KAPI AÇILDI KRİZ BİTİYOR

Güncelleme Tarihi:

KAPI AÇILDI KRİZ BİTİYOR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 10:20

Türkiye’nin Avrupa’ya ihraç ettiği yaş sebze ve meyve tırlarının Bulgaristan sınırında son bir aydır uzun kuyruklar oluşturmasına neden olan gümrük krizi, geçişlerin kolaylaştırılması ile çözüme kavuşuyor.

Haberin Devamı

LABORATUVARLARDA analizlerin uzun sürmesi nedeniyle yaklaşık 800 tırın Bulgaristan sınır kapısında bekletilmesiyle ilgili iki ülke arasında yapılan görüşmelerden sonra sınır kapıları açıldı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Bulgaristan sınırındaki engelin gevşetilmesinin sektörde yüzleri güldürdüğünü söyledi.

GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM
Konuyla ilgili son gelişmeleri Hürriyet’e anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Geçişler 2-3 gün önce başladı. Hâlâ yoğun bir şekilde sürüyor. Şu anda bir çözüm olacak gibi gözüküyor. Sınır kapılarını biraz kuralsız olarak açtılar. Kuyruk epey azaldı, neredeyse normal bir tır sırası olarak dengeye geldi. Tabii bu geçici bir çözüm, yaraya bir pansuman. Günü kurtardık sadece. Yıl başı öncesi sınır kuyrukları rahatlasın, aşırı yoğunluk atlatılırsa kalıcı çözüm arayışımızı sürdüreceğiz. Artık gerçek sonuçlara gitme hedefine odaklanacağız.”

Haberin Devamı

KALICI ÇÖZÜM İÇİN İKİ ADIM

İki ülke arasında bakanlıklar düzeyinde görüşüldüğü bilgisini veren BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “En son geçen hafta bir görüşme yapıldı. Süreç iyi gidiyor. Bu konuda bir an önce kesin sonuca varmalıyız. Sınır kapılarında kalıcı bir çözüm sağlayabilmemiz için yapılması iki önemli adım atılması gerekiyor. Birincisi laboratuvarın sınır kapısına taşınması. Onunla ilgili görüşmeler iyi geçti. İkincisi de şu andaki kuyruklar için Bulgaristan’ın Sofya şehrindeki laboratuvar çok yetersiz. Oraya ilave cihazlar alınacak. O cihazlar alındığında böyle kuyruklar oluşmayacak. Bunun için uğraşıyoruz şu anda” dedi.

LABORATUVAR SINIRA TAŞINACAK
Sınır kapısına laboratuvar yapılmasının karar verildikten sonra 5-6 aylık bir zaman alacağına değinen Çavuşoğlu, “Bulgaristan’da yaşanan hükümet boşluğu nedeniyle uluslararası düzeyde karar verilmesi gereken birçok konu sürüncemede kalıyor. Ülkede mart ayında seçim yapılması bekleniyor. Şu anda ülkede geçici çözümlerle ilerleniyor. Laboratuvar kararı gündeme alındı, yapılacak. Ancak bunun kesin kararı seçimden önce de verilebilir ama kararın seçime kadar bekletileceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!