KOD YOKSA ULAŞIM DA YOK

Güncelleme Tarihi:

KOD YOKSA  ULAŞIM DA YOK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2020 09:29

Antalya’da, toplu taşıma araçlarında HES kodlu biniş uygulaması başladı. 15 Ocak’a kadar ulaşım kartlarına HES kodu eşleştirmesi yapmayanlar otobüs, minibüs ve raylı sistemi kullanamayacak.

Haberin Devamı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında karantinada bulunması gereken vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmalarını engellemek amacıyla otobüslerde ve raylı sistemde HES kodu uygulaması başlattı. 15 Ocak’a kadar kartlarına HES kodu eşleştirmesi yapmayan vatandaşlar toplu taşımadan faydalanamayacak. HES ile eşleştirilmiş kartları sadece kart sahibi kullanabilecek ve ikinci okutma işlemine izin verilmeyecek.

15 OCAK’A KADAR YÜKLEYİN
Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, otobüs, minibüs, Antray ve nostalji tramvayına biniş sırasında HES kodu sorgulaması işlemlerinin başladığı ve araçlarda kontrol işlemi için sistemin çalıştığı belirtildi. HES kodu-Antalyakart eşleştirme işlemini bugüne kadar 100 bin kişinin gerçekleştirdiği bildirildi. Halen kartlarına HES kodu eşleştirmesi yapmayan vatandaşların bu işlemi 15 Ocak tarihine kadar tamamlamaları istendi.

Haberin Devamı

BAŞKA KART KULLANILAMAZ
Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan HES kodu uygulaması Antalyakart’a ve Antalya’da toplu taşıma hizmetinde kullanılan temassız kredi kartlarına entegre ediliyor. Sağlık Bakanlığı onayı ile birlikte HES sorgusu ile kartlara HES kodu tanımlaması yapılıyor ve toplu taşıma araçlarına binilmesi sağlanıyor. HES tanımlaması yapmayan vatandaşların toplu taşıma hizmetlerinden faydalanamayacağı ve başka kartları kullanamayacağı duyuruldu.

GÜVENLİ ULAŞIM SİSTEMİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç, “Kişilerin HES kodu bilgileri, sistemimizdeki TC kimlik numaralarıyla eşleştirilerek, güvenli bir ulaşım sistemi oluşturmayı başardık. Sistem anlık sorgulama yaparak karantinada olması gerekirken ulaşım aracına binmeye çalışan kişileri tespit ediyor” dedi.

ANINDA ALARM VERİYOR
HES kodu uygulamasının amacının güvenli yolculuk şartlarını oluşturmak ve hasta ya da taşıyıcı olanların toplu taşıma kullanmalarını engellemek olduğunu vurgulayan Tonguç, “Sistem, hasta ya da temaslı birinin kartını kullanması halinde uyarı veriyor. ‘Bu kartı kullanamazsınız’ uyarısı ekranda belirince şoför, kişinin araca binmesini izin vermiyor. Bunun yanında sistem Sağlık Bakanlığı’na anında bilgi de gönderiyor. Sağlık Bakanlığı da ilgili polis merkezine bildirim yapıyor ve kişiye idari para cezası uygulanıyor” diye konuştu.

YOLCU SAYISI 80 BİNE DÜŞTÜ

Haberin Devamı

Pandemi başladığında toplu ulaşımda 370 binlerde olan günlük biniş sayısı 9 aylık bu süreçte 80 bin seviyesine geldiğini belirten Tonguç, “Maske, dezenfeksiyon ve sosyal mesafe kurallarını zaten rutin uygulamalar haline getirdik. Araçlarımıza ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 40’ı ve karşılıklı koltukların biri boş kalacak şekilde yolcu alıyoruz” şeklinde bilgi verdi.

HES’SİZ KARTLAR KAPANACAK
Türkiye genelinde bu uygulamaya tam anlamıyla geçen 2-3 il olduğunu söyleyen Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, “Büyükşehir Belediyemizin koyduğu tarihten itibaren Antalya’da da HES kodu uyumsuz kartlar kapanmış olacak. Vatandaşlarımız sağlığı ve güvenli ulaşımı bizim için önemli. Biz bu sayede teması önleyerek halkımızın sağlığını korumuş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

İLÇELERDE STANT KURULSUN
Yasin Arslan şunları söyledi: “Mağduriyet yaşanmaması adına halkımız bu konuda duyarlı davranarak hızlı bir şekilde kartlarına HES kodu tanımlaması yapsınlar. Ayrıca biz Büyükşehir Belediyesi’nden tüm ilçelere stantlar yerleştirmesini ve HES kodu tanımlaması konusunda vatandaşa hizmet verilmesini talep ettik.”

HES kodu nasıl yüklenecek?
HES Kodu eşleştirme işlemi yalnızca hes.antalyakart.com.tr internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. İnternet sitesinde HES kodu, T.C kimlik numarası ve Antalyakart numarası ya da toplu taşımada kullanılan temassız kredi kartı numaraları doldurularak basit bir şekilde eşleştirme işlemini gerçekleştirebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!