İhracatçılar alternatif pazar arıyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılar alternatif pazar arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 14:52

İhracatçılar alternatif pazar arıyor

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu himayesinde, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) işbirliğinde Antalyalı yaş meyve sebze ihracatçıları Suudi Arabistan ve Kuveyt'e iş gezisi düzenledi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) koordinasyonunda düzenlenen BAİB, TYDTA ve THY Cargo yetkilileriyle Batı Akdeniz meyve sebze ihracatçılarının katılımıyla gerçekleşen yaş meyve ve sebze programı Cidde'de başladı. Antalyalı yaş meyve ve sebze heyeti Cidde'de yapacağı görüşmelerin ardından Riyad ve Kuveyt'te düzenlenecek iş görüşmeleri ile programa devam edecek. Yaş meyve sebze sektöründe global pazarlardan yıllık 2 milyar dolara yakın ithalat yapan Suudi Arabistan pazarının Antalyalı ihracatçılara yeni bir soluk getirmesi hedefleniyor.

Antalya tarımı ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi çalışmaları kapsamında BAKA'nın koordinasyonunda düzenlenen programa Isparta, Antalya ve Burdur'dan yaş meyve ve sebze ihracatçısı firmalar ile kargo yetkilileri de katıldı. Program kapsamında Cidde Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden ihracatçılar, tarım ithalatçılarıyla toplantılar düzenlendi. Cidde Yaş Meyve ve Sebze Dış Ticaret Komitesi Başkanı Sehaim Saeed Al-Ghamdi, BAKA'nın Mayıs 2016 ve Şubat 2017'de Antalya'da düzenlediği yaş meyve sebze tanıtım programına katıldıklarını hatırlattı.

Cidde'de düzenlenen ve Suudi yaş meyve ve sebze firmaları ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda ise BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek ve uzman Seyitcan Altınkaynak, Antalya'nın yaş meyve ve sebze potansiyeli konusunda sunum yaptı.

2 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu, Suudi Arabistan'ın yaş sebze ve meyve pazarının 2 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu, Türkiye'nin sadece yüzde 5'ine hakim olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Suudi Arabistan pazarından daha fazla pay almasıyla doğal olarak Antalya'nın ihracat rakamlarının artış göstereceğine değinen Vali Karaloğlu, "2016 dönemi ihracat verilerine göre, yaş meyve ve sebzede Rusya'ya ihracatta yaşanan düşüş, başka pazarlarla telafi edildi. Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Körfez ülkelerini Antalya'nın yaş meyve ve sebzesi için yeni alternatif pazarlar olarak değerlendiriyoruz" dedi.

ANTALYA'NIN İHRACATI

Türkiye'nin örtü altı üretiminin yaklaşık yüzde 40'nı karşılayan, Rusya, Irak ve Avrupa ülkelerine ihracat yapan Antalya, 2015 yılında Suudi Arabistan'a 47 bin dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı yaparken, bu rakam 2016 yılı sonunda 1 milyon 327 bin dolara yükseldi. Türk Hava Yolları'nın 2017 Haziran - Eylül ayları arasında Riyad, Cidde, Amman, Bağdat, Erbil ve Cezayir'den Antalya'ya direkt seferler başlatacak olmasının, ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!