HEM CEZA HEM MÜHÜR

Güncelleme Tarihi:

HEM CEZA HEM MÜHÜR
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2021 09:00

Antalya Düden Çayı’nda yaşanan zehirli su skandalına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el koydu. Kirliliğe neden olan 10 geri kazanım tesisine 2,5 milyon TL ceza kesildi ve tüm faaliyetleri durduruldu.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın dünyaca ünlü Düden şelalelerini de içine alan Düden Çayı’nda yaşanan zehirli su skandalına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el koydu. Bakanlık yetkilileri, kirliliğe neden olan 10 geri kazanım tesisine 2 milyon 598 bin 797 TL idari para cezası uygulandığını ve tesislerin tüm faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

UZMAN EKİP BÖLGEDE
Hürriyet’e konuşan Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, bölgedeki inceleme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, “Şu andaki önceliğimiz çayın temizlenmesi ve atık yayılımının durması. Bunun için gereken her şey yapılıyor. Uzmanlardan oluşan geniş bir ekip çalışmalarını sürdürüyor” dedi.


MADDE TESPİT EDİLECEK
Çaydan alınan numunelerin analiz edildiğini kaydeden Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, “Balık ölümlerinin önüne geçmeye yönelik yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Analiz sonuçlarına göre kirliliğin toksik atık mı, yoksa kimyasal madde kaynaklı mı olduğunu tespit edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DENİZ DE KÖPÜRDÜ
Yapılan ilk tespitlerde atık geri kazanım tesisindeki yıkama sularının 70-80 metre derinlikteki yer altı suyuna verildiği, buradan da Düden Çayı’na karıştığı belirlendi. Öte yandan Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü alanda köpüklenme olayının arttığı görüldü. Köpükler, denizde 2 kilometreyi aşan mesafeye yayıldı.

YAYILIM DEVAM EDEBİLİR
Şelalenin denize döküldüğü bölgede ölü balıkları yemek için gelen martılar ve diğer su kuşları açısından da bu durumun tehlike oluşturduğunu vurgulayan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı (TTKD) Dr. Erol Kesici, “Martı ve diğer kuşların bu balıkları yemesi, sorunların başka ortamlara taşımalarına neden olabilir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!