ANTALYA İŞ DÜNYASINDAN ORTAK VURGU: BELİRSİZLİK BİTTİ

Güncelleme Tarihi:

ANTALYA İŞ DÜNYASINDAN ORTAK VURGU: BELİRSİZLİK BİTTİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2018 10:18

Ekonomi çevreleri, cumhurbaşkanlığı ve 27’nci dönem milletvekilliği seçimlerinin sona ermesiyle birlikte belirsizliğin ortadan kalktığı bir sürecin başladığını belirterek, seçime olumlu tepki verdi.

Haberin Devamı

OY sayımlarının tamamlanmasının ardından ekonomi dünyasının Antalya’daki aktörleri, seçimlerle birlikte belirsizlik ortamının da geride kaldığına vurgu yaparak önümüzdeki süreçte yapılması gerekenlere ilişkin taleplerini şöyle sıraladı.

UYUM YASALARI ÇIKARILMALI

Seçimle ilgili sektörlerde büyük bir değişikliğin yaşanacağını düşünmeyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Şimdi yapılması gereken uyum yasalarının bir an önce çıkarılması, bekleyen reformların hayata geçirilmesi. Önümüzde artık bir bahane de kalmadı. Ekonomi için 5 yıl çalışma zamanı. Turizm rakamlarımızda 2014 yılının en iyi sezonunu yakalamıştık ama gelir olarak biraz gerideydik. Önümüzdeki yıllarda o gelir açığını da kapatırız. Şu anda otel doluluklarımız neredeyse yüzde yüz. İç turizm rakamları seçimden bağımsız olarak yaz sezonunda artıyor. Turizmde büyük bir değişiklik beklemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA İŞ DÜNYASINDAN ORTAK VURGU: BELİRSİZLİK BİTTİ

İHRACATTA PROAKTİF KARARLAR

Seçimlerin ardından tartışmaların bitmesi gerektiğine işaret eden Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, “Yeni yönetim biçimiyle devlet bürokrasisinde ve siyasette oluşacak dinamizmle, ihracatta alınacak proaktif kararlar uygulanacaktır. Döviz kurlarında bir değişim de mutlaka olacaktır. Eskiden dünya dendiğinde batı akla gelirdi. Ancak şu anda jeopolitik düzlem kayıyor. Önümüzdeki süreçte Asya ve Çin devasa ekonomiler olarak geliyor. Hindistan’ın ağırlık ekseni de bu coğrafyaya destek oluyor. Çin’de atıl duran kaynakları eğitim, siyaset ve finans olarak Türkiye’ye aktarmalıyız” diye konuştu.

SORUNLARA KARŞI KARARLILIK ŞART

Seçimlerin tamamlanmasıyla dikkatlerin ekonomiye kayması gerektiğine vurgu yapan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Türkiye seçimini yaptı. Şimdi ekonomiye odaklanma zamanı. Tarım politikalarının yeniden gözden geçirileceği, mali disiplinin sağlanacağı bir dönem olmasını bekliyoruz. Faiz, dolar kuru, enflasyon, cari açık önümüzdeki ekonomik sorunların başında yer alıyor. Bu sorunlara acilen çözüm bulunup üretime odaklandığımız bir dönem olmasını diliyorum. İş dünyası üretmeye, kalkınmaya ve ülkemizi güçlendirmeye her zaman motivedir. Yeter ki karar vericiler de aynı kararlılıkta olsun” değerlendirmesinde bulundu.

REFORMLARA ODAKLANMALIYIZ

Haberin Devamı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, sürecin tamamlanmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Seçimin geride bırakılmasını, belirsizlik ortamının kalkmasını ve önümüzde seçimsiz geçecek uzunca bir sürenin olmasını bir şans olarak değerlendiriyorum. Ülkenin ekonomik ve sosyal anlamda çok ciddi yapısal reformlara ihtiyacı var. El birliğiyle 81 milyon olarak reformlara odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Şimdi seçim ortamından hızla uzaklaşarak ülkemizi dünyada hak ettiği yere birlikte getirmeliyiz.”

TEK ENGEL ÜNİVERSİTE SINAVI

Turizm sektöründe artık herkesin planlamalarını yaparak tatili düşünür hale gelmesini istediklerini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Önümüzde yaklaşık 2 aylık bir süre var. Aslında sezona yönelik yüksek miktarda erken rezervasyon vardı. Sadece seçim dönemine denk gelen dönem için bazı ertelemeler olmuştu. Ama ileriye dönük satışlar devam ediyor. Şu anda seçimlerde 2’inci tur ihtimaliyle ilgili belirsizlik ortadan kalktığı için üniversite sınavları dışında tatile takvimsel bir engel yok. Ailelerin önünde Eylül ortalarına kadar tatil planı yapabilecekleri bir süreç var” diye konuştu.

SEÇİM BİTTİ, GEÇİM ZAMANI

Haberin Devamı

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Adlıhan Dere ise, seçim sonuçlarının ekonomiye etkisiyle ilgili şöyle konuştu: “Seçimler demokratik bir şekilde yapıldı. Cumhur İttifakı’nın seçilmesiyle birlikte Başkanlık sistemi ilk defa uygulanacak. Seçim öncesi tüm çevrelerde bir karışıklık vardı. O ortam, dolar ve Euro’nun kur fiyatını artırıyordu. Seçim bitti, şimdi geçim zamanı. Piyasalar yeniden dengeye gelecektir. Belirsizliğin ortadan kalktığı istikrar ortamının ekonomiyle birlikte esnafı olumlu yönde etkilemesini bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!