‘KALEİÇİ’Nİ KÖPRÜ YAPTIK

Güncelleme Tarihi:

‘KALEİÇİ’Nİ KÖPRÜ YAPTIK
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2021 10:13

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Hürriyet Akdeniz Editör Masası’nın konuğu oldu. Bu yıl 6’ncısı düzenlenecek olan Kaleiçi Oldtown Festivali’nin önemine vurgu yapan Uysal, “Bu festival 100 yıl yaşamalı” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Akdeniz Editör Masası’na konuk olan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, kültürlerin buluşma merkezi haline gelen Kaleiçi’nde bu hafta başlayacak 6’ncı Kaleiçi Oldtown Festivali hazırlıklarını anlattı. İlçede devam eden projeler ve çözüm bekleyen sorunlarla ilgili de bilgi veren Uysal, “Çılgın projeniz var mı diyene, ‘Toplam belediyeciliğimiz bir çılgın proje sayılabilir’ diyorum” diye konuştu. 


ANTİK KENTLERİN PLATFORMU
Antalya’da şehir içindeki yaşantının uluslararası uyumunu zayıf gördükleri için Kaleiçi Festivali’ni başlattıklarını anlatan Uysal, “Bu şehirde 17 milyona ulaşan sayıda turist ağırlayabiliyoruz ama büyük oranda kitle turizmi yapılıyor. Bizim bunun yanında özgürce şehirlerimizde dolaşan sosyal ve ticari hareketlilik getiren turiste ihtiyacımız var. Biz de bu amaçla yaşayan antik kentler arasında bir dayanışma oluşturmaya çalıştık. Ortak bir gündemimiz olsun istedik. Dünyada tarihi niteliği kaşeleyen UNESCO gibi kurumlar var. Ama biz yaşayan antik kentlerin ortak sorun paylaşma platformu olalım istedik” dedi.

Haberin Devamı

İLK YIL BİLETLERİ ALDIK
Festivalin ilk yıl fazla ilgi görmediğini söyleyen Uysal, “Hatta ilk yıl ülkelerin temsilcilerinin bilet masraflarını da karşılayarak 11 şehri festivale zor getirdik. Daha sonra bu organizasyon giderek sahiplenilen bir duruma geldi, ilişkilerimiz rahatladı. Pandemiden önce yaptığımız festivalde 48 şehir ağırladık, 15 civarında şehre de ‘Kusura bakmayın kapasitemiz doldu’ dedik. Geçen yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi festivalimiz vardı. Oradaki hava bizi bir arada tuttu” diye konuştu.

‘KALEİÇİ’Nİ KÖPRÜ YAPTIK

KÜLTÜR BİR İNSAN HAKKIDIR
Bu yıl katılımcı şehir sayısını 40’la sınırlı tuttuklarını belirten Başkan Uysal, şunları söyledi: “Pandemi henüz geçmedi, ülkelerde kısıtlamalar devam ediyor. Şehirler üçer kişilik delegasyonla gelecekler. Kentin sokaklarında 200 civarında sanatsal etkinlik olacak. Kaleiçi’nin her köşesinde müzikten resme her alanda bir etkinlik olacak diyebilirim. Ayrıca ‘Bir İnsan Hakkı Olarak Kültür Varlıklarından Yararlanma Hakkı’ adlı bir oturumumuz olacak.” 

Haberin Devamı


DEKLARASYON İMZAYA AÇILACAK
“Kaleiçi Yat Limanı’ndaki amfi tiyatroda da sorunlarımızı özgürce konuştuğumuz bir forum gerçekleştirilecek. O forumda ‘Yaşayan Antik Kentlerin Birlikte Korunması İnisiyatifi’ adlı deklarasyonumuz imzaya açılacak. Balkanlar, Orta Avrupa, Kafkasya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan Akdeniz çanağında yaşayan antik kentlerin bir sekretaryası gibi çalışıyoruz. Birbirimizi görünür kılmak için bu ilişkileri sürekli geliştirmek istiyoruz. Şu anda şehirlerle öyle bir sıcaklık yakaladık ki biri seçim kazanınca bize müjdeliyor. Amacımız farklı toplumların insanları bir araya geldiğinde yüzeysel diyaloglarla sınırlı kalmaları yerine daha kapsamlı konular konuşup yakınlaşmalarını sağlamak.”

Haberin Devamı

KENTE HAREKETLİLİK GETİRİYOR
“Yurt dışı seyahatlerimizde dünyada çok öne çıkmış ama güzellikte Kaleiçi’nin tırnağı kadar olamayacak yerler görüyoruz. Ama burada yıllardır şehir merkezindeki durgunluktan bahsediliyor. Festival sanırım bu sorunlara yönelik de bir çözüm olma yolunda gidiyor. Bu festival 60 yıl, 100 yıl sürdürülmeli. Sonuçta antik kent orada durduğu sürece dünyadaki diğer antik kentlerle paylaşacak çok şeyi olacak. Bize etkileşim sağlayan bu organizasyonda hep konuşacak bir gündem, bir araya gelmek için sebep olacak. Kaleiçi şehir turizmi tetikleyen bir yer. Turisti misafir odanız üzerinden davet ediyorsunuz. Nüfuzlu yöneticiler, belediye başkanları geldikçe, bütün o kentlerde gündem oluyoruz.” 

