Finike’de arı katliamı

Güncelleme Tarihi:

Finike’de arı katliamı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2016 19:02

Finike’de taş ve mermer ocakların neden olduğu doğa katliamı bal üretimini vurdu. Çevreciler, ocaklardan yükselen mermer tozlarının 1 ay içinde onlarca kovanı yok ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

 

Mermer-taş ocakları bal üretimini vurdu

Antalya ve çevresinde sayıları her geçen artan mermer-taş ocaklarının doğaya verdiği zarar giderek büyüyor. Finike’de ocakların yarattığı çevre kirliliği binlerce arıyı telef etti.

ANTALYA’nın Finike İlçesi’nde mermer ve taş ocaklarının neden olduğu doğa katliamı bölgedeki bal üretimini vurdu. Üreticiler, ocaklardan yükselip arı kovanlarını ve polen kaynağı çiçeklerin üzerini kaplayan mermer tozlarının arıların ölümüne neden olduğunu belirterek isyan etti. Tahribatın korkunç boyutları hakkında konuşan Finike Taşocakları ile Mücadele Platformu Sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu, bölgede her gün binlerce bal arısının öldüğünü açıkladı.

Finike’de arı katliamı

Haberin Devamı

‘KOVANLAR YOK OLDU’

Kendisinin de bal üreticisi olduğunu vurgulayan Büyüknohutçu, “Son 1 ayda 18 kovanımdan sadece 2 tane kaldı. Komşumun 150 kovanından 148’i yine aynı şekilde yok oldu. İnanılmaz düzeyde arı ölümüyle karşı karşıyayız. Ölümlerin araştırılması ve raporlanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ve Akdeniz Üniversitesi’ne yazılı olarak başvuru yapacağız. Ancak ölümlerin nedenini biz çok iyi biliyoruz” dedi.

PORTAKAL VE NARI ÜZERİNDE 

Bölgedeki 13 taşocağından yükselen mermer tozlarının polen kaynağı çiçekler üzerinde kalın bir tortu oluşturduğunu savunan Büyüknohutçu, “Taş ve mermer tozu sadece çiçeklerin değil, portakalın, narın üzerinde de yoğun bir tortu oluşturuyor. Bu nedenle arılar polen toplayamıyor. Yine aynı ocakların beyaz yüzeyinden yansıyan güneş bölgenin doğal iklim yapısını da tamamen bozmuş durumda. 13 sıcak hava bacası resmen bölgedeki yağmur yağışını bile etkiliyor. Biz ocakların bu olumsuzluklarına dilekçemizde yer verdik. Bakalım nasıl bir raporlama yapacaklar” diye konuştu.

'YARGI HASSAS OLMALI’

 Arı ölümlerine ilişkin şikâyetin Cuma günü yapılacağını kaydeden çevreci avukat İsmail Doğan Tunçbilek, şöyle dedi: “Ne kadar mücadele etsek de ocakların doğaya olan etkilerini azaltamıyoruz. Çünkü yargı süreci maalesef hızlı işlemiyor. Yazdığımız dilekçelerin cevaplarına aylar sonra yanıt alıyoruz. Keşke devlet kurumlarındaki yetkililer de bizim kadar hassas olsa. Eğer öyle olsaydı ne arılar ölürdü ne de Finike portakalı kumla, taşla kaplanırdı.”

Haberin Devamı

 RAPORLARA YANSIMIŞTI

 Ziraat mühendisleri tarafından daha önce hazırlanan raporlarda rüzgârın etkisi ile bölgeye yayılan mermer tozlarının dünyaca ünlü Finike portakalının yetiştirildiği alanların üzerinde kalın bir toz tabakası oluşturduğu, bu toz tabakasının fotosentezi azalttığı, yaprakları sararttığı, böceklenmeyi arttırdığı, büyüme hızı ve kaliteyi ise düşürdüğü vurgulanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!