KORONA SALGINI ÖNCE KÜÇÜK ESNAFI VURDU

Güncelleme Tarihi:

KORONA SALGINI ÖNCE KÜÇÜK ESNAFI VURDU
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2020 10:26

Koronavirüs salgını Antalya’da en fazla küçük esnafı vurdu. Meslek kuruluşları bir an önce yeni destek paketlerinin açıklanmasını bekliyor.

Haberin Devamı

YILDA yaklaşık 23 milyon turist ağırlayan Antalya, bahar aylarını sokaklar ıssız, kepenkler kapalı geçiriyor. Kent esnafı açıklanan sicil affı, asgari ücret desteği, kira borcuna tahliye ertelemesi ve İşe Devam Kredisi gibi düzenlemelere rağmen ekonomik sorunlarla mücadele ediyor. Esnafın eve ekmek götüremez hale geldiğini vurgulayan iş dünyası temsilcileri, açıklanacak yeni paketlerde esnafa ve küçük işletmelere öncelik bekliyor.

KORONA SALGINI ÖNCE KÜÇÜK ESNAFI VURDU

EN BÜYÜK SIKINTI KREDİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, şu anda en büyük sıkıntının kredi konusunda yaşandığının belirterek, “Her gün bankalarla görüşmeler yapıyoruz. İşe devam kredisinin 28 milyar liradan 125 milyar liraya çıkarılması limit sorununu ortadan kaldıran çok önemli bir adım. Üyelerimizin panik yapmadan bu ay içinde kredilerini almayı beklemelerini, acil sorunlarını da bize iletmelerini istiyoruz. Krediye şu anda ciddi anlamda ihtiyaç duyan küçük işletme sahiplerine öncelik tanımaları konusunda duyarlılık bekliyoruz. Önümüzdeki 15 gün içinde kredibilite sorunu olmayan herkes kredi alabilecek. Ciroları küçük esnafa yönelik nefes kredisi çalışması da yapıyoruz. Yakın zamanda onu da sunacağız” dedi.

Haberin Devamı

MASKE SORUNU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) elektrik ve doğal gaz kesme işlemlerinin durdurulması talebini Ticaret Bakanlığı’na ilettiğini açıklayan Çetin, şu bilgileri verdi: “Kısa zamanda harekete geçilecek. Kiralarla ilgili de bir çalışmamız var. Mülk sahipleri ve kiracılar arasında mahkemeye gidilmeden uzlaşılması için mutabakat sağlamaya çalışıyoruz. Devlet de stopaj vergisi almayarak uzlaşıya destek olmalı. Faaliyete devam eden iş yerlerinde hem zorunlu tutulması hem de maskenin bununmaması büyük bir sorun haline geldi. Bu konudaki engelleri aşarak 10 kişinin üzerinde çalışan iş yerlerindeki tüm çalışanlara ücretsiz maske dağıtmaya başladık.”

Haberin Devamı

KORONA SALGINI ÖNCE KÜÇÜK ESNAFI VURDU

18 BİN ESNAF ÇALIŞAMAZ HALE GELDİ
Koronavirüs salgını sürecinde Antalya’nın ‘hayalet şehir’ haline geldiğini belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere de normal şartlarda yerli ve yabancı 23 milyon turist ağırlayan şehirde şu anda yaprak kıpırdamadığını söyledi. Kaleiçi’nde Kapalı Yol’da, Güllük’te, Doğu Garajı’nda, cıvıl cıvıl olması gereken tüm çarşılarda kepenklerin kapalı olduğuna dikkat çeken Dere, “Antalya’da 10 bine yakın işyeri virüs tedbirleri kapsamında kapatılırken 8 bine yakın esnaf da bu durgunlukta iş yapamadığı için dükkânını kapattı. Ticaret Bakanlığı’na, Esnaf ve Sanatkarlar Müdürü’ne ve Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı’na taleplerimizi ilettik. Çıkacak yeni kararları bekliyoruz. Artık üyelerimizle sağlıklı şekilde görüşemiyoruz. Sinir uçlarının gerildiği bu süreçte tepkilerini bize yansıtıyorlar. Bazı esnaflarımız meslek odası yönetimlerine ağır ithamlarda bulunuyorlar. Kavgalara kadar giden olaylar yaşanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞ YERLERİNDE ELEKTRİK KESİNTİLERİ
Esnafın nakit ihtiyacının kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla karşılanmaya başlandığını ifade eden Dere, “Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş., bu süreçte elektrik kesinti yapılmaması kararına rağmen borcu olan iş yerlerinin elektriklerini kesiyor. Bazı oda başkanlarımız ve çok sayıda üyemiz bizi arayıp iş yerlerinin elektriğini kesmek için ekiplerin geldiğini söylüyorlar. Elimizden geldiğince elektrik borçlarını ödeyip kesilmesine engel oluyoruz. Ama tamamına yetişmek mümkün değil” dedi.

KİRA FONU İSTEĞİ
Hıza çözüm bekleyen sorunlardan birinin de kira ödemeleri olduğunu dile getiren Dere, sözlerine şöyle devam etti: “İş yerlerinin kira zamanı geldi ve mülk sahipleri kira istemeye başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle kapalı iş yerlerinden kira alınmaması için dükkân sahipleriyle görüştüğümüzde bazıları geçim kaynaklarının bu kiralar olduğunu söylüyor. Esnaf kira bile ödeyemezken evde de geçim derdiyle mücadele ediyor. Ahilik Sandığı’nın acilen devreye alınmasını, şu zor günlerde esnafımıza para ve kira yardımı yapılmasını istiyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!