HAYAT KURTARAN SKUTER KURALLARI

Güncelleme Tarihi:

HAYAT KURTARAN SKUTER KURALLARI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2022 10:05

Çevreci amaçlarla üretilse de kuralsız sürücülerin elinde tehlikeli bir oyuncağa dönüşen skuterler, iki liselinin hayatını kaybettiği yürek yakan kazadan sonra bir kez daha tartışmaya açıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürü Hayat Ekici Gürkan, güvenli kullanımı için uyulması gereken kuralları madde madde Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

KARBON salınımının azaltılması amacıyla üretilen elektrikli skuterler, sürüş sırasında adrenalin merakı ya da umursamazlıkla yapılan feci hatalar nedeniyle tehlikeli birer makineye de dönüşebiliyor. Türkiye’de skuter kullanımının en yaygın olduğu 3’üncü il olan Antalya’da, bu araçları kullanan sürücülerin yaptığı bilinçsiz davranışlar ağır kazalara davetiye çıkarıyor. Antalya’da bir otomobilin çarptığı skuterdeki Mahmut Yağız Balcı (18) ile Ada Kayahan’ın (17) yaşamını yitirdiği kaza sonrası, skuter kullanımını kurallı hale getirmek için alınması gereken önlemler yeniden gündeme geldi. Şehirde özellikle gençler arasında hızla yaygınlaşarak furya halinde kullanılmaya başlayan bu yeni nesil aracın nasıl daha güvenli kullanılabileceğini Hürriyet’e anlatan Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürü Hayat Ekici Gürkan, çözüm için bu konuda hızlı bir bilinçlenmeye olan ihtiyaca vurgu yaptı.


GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİMLERİ

Haberin Devamı

Karşılaştıkları en büyük problemin skuterlere tek kişi binilmemesi olduğunu söyleyen Hayat Ekici Gürkan, şehirde güvenli skuter kullanımı için ilk adımı Hobi Festivali bünyesinde verdikleri skuter eğitimiyle attıklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde öğrencilerin talebi üzerine Karatay Lisesi’nde de skuter kullanım kurallarını anlattıklarını belirten Gürkan, Milli Eğitim ve ilgili kurumların iş birliğiyle bu eğitimlerin tüm okullarda yaygınlaştırılmasını istedi. Sürücülere trafiğe çıkmadan önce skuter yönetmeliğini incelemelerini öneren Gürkan, yasada olmasa da tıpkı motor sürücülerinin kullandığı gibi kask gibi koruyucu ekipmanların da kullanılmasını tavsiye etti. 

OKULLARDAN BAŞLAYALIM

Şehirde skuter kullanımı konusunda yaptıkları incelemeler sırasında çok şaşırtıcı olaylarla karşılaştıklarını dile getiren Gürkan, şunları söyledi: “Yaptığımız saha çalışmalarında skuterin üzerinde yapılan akıl almaz davranışlarla karşılaşıyoruz. Skuter üzerinde koltuk taşıyan mı dersiniz, skuteri kullandıktan sonra bir otomobilin koluna bağlayan mı dersiniz, skuter üzerinde birbirlerinin omzuna çıkan, otobüslerin peşine takılan mı dersiniz, bunların hepsini gördük. Verdiğimiz eğitimlerde gençlerin skuter kurallarını bilmediklerini görüyoruz. Mesela skutere iki kişi binilmemesi gerektiğini birçok kullanıcı bilmiyor. ‘Ceza yemişim ama nedenini bilmiyorum’ diyorlar, verdiğimiz eğitimin sonunda ‘Neden ceza yediğimi anladım’ diyerek ayrılıyorlar. Hiç vakit kaybedilmeden kurumların iş birliğiyle okullardan başlamak üzere bir eğitim planlaması yapmamız gerekiyor.”

İŞTE O KURALLAR

Haberin Devamı

İşte Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürü Hayat Ekici Gürkan’ın güvenli skuter kullanımını yaygınlaştırırken toplumda gerekli dönüşümü sağlamak için belirlenen kuralları şöyle sıraladı:

• 15 yaşın altında skuter kullanılmamalı. 

• Can güvenliği için skuterlere kesinlikle tek kişi binilmeli.

• Skuterler park edilirken bisiklet ve araç trafiğini engellemeye dikkat edilmeli.

• Bu araçlar, engelliler, yaşlılar gibi hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenliğini ve bağımsız hareketlerini bozacak şekilde gelişigüzel yerlere bırakılmamalı, bu alanlarda skuter sürülmemeli. 

• Yaya yollarında ve bisiklet yolunun olduğu yerlerde taşıt yolunda skuter kullanılmamalı. 

Haberin Devamı

• Güzergâh belirlenirken doğru kullanım, saatte 50 kilometre hız sınırı olan taşıt yollarının kullanılması. 

• Gösteriler dışında akrobatik hareketler yaparak skuter sürülmemeli. 

• Skuter kullanırken telefonla konuşulmamalı. 

• Skuter kullanıcıları gündüz tercihen, gece ise zorunlu olarak reflektörlü yelek ya da benzeri bir ikaz giysisi giymeli. 

• Skuter üzerindeyken sırt çantası dışında bir eşya taşınmamalı. 

• Skuterin dengesini bozacak, aydınlatmalarını kapatacak herhangi bir yük taşınmasının yasak olduğu unutulmamalı.

• Skuter sürücüleri, diğer araçlar gibi trafik kurallarına uymakla yükümlüdür. Sürüş anında yayaları ve diğer sürücüleri tehlikeye atmamalılar. 

TEK YOL DİKKATLİ OL

Haberin Devamı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gençlik ve Spor Merkezi, ‘Tek yol dikkatli ol’ sloganıyla skuterlerin yanlış ve doğru kullanımlarını gösteren bir farkındalık videosu hazırladı. Çekimlerinde Gençlik Meclisi üyelerinin yer aldığı videoda skuter kullanıcılarına güvenli sürüş için almaları gereken önlemler ve dikkat etmeleri gereken kurallar anlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!