LİKYA YOLU TOZLANMASIN

Güncelleme Tarihi:

LİKYA YOLU TOZLANMASIN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2023 10:56

Antalya Kent Konseyi, Konyaaltı ilçesi Hisarçandır’da faaliyet gösteren taş ocaklarına yönelik özel bir rapor hazırladı. Raporda, alternatif turizm güzergâhlarından olan Likya Yolu’nun taş ocağı faaliyetlerinden olumsuz bir şekilde etkileneceği vurgulandı.

Haberin Devamı

ANTALYA Kent Konseyi Afet ve Kriz Çalışma Grubu ve Çevre Çalışma Grubu Konyaaltı ilçesi Hisarçandır’da faaliyet gösteren taş ocaklarına yönelik özel bir rapor hazırladı. Raporda, kentleşme açısından gerekli olan taş ocaklarının, kırsal bölgelerde ve tarımsal alanlarla çevrili alanlarda açıldığı için çeşitli çevresel, ekonomik ve sosyal zararlara sebebiyet verildiği vurgulandı.

KÜRESEL BİR SORUN
Taş ocaklarının toprak erozyonu, hava, gürültü, su kirliliği ve habitat kaybına neden olabileceğinin vurgulandığı raporda, köyden kente göçün ve tarımsal ve kırsal kalkınma politikalarının küresel bir problem olarak önce çıktığına ve bu problemin maden sahalarıyla arttığına vurgu yapılmış ve Avrupa Komisyonu’nun 2023-2027 yılları arasındaki ortak tarım politikası hatırlatıldı.

Haberin Devamı

ENDEMİK BİTKİLER VAR
Hisarçandır’ın hayvancılık ve tarım konusunda, özellikle çandır fasulyesi açısından, verimli bir yerleşim noktası olduğunu belirten Konsey üyeleri, günümüzde tarihi Likya Yolunun başlangıç noktası olarak kabul edildiği ve başta sedir ve şakayık olmak üzere endemik pek çok bitkiye ev sahipliği yaptığını belirtti.

İDDİALAR ARAŞTIRILSIN
Deprem ve heyelan açısından risk taşıyan bir bölgede yer alan Hisarçandır’da geçtiğimiz aylarda yeniden faaliyete geçen bir taş ocağının bu riskleri arttırabileceği endişesine yer veriler raporun detayında şu tespitler yapıldı: “Söz konusu taş ocağının işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarında pek çok eksiklik olduğu iddiası araştırılmalıdır.”

HEYELAN RİSKİ VAR MI?
“Bölgedeki tarımsal alanların ve meraların taş ocağı faaliyetlerinden olumsuz yönde (özellikle yeraltı suyu ve toz yönünden) etkilenip etkilenmediğinin incelenmesi, bölgenin hem deprem hem de heyelan riski taşıyan bir bölge olması dolayısıyla, toprak hareketlerini engelleyen ve yağış anında yağış hızını düşüren ağaçların ortamdan alınması sonucu oluşabilecek heyelan riskinin incelenmesi gerekiyor.”

TURİZMİ ETKİLEYEBİLİR
“Alternatif turizm güzergâhlarından olan Likya Yolu’nun başlangıç noktası olması sebebiyle turizmin taş ocağı faaliyetlerinden olumsuz bir şekilde etkilenip etkilenmediğinin belirlenmesi, bölgedeki tarihi eserler dikkate alındığında, taş ocağı olarak işletilen ve ancak sınırları bilinmeyen sahanın içerisinde tarihi kalıntıların bulunup bulunmadığının belirlenmesi de önem arz ediyor. Sonuç olarak tarımsal üretimin ve kırsal kalkınmanın önünü kesecek tüm uygulamalardan vazgeçilmesini öneriyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!