HASTANELERDE ‘SUT’ İSYANI 

Güncelleme Tarihi:

HASTANELERDE ‘SUT’ İSYANI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2018 10:26

Maliye Bakanlığı, hastanelerin medikal firmalara olan borçlarını ödedi ancak Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) güncellenmemesi borç-alacak dengesini bozmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

DÖVİZ kurunda yaşanan dalgalanma özellikle kamu hastanelerinin tıbbi malzeme alım sürecini olumsuz yönde etkiliyor. Üniversite ve araştırma hastanelerinin medikal firmalara olan borçlarının büyük bölümü Maliye Bakanlığı tarafından yapılandırma sürecine dahil edilirken, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) halen düzenleme yapılmaması hastane ve medikal firmalar arasındaki borç-alacak dengesini bozmaya devam ediyor.

ZARARDAYIZ
Medikal firmalara yaklaşık 156 milyon TL borç ödemesi yapan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi de SUT düzenlemesinin gecikmesinden şikâyetçi. Maliye Bakanlığı’nın düzenlemesi ile hastanenin rahat bir nefes aldığını dile getiren hastane personeli, “Borçlar ödendi ancak SUT düzenlemesi yapılmadığı için yapılan ameliyatlarla SGK’dan tahsil edilen miktar birbirini tutmuyor. Kurum, her tıbbi işlemde zarar ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ACİL ÖNLEM ALINMALI
Antalya’daki birçok hastanenin geç kalan SUT düzenlemesi nedeniyle zarar ettiğini kaydeden Sağlık-Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, “Kurdaki yükseliş özellikle ameliyat malzemesi fiyatlarını 2’ye katladı. Kısa süre içinde SUT düzenlemesi yapılmazsa hastanelerimizi zorlu bir süreç bekliyor. Öyle ki bazı hastanelerimiz döner sermayesini kullanamaz hale gelebilir. Acilen bu konuda önlem alınmalı. Antalya’da büyük hastanelerimizde şu an için sıkıntı yok ancak küçük hastanelerde zorlu bir süreç başladı” dedi.

DIŞA BAĞIMLIYIZ
Tıbbi malzemelerin yüzde 98’inin yurt dışından temin edildiğini kaydeden Akdeniz Medikalciler Derneği Genel Başkanı Şeref Eskin, şu bilgileri verdi: “Malzeme alımlarını SUT üzerinden yapan hastaneler maalesef ciddi oranda zarar ediyor. Bizim satışımızda problem yok ancak geri dönüşte yine aksamalar yaşanmaya başladı. Bu sürece acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Aksi halde hem hastaneler, hem de medikal firmalar ciddi şekilde mağdur olacak.”

BAKMADAN GEÇME!