KADEMELİ AÇILDIK

Güncelleme Tarihi:

KADEMELİ AÇILDIK
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2021 09:20

Normalleşme tedbirleri kapsamında restoran, kafeterya, pastane, kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu ve lunaparkların açılması memnuniyet yarattı. Esnaf ve iş dünyası temsilcileri ek destek paketleri talep etti.

Haberin Devamı

YENİ normalleşme tedbirleri Antalya’da iş dünyası ve esnaf tarafından memnuniyetle karşılandı. Haziran ayı boyunca uygulanacak kararlara göre restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme işletmeleri, hafta içi ve cumartesi günleri saat 21.00’e kadar müşterilerine masada servis yapabilecek ve saat 24.00’e kadar paket servisi sürdürülecek. Yaklaşık 1,5 aydır çalışmayan kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunaparklar da açılan işletmeler arasında yer aldı. Sadece pazar günleri uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması esnasında yeme-içme yerleri paket servis hizmetine devam edecek.

KURALLARA UYMAK GEREKİYOR
Yeni kararlarla birlikte sektörlerde hareketliliğin başlayacağını söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Bu süreçte işletmecilerimizin tedbirlere uyması, yaz sezonunun seyri için belirleyici olacak. Kimse salgın bitmiş gibi bir tutum içine girmemeli. Tedbirlerle beraber ay sonuna kadar aşılamanın tamamlanmasını ve kısıtlamasız olarak açılmayı bekliyoruz. Antalya’da şu anda vaka sayısını düşürmede iyi bir noktaya geldik. Buradan bir geri dönüş yaşamamak için kurallara uymak gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

SAAT KISITLAMASI HAKSIZLIK
Davut Çetin şunları söyledi: “Yeni kararlar kapsamında insanların oturup birlikte vakit geçirebilecekleri mekanların saati 07.00-21.00 olarak sınırlandırıldı. Otellerde böyle bir kısıtlama yokken bu işletmelerde olması haksızlık yaratıyor. Tedbirlere uyularak hazırlanmış bir mekânda bir insanın 21.00’e kadar aynı masada oturmasıyla 24.00’e kadar oturmasının hiçbir farkı yok. Antalya’nın turizm ve eğlence ağırlıklı sektörel yapısını sekteye uğratan bu saat kısıtlaması yeniden gözden geçirilmeli. Ayrıca kentteki işletmeciler hala ciddi ödeme sorunlarıyla karşı karşıya. Buna yönelik de çözümler bekliyoruz.”

ESNAF EK KARARLAR BEKLİYOR
Kararları esnaf için olumlu bir gelişme olarak gördüklerini belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine girerken ilk etapta gelebilecek kararlar bunlardı. Uzun süredir kapalı olan kafeler, restoranlar, kıraathaneler, spor salonları, oyun salonları ve lunaparklarda açılma yönünde büyük bir beklenti vardı. Sezonun başlamasıyla birlikte gelen açılma kararı sevindirdi. Alınan kararlar için teşekkür ediyoruz. Temmuz ayında işletmeleri biraz daha rahatlatacak ek kararların alınacağını, saat kısıtlamalarının kalkacağını düşünüyoruz” dedi.

İŞ YERİ SAHİPLERİ NEFES ALIR
Alınan yeni kararları iş yeri sahiplerinin nefes alması için bir adım olarak gördüklerini söyleyen Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit de kısmi açılma sağlayan değişiklikleri şöyle değerlendirdi: “Pandemi döneminde Antalya’nın en işlek çarşısı olan Kapalı Yol’da bile birçok yeme-içme işletmesi ve mağazalar kapandı. Yeni kararlar, yaşanan mali sorunları ortadan kaldırır diyemeyiz ama hiç yoktan iyidir. Bu şekilde devam edilerek şartların kademeli olarak iyileştirilmesi ve aşının yaygınlaştırılması lazım. Normalleşmeye adım adım geçerken bu yaşadığımız sürecin bir afet olarak değerlendirilip daha kapsamlı destek paketleri hazırlanmalı. İşletmelerden 6 ay vergi alınmasın, SGK ödemeleriyle ilgili imkânlar sunulsun.”

Haberin Devamı

BİR AN ÖNCE AŞILAMA GEREKİR
Yeni kararların yeme-içme sektörünü genel itibarıyla mutlu ettiğini dile getiren Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Başkanı Zeki Özen, “Yeme-içme sektörü çok zor günlerden bugüne geldi. Bu kararlar sektörü tam anlamıyla beklentileri karşılamasa da açılma kararından mutluyuz. Ama bu süreçte en önemli unsur, aşılanmak. Pandemide öncelikli gruplar arasında yer alan restoran, kafe ve fırın personelinin bir an evvel aşılanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

RESTORANLARA KREDİ BEKLENTİSİ
Özen şunları dile getirdi: “Ayrıca ekonomik olarak sektör çok yorgun durumda. Önümüzdeki dönemde ekonomik destek paketlerinin kullanılabilir olması önemli. Açıklanan paketlerden getirilen şartlar nedeniyle pek çok işletme yararlanamıyor. İşletmelerin genelinin yararlanabileceği düşük faizli uzun vadeli ve belli bir dönem ödemesiz kredi beklentimiz var. Aşılama yaygınlaştıkça ve vakalar düştükçe saat sınırlamaları da adım adım kaldırılmalı.”

BAKMADAN GEÇME!