ISPARTA'DA ESARET BİTİYOR

Güncelleme Tarihi:

ISPARTADA ESARET BİTİYOR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2022 09:19

Isparta’da yaşanan beyaz afetin 5’inci gününde yaşamı normal seyrine döndürmeye yönelik çalışmalar başlatıldı. Kent merkezindeki 44 mahalle ve ilçelerdeki 204 köyde bu sabah itibarıyla yaralar sarılıyor.

Haberin Devamı

ISPARTA’da 5 gündür devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanan kar esaretinde hasar büyük. Kent genelinde yolları kapatan, saatler süren elektrik kesintileri yaşatan ve birçok noktada yıkıma neden olan beyaz afetin yol açtığı arızaları çözmek için ekipler aralıksız mesai yapıyor. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, afet bölgesindeki son durumu şöyle aktardı: “Perşembe günü aralıksız 9 saat süren kar yağışı aldık. Merkezde yaklaşık 45 santimetre, üst mahallelerimizde 70-80 santimetre, yakın köy ve kazalarımızda da 1.5 metrenin üzerinde olan kar kalınlığı oluştu. Bu durum, elektrik hatlarında sıkıntıya sebep oldu. Direklerde yıkılmalar, kablolarda kopmalar meydana geldi. Şehir merkezindeki büyük kapalı pazar yerimiz çöktü. Altında 20’ye yakın araç kaldı. Çıkarmak için çalışmalar sürüyor.”

Haberin Devamı

YÜZDE 95 ELEKTRİK SAĞLANDI
Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (AKEDAŞ) soğuk havada, çetin şartlarda mücadele verdiğini söyleyen Başdeğirmen, çevre illerden de destek alındığını belirtti. Afetle mücadelede bütün ekiplerin sahada olduğunu ifade eden Başdeğirmen, “Fakat hasar büyük olunca gecikme oldu. Bugün, afetin 5’üncü günü. Şu anda Isparta’da yüzde 95 oranında yerleşim yerlerine elektrik verilmiş durumda. Ancak ilçelerde elektriğin olmadığı bazı köylerimiz ve yukarı kesimlerde elektrik olmayan bazı haneler var. Şehir merkezindeki 44 mahallemizin de 4’ünde arızalı yerler var. Hala elektrik sorununun devam ettiği yüzde 5 civarındaki bölgede de eksiklerin giderilmesi, hasarın onarılması için çalışmalar hızla devam ediyor. Bütün ekiplerimiz araçlarıyla direklerde çalışma halinde. Kısa süre içinde problemlerin tamamen biteceğini tahmin ediyoruz” dedi.

TÜPLÜ SOBALAR GÖNDERİLİYOR
Afet sırasında yaşanan en büyük sorunun ısıtmayla bağlantılı olduğu için elektrik kesintileri olduğunun altını çizen Başdeğirmen, “Köylerde şu anda ısınmayla alakalı sorunumuz yok. Onlar daha önce kullandıkları sobalarla ısınma sorunu çözüyorlar. Ama Isparta içerisinde yaşadığımız bu zor günlerde soba kuramayıp ısınamayan vatandaşlarımız oldu. Çünkü ağırlıklı olarak doğal gazla ısınan bir şehiriz. Isınma sorunu yaşanan yerlere tüplü ısıtma aletleri gönderiyoruz. Önceki gün 2 bin tüplü soba gönderdik, bugün de 5 bine yakın dağıttık. İhtiyacı olup bize haber verenlere ve AFAD kanalıyla sorunlarını iletenlere ihtiyaçlarını ulaştırıyoruz, sorunlarını çözüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

SU SORUNUNA JENERATÖRLÜ ÇÖZÜM
Su sorunu yaşanan noktalarda çözüm sağlandığını dile getiren Başdeğirmen, şöyle bilgi verdi: “Güneş enerjisiyle suyunu alan köylerde güneş enerjisi panellerinin çalışmadığı yerler vardı. Onları hallettik çok şükür. Köylerde su sorunu olan bir yer kalmadı. Elektrikle alakalı su sorunu yaşayabileceğimize dair korkularımız vardı. Ancak jeneratörlerle bu sorunu çözdük. Su pompa hatlarımızın tamamına elektrik verildi.”

ISPARTADA ESARET BİTİYOR

KABLOLAR KOPTU, DİREKLER YIKILDI
“Isparta’nın birçok noktasında tel kopmalarından etkilendik. O kadar çok kar yağdı ki sulu kar olduğu için kabloların üzerinde biriken karlar yere akmadı. Yağan yapıştı ve kabloların taşıyamayacağı ölçüde ağırlık oluştu. Birçok yerde kablolar koptu. Karın ağırlığıyla yol kenarlarındaki demir direklerde bükülmeler oldu. Bazı direkler yıkıldı. Bunlar kolayca çözülebilecek sorunlar değildi. Çok büyük hasarlar meydana geldi. Ama çok şükür soruna yaklaştık. Firmalar, bölgenin tamamında enerji sorunu çözüme ulaştıracak çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını söylüyor.”

Haberin Devamı

204 KÖYÜN YOLLARI AÇILDI
Yoğun kar yağışı nedeniyle yollarda yapılan çalışmalardan da bahseden Başdeğirmen, “Karda kapanan yollarla ilgili bir sorunumuz kalmadı. Isparta’mızın ilçelerindeki 204 köyünün tamamının yolları açık. Şehirler arası ulaşım bağlantılarında ve hiçbir köy yolunda problem yok. Şehir merkezinin 44 mahallesinde 3 bin 200 cadde ve sokağımız var. Bunların hiçbirinde trafiğe kapalı bir alan yok. Hepsi insanların araçlarını geçirebilecekleri durumda ve trafiğe açık vaziyette” şeklinde bilgi verdi.

‘ART NİYETLİ BİR DEDİKODU’
Elektrik kesintisi nedeniyle bölgede ölüm yaşanmadığını söyleyen Şükrü Başdeğirmen, şunları söyledi: “Bu art niyetli insanların yaydığı bir dedikodu. Yalvaç’ta tek başına yaşayan yaşlı bir vatandaşımız vefat etti. Komşuları, akli dengesinde problem olan bu vatandaşımızın kendilerinden yardım kabul etmediğini söyledi. Bu vatandaşımız hayatını kaybetti. Ancak evinde elektriği de sobası da yakacağı da vardı. Ölüm sebebi, otopsiden sonra netleşecek. Şu anda afete dayalı ne bir yaralanma ne de bir ölüm olayı var. Sadece maddi hasarlı zararlarımız var. Bakanlıklara, destek programı için bölgedeki durumu ortaya koyan raporlarımızı sunuyoruz. Biz de bu sabah itibarıyla yıkılan ve hasat gören yerlerin inşaat ve yenileme çalışmalarına başladık.”

Haberin Devamı

HASAT TESPİTİNE BAŞLANDI
Isparta’da kent merkezi ve ilçelerde enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD ve Isparta Defterdarlığı’nın aldığı kararlar doğrultusunda bölge genelinde hasat tespit işlemleri ve onarım faaliyetleri de başlatıldı.

BAKMADAN GEÇME!