KUŞ CENNETİ CAN ÇEKİŞİYOR

Güncelleme Tarihi:

KUŞ CENNETİ CAN ÇEKİŞİYOR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2022 09:03

Yüzlerce kuş türünün durağı olan Manavgat Nehri havzasında kamera ile kayda alınan çöp yığınları, sosyal medyada doğa gözlemcileri ve çevrecilerin yoğun tepkisine neden oldu. Olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Haberin Devamı

ANTALYA’da Manavgat Nehri’nin Akdeniz’le buluştuğu sazlık alanın öbek öbek çöplerle dolu görüntüsü, çevrecilerin tepkisini çekti. Çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan bölgede doğa kamplarında kuş gözlemciliği yapan Emin Yoğurtcuoğlu’nun cep telefonu kamerasıyla çekip sosyal medyada yayımladığı görüntüler kısa sürede çok sayıda kişiye ulaştı. Tepkilerin ardından Manavgat’ta kuş cenneti olarak bilinen nehir ağzına jardarma ekipleri inceleme yapmak üzere bölgeye ulaştı. Olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Kuş gözlemcilerinin, çöplerin arasında logosunun yer aldığı otel malzemelerinin bulunması nedeniyle tepki gösterdiği Can Garden Beach Hotel yönetimi, kirliliğin sorumlusu olmadığını ancak otel logolu malzemelerin atılmış olmasınedeniyle bölgeyi temizlettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

KUŞ CENNETİ CAN ÇEKİŞİYOR

DOĞASEVERLER İSYAN ETTİ
Çöp dökmek için kuş cenneti, doğal bir alanın seçilmesine isyan eden kuş gözlemcileri, bunun çok sık rastladıkları son derece üzücü bir durum olduğunu belirtirken, bu ekipten Emin Yoğurtcuoğlu da şu mesajı paylaştı: “Doğanın en cömert davrandığı bölgelerden biri olan Manavgat Nehri’nin ağzında gördüğüm manzarayı gerçekten aklım almıyor. Nehir yatağındaki sazlıkların arası çöplerle dolu. Bu nasıl olabilir? Böylesine özellikli bir yere nasıl çöp yığınları boşaltılabilir? Bölgeyi çöplüğe dönüştüren, nehir ağzına çok yakın bir otelmiş. Çöplerini neden çöp sahasına atmadıklarını çok merak ediyorum.”

GÖRÜNTÜLER HAREKETE GEÇİRDİ
Yoğurtcuoğlu, görüntüleri yayımladıktan sonra olayla ilgili jandarma ekipleri ve Manavgat Belediyesi’nce çalışma başlatıldı. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, söz konusu olayla ilgili tespit için bölgeye ekip gönderdiğini söyledi. Çöpleri bölgeye kimin döktüğünün tespit edileceğini belirten Sözen, inceleme neticesinde gerekli işlemin yapılacağını ifade etti. Manavgat Nehri’nin geçtiği bölgenin yaklaşık 7 bin dönümlük bir alan olduğunu belirten Sözen, “Burada belediyenin, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ve Milli Emlak Müdürlüğü’nün arazileri var, özel mülkiyetler var. Kontrolü çok mümkün olmayan, çok geniş bir havza” dedi.

Haberin Devamı

KUM HIRSIZLIĞI DA YAPILIYOR
Sözen, bölgede geçmiş dönemde yapılan uygulamalarla ilgili şöyle bilgi verdi: “Biz göreve gelmeden önce oraya belki 30 yıl boyunca çöp dökülmüş. Ben göreve gelince Manavgat’ın geleceği için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bu bölgeyi tamamen boşalttık. Bu benim 4 yılımı aldı. Üzerine malzeme getirtip döktürdüm. Orada Manavgat Kaymakamlığı’nın uhdesinde jandarma ekiplerinin kontrol etmesi gereken kum çalma olayları yaşanıyor. Kum hırsızları nedeniyle devasa çukurlar oluşuyor. Biz o çukurları kapatabilmek adına inşaat molozları getirip döküyoruz.”

‘OLAYI ARAŞTIRACAĞIM’
Bölgede daha önce de kuş gözlemcilerinin gündeme getirdiği bir sorunu tespit edip çözümü için ekibine talimat verdiğini söyleyen Sözen, “Belediyemize ait süpürge araçlarımızın yolun tozunu o bölgeye attıklarını paylaştılar. Ben bunu araştırdım. Hakikaten birkaç kere tozu dökmüşler. Kuş gözlemcilerinin paylaşımını dikkate alıp toz dökülmemesi konusunda arkadaşlarımı uyardım. Kuş gözlemcilerine de ulaştım. Ekibime talimat verdiğimi, bu bağlamda da olsa bir dökümün olmayacağını söyledim, teşekkür ettiler. O gün bugündür bir sıkıntı yaşanmadı. Bu son olayı yeni duyuyorum, araştıracağım. Ortada doğaya zarar veren, yanlış bir uygulama varsa gereğini yaparız” dedi.

OTELDEN AÇIKLAMA
Çöpleri bölgeye boşaltmadığını ancak logosunu taşıyan çok sayıda materyalin bölgede bulunması nedeniyle çöpleri temizlettiğini belirten Can Garden Beach Hotel yönetimince yapılan açıklamada şöyle denildi: “Twitter’a yansıyan görüntülerle otelimizin yan yana getirilmesi bizleri derinden üzmüştür. Bilmenizi isteriz ki otelimizde oluşan atıklar her akşam Manavgat Belediyesi’nin araçları tarafından toplanmaktadır. Belediyenin araçları dışında izinli dahi olsa herhangi bir bölgeye kendi bölgemizdeki atıkları taşıma operasyonumuz bulunmamaktadır. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerdeki çöplerin içinde logomuzu taşıyan malzemeler var. Üzerinde ismimiz yazdığından çöpleri toplayacağız. Konunun takipçisi olacağımızı bilmenizi isteriz.”

 

BAKMADAN GEÇME!