Haberin Devamı

KONUK ŞEHİRLERDE TANITIM
“Bu yıl bir tık daha ileri gittik. Kentlere haber yaptık. Festivalin 500 kişilik bir iletişim ağı var. Bu kez Kaleiçi’ne dair bir içerik hazırladık. İngilizce, Almanca, Rusça, Ukraynaca, Fince altyazılı olarak çevrilen Kaleiçi röportajımızla beraber 1.5 dakikalık bu video içeriği, bağlantıda olduğumuz tüm bu iletişim ağına gönderdik. Belediyelere, valilere, bölgesel medya kuruluşlarına bu içerik ulaştı. Şu anda o şehirlerde sosyal medya araçlarında bu video dolaşıyor. Asıl etkisini festivalden sonra göreceğiz.” 

KALEİÇİ DOĞRU YÖNETİLMELİ
“Kaleiçi’ni doğru yönetmek lazım. Bu tür antik kentlerin UNESCO listesine girebilmesi için ilk standart, merkezi bir alan yönetiminin oluşturulması. Türkiye’de bütün antik kentlerin kendilerine özgü yönetimleri olması, bu konuda bir yasal düzenlemeye gidilmesi lazım. Ben bütün toplantılarda ortak bir eylem şeması oluşturulursa bütün yetkilerimi vermeye hazırım diyorum.”

Haberin Devamı

‘KALEİÇİ’Nİ KÖPRÜ YAPTIK

SIRA RESTORASYONA GELECEK
“Geçmişte akşam olduğunda Kaleiçi’ndeki birçok sokakta hayat duruyordu. Masa koyma düzeninde tam bir kaos vardı. Bu yüzden haftada 5 defa kavga çıkıyordu. İşletmelerin yüzde 95’İ ruhsatsızdı. Temizlik çok büyük problemdi. Muratpaşa yetkilerini kullanarak genelde bir düzen kurduk orada. Günde 3 kez temizlik yapılıyor. Atık düzeni de sık sık sağlanıyor. Bütün işletmeleri kayıt altına aldık.” 

BÖLGE TRAFİĞE KAPATILMALI
“Oradaki kurallı yaşam esnafın lehine oldu. Sarı çizgilerle birlikte masa düzenindeki belirsizliği ortadan kaldırdık. Artık herkes kendi sınırlarını biliyor. Hukuki sorunlar çözülünce sistemli bir ortam oluştu. Eğer bölgeyi trafiğe kapatabilir ve gürültü sorununu dengeleyebilirsek bölgede büyük bir sorun kalmayacak. Bu konularda çözüme ulaştıktan sonra iş tescilsiz binaların restorasyonuna kalıyor.”

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK
“Komşu Meclisi uygulamamız ve oradan bir dayanışma sistemi kurmamız da bir otomasyon sistemi. Patenti bizde olan Çevreci Komşu Kart, tüm Türkiye’ye yayılan özellikte bir yazılım. Kentin her alanında akıllı kent uygulamalarının hayata geçirilmesi, belediye için önemli bir başarı. Son 30 yıldır bir dijitalleşme çılgınlığı var. Bütün şehrimizi bir buluş yapma modunda tutmak önemli. Bunun için uygun ortamı oluşturmamız gerekiyor. Bir sivil toplum merkezi kurmak da bu yönde attığımız adımlardan biri.”

KADIN SPORLARI YAŞATILMALI  

“Biz burada 20 dalda spor yaptırıyoruz. Mevsime göre sayıları 20 ile 30 bin arasında değişen insana spor yaptırıyoruz. Pandemi öncesi sırf sabah jimnastiğimiz 7 bin kişiye ulaşmıştı. Ama bunun yanında her zaman lokomotif bir sporumuz oluyor. Kadın sporlarının yaşatılması gerekiyor. Bu mantıkla yıllardır hentbolda devam ediyorduk. 2016 yılında ciddi başarılar sağladığında Avrupa’nın ilk 4’üne girmeyi başardık. Konyaaltı Belediyesi de hentbolda faaliyet göstermeye başladı. Türkiye genelinde toplam 12 takım olan bir şehirde 2 takımın olması doğru değil. Biz de Antalya’da başka bir branşı yaşatmak istedik ve voleybol takımımızı kurduk.”

KIRCAMİ BELİRSİZLİĞİ SON BULSUN
Kırcami’deki imar sorunuyla ilgili Konya İstinaf Mahkemesi’nden sonuç beklendiğine değinen Uysal, “Türkiye’de yüzde 10 hukuk varsa biz Kırcami’yi kesin kazanırız. Bölgenin hukuki durumunun hızla netleştirilmesini istiyoruz” dedi.

ANTALYA’YA SU PLANI ŞART
“Antalya’da su kaybı inanılmaz boyutlara ulaştı. 70’li yıllarda falezlerden aşağı akan 15 civarında şelale vardı. Su kaynaklarımızı giderek kaybediyoruz. Çok acil olarak Antalya’nın su yönetim planını hazırlamalıyız. Şehre bu konuyu konuşturmamız şart.” 

EKİP DİKİYORUZ
“Muratpaşa’da yaşlı evleri, öğrenciler için konuk evleri, eğitim ve çevreye dair birçok sosyal proje Geliştirdik. Susam, mısır gibi çok sayıda üründe ekim yapıp hasat aldık. Muratpaşa’da belediye hizmetlerine bir telefonla ulaşılmasını sağladık.”

BAKMADAN GEÇME!