme tehlikesi altındaki Likya semenderi de yaşıyor.”

Haberin Devamı

HÜRRİYET GÜNDEME TAŞIDI
Dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından olan Likya Yolu’ndaki Beycik’te Orman İşletme Müdürlüğü’nün seyreltme yerine düz kesim yaptığını belirten bölge sakinlerinin Kemer Kaymakamlığı’na ve Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurusu üzerine kesim işlemi geçici bir süreliğine durdurulmuştu. Hürriyet’in gündeme taşıdığı haberde, orman kesimi devam ederse ekolojik dengeden yaban hayatına kadar pek çok olumsuzluğun ortaya çıkacağını söyleyen yöre halkı, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle görüşerek uygulamadan tamamen vazgeçilmesini istemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!