YAPILANDIRMA BEDELİ ALABİLİR Mİ?

Güncelleme Tarihi:

YAPILANDIRMA BEDELİ ALABİLİR Mİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2021 09:41

Bazen acil bir ihtiyacı karşılamak, bazen de işi büyütmek için bankalar çoğu zaman en yakın dostlar olurlar.

Haberin Devamı

Kimseye minnet etmeden bankanın talep ettiklerini yerine getirdiğimizde istediğimiz krediyi sağlarlar. Bu kadar bize candan yardımcı olan bankalar iş kredinin ödemesine gelip ödeyemediğimiz zaman haliyle bazı yaptırımlar uygularlar. İşte bunu engellemek için bankayla yeniden masaya otururuz. Çünkü amaç ödeyemediğimiz kredinin aylık ödeme tutarının ve süresinin ödeyebileceğimiz şekilde düzenlenmesidir. Bu işleme kredi yapılandırma denir.

Kuşkusuz her zaman ödeme zorluğu nedeniyle kredi yapılandırma başvurusu yapılmaz. Bazen de kredi faiz oranları düştüğü için bundan yararlanmak isteriz. Şüphesiz banka bunu kabul etmek zorunda değil. Ancak bunu kabul ederse o zamanda bizden bir ücret almaması gerekir.
Oysa öyle mi? Kredi yapılandırma için müşteriden bankacılık hizmet bedeli adı altında ücret talep eden bankalar var. Normalde bunun yasal bir dayanağı yok. Ancak banka çoğu zaman yaptığı gibi imzaladığınız bankacılık sözleşmesine dayanır. Oysa Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik’in 5 ve 7. maddeleri ‘Bir sözleşme şartının önceden hazırlanması ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketicinin sözleşmenin içeriğine etki edememesi durumunda, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmeyi düzenleyen, bir standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür. Madde 7, tüketiciye kurulan sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür. Ancak sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini korur. Bu durumda sözleşmeyi düzenleyen, kesin olarak hükümsüz sayılan şartlar olmasaydı diğer hükümlerle sözleşmeyi yapmayacak olduğunu ileri süremez.
İşte yine karşımıza bizi pes ettirecek kadar uzun bir mücadele silsilesi çıkıyor. Gelelim bu durumda ne yapılması gerektiğine. İlk olarak bankanın müşteri hizmetlerini arayarak derdinizi güzel anlatın. Bu durum çözüm vermezse şubeye başvurup kredi yapılandırma için alınan kredi bedeli, kredi başvuru tarihi, kredi numarası, yapılandırma tarihlerini öğrenin ve mümkünse hepsi için belge alın. Bu bilgilerle birlikte banka genel merkezine bir dilekçe hazırlayarak belgelerinin de birer fotokopilerini de ekleyerek PTT ile iadeli taahhütlü gönderin.
Büyük ihtimalle banka genel merkezi işinizi çözmeyecek ve yolunuzu uzatacaktır. Bu durumda yapmanız gereken Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak ve talep ettiğiniz bedele göre de ayrıca tüketici mahkemesine de başvurmanız söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

KASA İLE RAF ARASINDAKİ FİYAT FARKI

Haberin Devamı

SORU: Semtimizdeki marketten 5 kilogramlık zeytinyağı aldım. Reyonun üzerindeki ettikette indirim fiyatı 201.50 TL. yazıyordu. Birkaç ihtiyaç maddesi daha alarak kasada toplam 280.40 TL. ödeme yaptım. Evde kasa fişini kontrol ettiğimde zeytinyağının fiyatının 224.50 TL. yazdığını gördüm. Fazla alınan bedeli iade alma hakkım var mı? Aylin ALKAN / ANTALYA

CEVAP: Fazladan alınan bedelin iadesini geri alabilirsiniz. Kasa fiyatı ile raf fiyatı arasındaki farklılıkta tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Raf fiyatının fotoğrafını çekmiş iseniz veya hala aynı şekildeyse öncelikle markete başvurmanızı, sorun çıkması halinde ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi, Tüketici Hakları Zabıta Amirliği’ne başvurmanızı öneririz.

BAKMADAN GEÇME!