Girişimciliğe 'Züğürt Ağa' örneği

Güncelleme Tarihi:

Girişimciliğe Züğürt Ağa örneği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 15:10

Girişimciliğe 'Züğürt Ağa' örneği

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Şener Şen'in köy ağasını canlandırdığı 'Züğürt Ağa' filminin Anadolu'nun en önemli girişimcilik öykülerinden biri olduğunu belirterek, “Her ne kadar filmde geçen bir öykü olsa da onu izleminizi özellikle tavsiye ederim" dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl 15'incisini düzenlediği Girişimcilik Günleri başladı. Akdeniz Üniversitesi'ndeki açılışa TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Antalya Bilim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Tandur, ATSO Başkanı Davut Çetin, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, çok sayıda davetli ve üniversite öğrencileri katıldı.

GİRİŞİMCİLİKLE YARATILAN DEĞERİN YÜZDE 78'İ 11 ŞEHİRDE

TÜSİAD Başkanı Bilecik, Türkiye'nin geleceği için gençlerin odağa alınması ve iş süreçlerine dahil edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Erol Bilecik, dünyada girişimcilikle yaratılan değerin yüzde 78'inin, 7 ülkedeki 11 şehirde bulunduğunu söyledi. Bilecik, “Bu bakımdan biraz daha hem Antalya hem İstanbul hem Ankara olarak önemli şehirlerimizin bu işe daha fazla önem vermesi gerekir. Maalesef bu 11 şehir içinde bizim herhangi bir şehrimiz yok. Bu konuda hatta anonsunu yapmayı planladığımız, bakanlıklarla da çalışıp Türkiye'den de en az bir şehrin bu ekosistem içerisinde yer alması için TÜSİAD olarak bir çalışma grubu kurduk" dedi.

GİRİŞİMCİLİĞE ZÜĞÜRT AĞA ÖRNEĞİ

Girişimciliğin tanımının sorulduğu TÜSİAD Başkanı Bilecik, girişimciliğe başrolünü Şener Şen'in oynadığı 'Züğürt Ağa' filmindeki öyküyü örnek gösterdi. Bilecik, “Kitaplarda yazan muhtelif tanımları olabilir ama birebir girişimciyi tanımlayan birçok ifade biçimi var. Benim daha sık kullandığım ifadeler içerisinde geleceği daha fazla kurcalayan, hatta kurgulayan, yarınlar için hem tasalanan hem de tasarım yapan inanların oluşturduğu bir grup veya böyle bir yapıda koşmak isteyen insanlara yakıştırdığım bir nokta. Aslında baktığınızda Türkiye'de müteşebbisle girişimci kelimesi bir miktar yan yana geldiğinde karşılığını buluyor ama müteşebbis kelimesi ister istemez fazla patron geliyor nihayetinde. Çünkü halk arasında ticarete atılmak, girişimciliği iyi anlatan mevzulardan bir tanesi. Ama bu konuda özellikle Anadolu girişimcisinin en güzel en tipik resmedilmiş bana ilham kaynağı olarak verdiği Züğürt Ağa, Anadolu'nun en önemli girişimcilik öykülerinden bir tanesi. Her ne kadar filmde geçen bir öykü olsa da onu izlemenizi özellikle tavsiye ederim. Başkalarının göremediği fırsatları görüp bunları işe dönüştüren yaratıcı insan" dedi.

BÜYÜME ORANI MUHTEŞEM BİR RAKAM

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise belediye başkanlığı görevinin artık sosyal bir girişimcilik haline geldiğini belirtti. Türel, “Belediye başkanı olarak belediyenin yeni girişimlerine yol açmaya çalışıyoruz. Buna ilave olarak ilimizdeki girişimlerin önünü açmaya, desteklemeye çalışıyoruz. Türkiye ekonomisinin son açıklanan büyümesi gerçekten muhteşem bir rakam, yüzde 11'in üzerinde. Bu büyümenin gerekçelerini şuna buna bağlamaya gerek yok. Büyüme gerçekleşmiştir. Bunu da Türk insanı ve girişimcileri başarmıştır. Sanayicisi, turizmcisi, inşaatçısı, tarım üreticisi, köylüsü çalıştı, üretimi geçen seneye göre rekor bir seviyeye getirdi. Bu muhteşem bir hikayedir" dedi.

