'Genç Dinozorlar' sinemada iddialı

Güncelleme Tarihi:

Genç Dinozorlar  sinemada iddialı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2019 10:49

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun öğrencilerden oluşturulan ‘Genç Dinozorlar’ ekibi yaptığı filmlerle adından söz ettiriyor.

Haberin Devamı

SİNEMAYA EN YAKIŞAN IŞIK ANTALYA’DA
Sinemaya gönül vermiş iletişim mezunlarını ‘Genç Dinozorlar’ adlı bir oluşumda bir araya getiren Suat Erdöl, onlarla birlikte iddialı kısa filmler çekiyor. Kente inanan ekibin hayali ise bir gün Antalya’nın Nuri Bilge Ceylan’ın, Çağan Irmak’ın film çektiği yer olması.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Suat Erdöl’ün 2017 yılında mezun öğrencilerle kurarak ‘Genç Dinozorlar’ adını verdiği film ekibi, şimdi art arda yenilikçi ve iz bırakacak işlere imza atıyor. Sinemaya gönül veren 5 kişilik ekip, yaşadıkları imkansızlıklara rağmen yeni filmler çekmenin ve film endüstrisini Antalya’da büyütmenin hayaliyle yılmadan çalışıyor. Alican Öz, Sibel Göydağ Çakmak, Oktay Şenol ve Ali Aşiran’dan oluşan bir ekiple yola koyulan Suat Erdöl, sinemayla başlayıp genişleyen bu dinamik oluşumu ve gelecek için hedeflerini Hürriyet’e anlattı.
Genç Dinozorlar nasıl ortaya çıktı?
Bu güzel ekibi kurma fikri, üniversite radyosunda yaptığımız sohbetler sırasında oluştu. Ben aynı zamanda Üniversite FM’in koordinatörüyüm. Bu radyo, film projelerinden beste çalışmalarına, seslendirmeden metin yazarlığına ve tiyatroya sanat faaliyetlerimizin de başlangıç noktası oldu. Biz öğrencilerimizi yetiştiriyoruz ve ardından sektörde çalışıyorlar. Ama sonra neler yapıyorlar, başarılı olabiliyorlar mı bilmiyoruz. Ben bir öğretim üyesi olarak öğrencilerimle hep iletişim halindeydim. Aramızdaki bağı hiç koparmadık. Mezun öğrencileri, Genç Dinozorlar ekibine dönüştürme ve birlikte çalışma fikri de işte bu iletişim sayesinde oluştu.
Bu kentin sinema için imkanları İstanbul’a göre daha kısıtlı değil mi?
Bu ekibi kurma sebeplerimizden biri de zaten Antalya’nın sektörün kalbi olarak görülen İstanbul’dan uzakta olmasıydı. Çocuklara görsel ve işitsel dünyanın eğitimini verdikten sonra bir bilinmezliğe itmek yerine, onlara sinema alanında imkanlar yaratmak istedim. Şimdi onlarla birlikte kurduğumuz hayallerin peşinden gidiyoruz.

Genç Dinozorlar  sinemada iddialı

Sinema adına neler yaptınız bugüne kadar?
Şu anda 11’inci kısa filmimizi çekiyoruz. Bu Şehirde Sanatçı Olmak, Gün Gelecek, Tünel, Kafes, Döngü, Çocuktular, Fotomontaj, Satılık Bahçe, Akdeniz’in Çocukları, Bir Ben Var filmlerimizle Türkiye’de ve dünyada çok sayıda festivale katıldık. Kimi zaman çocuk işçiliğine dokunduğumuz, kimi zaman insan ruhunun derinliğini sorguladığımız bu filmlere emek verirken biz çok keyif aldık. Son filmimiz Bir Ben Var’da Antalya Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Gökhan Tüzün harika bir oyunculuk sergiledi. Onunla Atıf Yılmaz Film Festivali’ne, Dosluk Film Festivali’ne, Lions Film Film Festivali’ne ve yurt dışındaki sinema platformlarına katıldık.
Şimdi çektiğiniz bir film var mı?
Bugünlerde çektiğimiz ‘Kayıp Hafız’ adlı filmde başrolde Antalya var. Kentin tarihçilerinden Hüseyin Çimrin, eski belediye başkanlarımız ve Antalyalı oyuncu Mehmet Özgür ve Kent Müzesi Küratörü Dr. Attila Erden de filmde anlatımlarıyla yer alıyor. Antalya’nın arşivinde böyle bir filmin yer alması gerektiğini düşündük ve işe koyulduk. Bundan sonraki hedefimiz, sponsor da bulabilirsek uzun metrajlı bir film çekmek. Elimizde üzerine çalıştığımız senaryolarımız var ama bütçe engelini aşmamız gerekiyor.
TANIDIK YÜZLERE İHTİYAÇ VAR
Antalya sinema sektörünün merkezlerinden biri haline gelebilir mi?
Gelmez olur mu. Antalya öyle güzel bir sinema merkezi olur ki. Dünya üzerinde sinemaya en çok yakışan ışıklardan biri Los Angeles’ta diğeri Antalya’da. Biz bu muhteşem güneş açısını, ulaşım kolaylığını ve mekan seçme kolaylığını neden hakkını vererek kullanmıyoruz? Bu kentte aslında küçük ölçekli sinema şirketleri filmler çekiyor. Ama bu sektörün patlama yapması için yeterli değil. Nuri Bilge Ceylan buraya gelip film çekerse, ardından Derviş Zaim gelirse ve sonra Kaleiçi ve Antalya sokakları bir Çağan Irmak filminin kadrajında yer alırsa; işte o zaman Antalya sinemada başka bir noktaya gelir. Yani biraz tanıdık yüzlere ihtiyacımız var. Senaryolarını, kastlarını oluşturup gelsinler. Akdeniz Üniversitesi’nin İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin tüm imkanları onlara açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!