KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İYİ ANLAYALIM

Güncelleme Tarihi:

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İYİ ANLAYALIM
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2023 09:52

Son yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ilimizi ve yaklaşık 14 milyon insanımızı etkiledi. Ancak yaşananlar bir ders niteliğinde olmalı ki kentsel dönüşüm yine önem kazandı.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümü çok iyi anlamalıyız. Çünkü es geçersek önemli hayati maddi ve manevi zorluklarla karşılaşabiliriz. İşte bu yüzden ki kentsel dönüşümü isteyen veya istemeyen tüketicilerimizi bilgilendirmek istiyorum.

Çok kısa bir zaman sonra kentsel dönüşüm hız kazanacak ve yatay geçişte bizi ne gibi sürpriz bekliyor göreceğiz.

Burada kentsel dönüşümde karara katılmayan maliklerin durumunu ve nasıl hukuki şartlarla karşılaşırlar onları yazacağım.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre, riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır.

Anılan hükme binaen malikler, yukarıda bahsedilen tespitlerin akabinde taşınmaza ilişkin karar almak üzere toplantı yapmalıdırlar. Bu toplantıda, yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile şunlara karar verilir:

Haberin Devamı

Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, yapılar yıktırılmadan önce, parsellerin tevhit edilmesi, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılması, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemleri, yeniden bina yaptırılması, payların satışı, kat karşılığı veya hâsılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesi verilen kararlardandır.

Bu kararlar, anlaşma şartlarını ihtiva eden teklif ile birlikte karara katılmayanlara noter vasıtasıyla veya 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’na göre tebliğ edilir.

En az üçte iki çoğunluk ile alınan karar, karara katılmayanlara ve kat malikleri kurulu toplantısına iştirak etmeyenlere noter vasıtasıyla tebliğ edilir ve bu tebliğde, 15 gün içinde bu kararın kabul edilmemesi halinde bağımsız bölümlerine ilişkin arsa paylarının, Bakanlıkça tespit edilecek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu payların, rayiç bedeli Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edileceği bildirilir.

Haberin Devamı

Üzerindeki bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde nasıl bir yol izleneceği de yine 6306 Sayılı Kanun’da belirtilmiştir.

Kanun’un 6. maddesinin 2. fıkrasına göre, “Gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetindeki bu taşınmazlar için Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından acele kamulaştırma yoluna da gidilebilir.”

Görüldüğü üzere yasa koyucu, çoğunluğun sağlanamadığı durumlarda taşınmazın bütünüyle kamulaştırılacağından söz etmektedir. Maliklerin mülkiyet hakkını tümüyle sona erdiren bu hüküm de kentsel dönüşüm uygulamalarında “arsa payı”nın önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Haberin Devamı

Değerli tüketiciler haftaya aşağıdaki konulara değinerek devam edeceğim. Üçte iki çoğunluk kararının tebliğ alan ve çoğunluk kararına uyarak, 15 gün içerisinde sözleşmeye katılması ihtar edilen, azınlık hissedarları ne yapacaktır ? Söz konusu kararın iptalini isteme hakları var mıdır ? Böyle bir hakları varsa, ne kadar süre içerisinde, hangi mahkemeye başvurulacaktır?

BAKMADAN GEÇME!