AÜ DÜNYA GİRİŞİMCİLİK PLATFORMUNDA

Girişimcilik Haftası'nın dünyada 170 ülkede kutlandığını belirten AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, AKGİM, AKİŞMER, Antalya Teknokent ve Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu'nun girişimcilik ekosistemi içerisinde üniversite-sanayi işbirliğini en iyi şekilde temsil ettiğini söyledi. AÜ'nün girişimcilik faaliyetlerindeki aktif rolüyle Türkiye'de farkındalık oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Altunkaya, “Bu kapsamda dünyanın en etkili öğrenci platformu olan ve Türkiye'nin en iyi 30 üniversitesinde başlatılan HultPrize'da yer almayı başarmıştır. Üniversitemiz öğrencileri sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alan iş fikirlerini harekete geçirmek, kendi takımını kurmalarını sağlayarak 1 milyon dolarlık ödüllü, dünyanın en büyük sosyal girişimcilik yarışması olan Hultprize'a katılmaya hak kazanmış ve bir öğrencimiz 'kampüs direktörü' olarak seçilmiştir. Böylece öğrencilerimiz global girişimcilik yolunda ilk adımı atmış bulunmaktadır. Dünya çapında 1000'den fazla üniversite 100'den fazla ülkede programı olan bu organizasyonda yer almak ve dünyanın en iyi üniversiteleriyle öğrencilerimizi aynı platformda yarıştırmak, üniversitemiz için bir gurur kaynağı olmuştur" diye konuştu.

OSB İLE ORTAK TEKNOPARK

Girişimcilik Günleri etkinliğinde üniversite olarak bulunmanın çok önemli olduğunu belirten ABÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Tandur, “Girişimcilik, yenilikçi ve eleştirel düşünce fikri eğitim en önemli konusu. Antalya Bilim Üniversitesi olarak bizler de sadece öğrencilerimize kitaptan okunan bilgileri ezberlemekle kalmayıp onları bir fikre, projeye, ürüne ve pazarlanabilir şekilde yöneltmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin geleceği açısından fikirlerini proje ve ürüne dönüştürebilen gençler yetiştirmek bizim en önemli görevimiz" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN YAPISAL REFORM

Girişimciliğin Türkiye ve Antalya için hayati bir konu olmaya devam ettiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, dün açıklanan yüzde 11'lik büyüme oranıyla ilgili de zaten çift hane beklediklerini kaydetti. Büyümenin üçte ikisinin tüketim, üçte birinin yatırımdan geldiğini söyleyen Çetin, “Bu nedenle yüksek büyümenin sürdürülebilir olması için yapısal reformlarla yatırıma ve ihracata dayanan bir büyümeye geçmemiz gerektiğine dikkat etmeliyiz. Türkiye ekonomisinin gelecek yıllarda yüksek bir büyüme göstermesi ve orta gelir tuzağından kurtulması teknoloji alanında yatırımlar ve yenilikler yapacak girişimci sınıfa bağlı olacaktır. Bu yıl ekonomimiz 3 trilyon lira civarında bir üretim gerçekleştirmiş olacaktır. Doları 3.5 lira alsak 850 milyar dolar etmektedir, 80 milyona bölersek 11 bin doların altındayız, satın alma gücümüz yüksek olsa bile parasal gücümüz bakımından bu düzey düşüktür. Bu 10 bin dolarlık ekonomi grubundan hızla çıkmak zorundayız" dedi.

'EĞİTİM KALİTESİNDE GERİDEYİZ'

ANSİAD'ın girişimcilik tohumunun, 15 yılda Batı Akdeniz girişimcilik bahçesini yarattığını ve paydaşlarla birlikte girişimcilik ekosistemini yeşertmeyi başardıklarını belirten ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, Türkiye'nin beşeri sermayede, uluslararası iş yapmakta, işbirliği ağları kurmakta zayıf kaldığına dikkat çekti. Okullaşma oranının iyi fakat eğitim kalitesinde geride olduğumuzu söyleyen Erdoğan, "Dijital çağa girerken gençlerimizin önünde çok büyük fırsatlar açıldığına şüphe yok. Gençlerimiz yetenekli ve istekliler, artık ülke olarak yapmamız gereken şey gençlerimizin özgürce risk almaya, yenilik yapmaya yönlendirmektir. Eğitim sistemimizde yapılan yeniliklerin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Eğitimde geleneksel hiyerarşik yönetim modeli, ezberci sınav sistemi değişmelidir. Yabancı dil öğretmeyen, yeterli mesleki bilgi sağlamayan fakülte ve yüksekokul programları değişmelidir. Üniversitelerimiz, inovasyon merkezlerinde teori ile pratiği birleştiren evren kentler olmalıdır. Hukuk sistemimiz bağımsız, tarafsız, hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!