GÖZLER KOMİSYONDA

Güncelleme Tarihi:

GÖZLER KOMİSYONDA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2022 09:27

Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde yaşanan sel felaketinin ardından kurulan Afet Komisyonu, bölgede yaptığı incelemelerin ardından raporlarını büyük ölçüde tamamladı.

Haberin Devamı

KUMLUCA ve Finike’de 11 Aralık günü akşam saatlerinde başlayıp, sabaha kadar devam eden şiddetli yağışla birlikte yaşanan sel felaketinde bilanço belli oldu. İki ilçede yaşamı durduran afetten sonra kurulan Afet Komisyonu, bölgede yapılan incelemelerden sonra hasar raporlarını büyük ölçüde tamamladı.

BİNLERCE DÖNÜMDE HASAR VAR
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, bölgede yaşanan sel felaketine ilişkin son durumu Hürriyet’e şöyle aktardı: “Kumluca’da 12 bin dönüm örtü altı sera sular altında kaldı. Çok sayıda iş yeri ve 500’e yakın aracın içine su doldu. Finike’de ise bin 200 dönüm civarında serayı su bastı. Finike merkez ve özellikle Turunçova’daki zemin iş yerlerinin tamamı sular altında kaldı. Özellikle İskele Mahallesi’ndeki yamaçlardan inen sular seralara ve yollara biraz hasar verdi. Hasyurt’un deniz tarafındaki kısmında da seralar sulardan zarar gördü. Turunçova’da seralarda ciddi bir hasar oluşmadı. Narenciye bahçelerinde de büyük bir zararımız yok. Bahçelerin içinde geçen su 2 günde çekildi. Baraj kapalı olduğu için çaya su gelmediğinden o kısımlarda taşma yaşanmadı. Şu anda belediyeleri temizlik çalışmaları devam ediyor.”

Haberin Devamı

NAKİT VE KREDİ DESTEĞİ
Finike İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte hasar tespit çalışmalarını büyük ölçüde tamamladıklarını söyleyen Sarıçobanoğlu, şunları söyledi: “Kumluca ve Finike’de zarar gören bölgelerin tamamını bakanlarımızla birlikte gezdik. Raporlar tutuldu. Afetzedeler için Cumhurbaşkanlığı ödeneğinden bir pay çıkarılacağını öğrendik. Hasar gören her çiftçimize maddi yardım yapılacak. Özellikle Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinden kullanılan kredileri bir yıl erteleyeceklerini duyurdu. Bunun yanında Ziraat Bankası’ndan çiftçiye 100 bin lira olarak verilip 101 bin lira olarak geri alınan kredi desteği bir kez daha verilecek. Kumluca’da hasar daha büyük olduğundan yardımda o bölgeye ayrılan pay daha büyük olacak.”

4 ANA ARTERDE BÜYÜK HASAR

Bölgedeki son durumla ilgili bilgi veren Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Fahri Özen, “Göksu Mahallesi, Kum Mahallesi, Çarşı Caddesi, Kavaklıköy Caddesi’nde seralar ve tarım arazileri çok zarar gördü. Eskicami Mahallesi, Merkez Mahallesi, Yeni Mahalle, Narenciye Mahallesi gibi Kumluca’nın merkezindeki ana arterlerde de büyük hasar var. Bölge ticaretinin merkezi olan bu 4 mahallede dükkanlar, depolar, iş yerleri sel sularından etkilendi. Araçlar otoparklarda mahsur kaldı. Çamurla kaplanan alanlarda temizleme çalışmaları sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

BİLANÇOYU KOMİSYON BELİRLEYECEK

Afet nedeniyle bölgede kurulan kriz masasından sürekli bilgi aldıklarını belirten KUTSO Başkanı Özen, “Afet bölgesinde şu anda ihbarlar alınıyor. Hasar tespiti ile ilgili çalışmalar bu günlerden sonra başlayacak. Ne kadar hasar olduğunu Afet Komisyonu belirleyecek. Antalya Valiliği’nin bölge incelemelerinden çıkan sonuca göre yapılacak yardımın miktarı belirlenecek. Hasar seviyesine göre afetzedelere gönderilecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!