KAPICI ÜCRETİ VERGİYE TABİ DEĞİL

Güncelleme Tarihi:

KAPICI ÜCRETİ VERGİYE TABİ DEĞİL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 10:56

Apartmanda oturanlar kapıcı giderlerini ödemek zorunda mı? Konut Kapıcıları Yönetmeliği’ne göre bu konu kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde belirlenir.Kapıcının söz konusu giderleri kat malikleri tarafından karşılanırsa vergisel bir yükümlülük yoktur. Kapıcılara verilen ücretlerin hiçbir türlüsü vergiye tabi değildir.

Haberin Devamı

APARTMAN ve sitelerde yaşayanlar olarak ortak sorunumuz giderlerin ödenmesi.
*
Bizlerin yardımcısı olan apartman görevlilerine ödenen para gider kaleminin en başında yer alıyor.
*
Hele bir yılda asgari ücretin iki defa artması kat maliklerini tedbir almaya itti.
*
Öyle oldu ki diğer hizmetler unutulup toplanan aidatlar yalnızca görevlinin giderlerini ancak karşılayabiliyor.
*
Böyle olunca da kat maliklerinin haklarını hatırlatalım istedim.
*
Apartman yöneticiliği sıra ile veya birinin üzerine yüklenir. Yöneticilik zor, tecrübe ve bilgi isteyen bir kamu işidir. Sorumluluğu çok büyüktür.
*
Toplu yaşanan yerlerde sıkça merak edilen konulardan biri de apartman görevlisi yani kapıcının harcadığı elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerden apartmanın sorumlu olup olmadığı.
*
Apartmanda oturanlar kapıcı giderlerini ödemek zorunda mı?
*
Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin 13. maddesi, kapıcının su, elektrik, yakıt, ısınma gibi giderlerinden kimin sorumlu olacağının ve kapıcının apartmanın ortak giderlerine katılıp katılmayacağının sözleşme ile belirleneceğini belirtiyor.
*
Bu yönetmeliğe göre kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde bulunması zorunlu olan unsurlar; iş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi, işveren ve iş yeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzasıdır.
*
Apartmanda oturanlar kapıcının söz konusu giderlerini yüklenmeyi uygun görüyorlarsa sözleşmede bunu üstlenebilirler ya da tam tersi giderlere katlanmak istememeleri durumunda ise ilgili giderler kapıcı tarafından karşılanır.
*
Bu durumda Yargıtay içtihatları bu giderlerin apartmanda oturanlar tarafından karşılanacağını söylüyor. Hatta bunun da ötesinde, kapıcıya ödenen aylık ücretin yalnızca çıplak ücret olmayıp, bedelsiz olarak kapıcı dairesinde oturmanın yani kiranın yanında elektrik, su, doğalgaz gibi kullanım bedellerinin de kat malikleri tarafından ödenmesini de içeren geniş anlamda ücret olduğu kabul ediliyor.
*
Kapıcının söz konusu giderleri kat malikleri tarafından karşılanırsa vergisel bir yükümlülük yoktur. Kapıcılara verilen ücretlerin hiçbir türlüsü vergiye tabi değildir.
*
Kat malikleri kapıcı giderlerine katılıp, katılmama ve kısmi katılımını da isteyebilirler. Burada süzme saat takılarak kota konulabilir. Bu kota aşıldığında giderleri kapıcı kendi öder.
*
Apartman görevlilerinin ücret ve tazminatlarından da kat malikleri eşit olarak sorumludur. Bina görevlileri için kıdem tazminatı hesabında diğer çalışanlardan farklı bir durum söz konusudur.
*
Uygulamada birçok kapıcı kira vermediği gibi elektrik, su gibi abonelikleri de ücret ödemeden kullanmaktadır. Bu giderlerin apartman tarafından ödenmesi sözleşmeyle kararlaştırılmamışsa, kapıcının kıdem tazminatı hesaplanırken, bir işçiye yapılmış yan ödemeler gibi değerlendirilerek kıdem tazminatı hesabında hesaba katılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!