Kumluca'da 'Tuta' toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Kumlucada Tuta toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 15:47

Kumluca'da 'Tuta' toplantısı

Haberin Devamı

 

Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, (DHA) - ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde domates zararlısı 'Tuta Absoluta' böceğinin zararlarına ilişkin toplantı yapıldı.

Kumluca Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından "Rusya Tuta'sız ürünler istiyor, çözüm entegre mücadele" başlıklı toplantı Kumluca Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Belediye Başkanı Yusuf Göven, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Kumluca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Akşit, Kumluca Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ahmet Kaya, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Akbulut, zirai ilaç bayileri ve üreticiler katıldı.

Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, "Tuta Absoluta adlı domates güvesi popülasyon açısından bölgemizde son yılların en üst seviyelerindedir. Bu yüzden birçok üreticimiz daha hasada başlayamadan bu zararlı yüzünden domates fidanlarını sökmek zorunda kaldı. Zararımız büyük oldu. Artık kimyasallar da çözüm olmaktan çıktı" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Güney Amerika kökenli olan Tuta Absoluta zararlısının 2006 yılında Avrupa'ya girdiğini, 2009 yılında Türkiye'ye geldiğini, 2010 yılında ise domates üretimine darbe vurduğunu kaydederek, "Bu yıl kış mevsimi oldukça ılık geçti. Bu yüzden bu böcek yaşama ve popülasyonunu arttırma ortamı buldu. Geçen yıl haziran sonlarında artan Tuta kelebeği, bu yıl bir ay daha erken etkisini gösterdi. Üreticimiz bunu hesap edemediği için veya tedbir almakta geciktiği için bu zararlar yaşandı" diye konuştu.

Yumurta, larva, pupa ve ergin olmak üzere Tuta'nın 4 ayrı üreme evresi olduğunu vurgulayan Mehmet Şen, şöyle dedi:

"Tuta 14 derecede 76 günde üreme evresini tamamlarken, 27 derece sıcaklıkta 24 günde üreme evresini tamamlıyor. Yılda 4 defa yumurtluyor. Her dönemde en az 250 yumurta bırakıyor. Tuta'nın yumurtasını yiyen 'Nezi' adlı faydalı böceklerimiz var. Bu böcekler zirai ilaç bayilerinde bulunacak. Bu böcekten ülkemizde yeterli yok. Ama ithal etme imanımız var. Ayrıca biber üretiminde verilen dönüm başı 400 TL'lik devlet desteği bu böceklere de veriliyor. Yalnız bu böcekler hem etçil hem de otçul olduğu için Tuta'nın yoğun olduğu dönemlerde seralara bırakılıyor. Tuta yoksa domateslerin yapraklarına ve filizlerine zarar veriyor. Biz istiyoruz ki bundan sonra seralarımızda çocuklarımız kimyasalların zararlarından etkilenmesin. Çocuklarımız seralarda böcek sevsin."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!