ESNAF SEZONA GÜÇLÜ GİRECEK

Güncelleme Tarihi:

ESNAF SEZONA GÜÇLÜ GİRECEK
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 15:09

Turizm sezonuna güçlü ve hazırlıklı girmek isteyen esnafa yönelik çalışmalar hız kazandı. Esnafın finans sıkıntılarına karşı düşük faizli ve uzun vadeli krediler açılırken, bir yandan da denetimler yapılmaya, turistlerle doğru iletişim konusunda eğitimler verilmeye başlandı.

Haberin Devamı

ANTALYA esnafı, yeni turizm sezonuna yoğun bir tempoyla hazırlanıyor. Esnafın yaşadığı finans sıkıntılarının çözümüne yönelik kredi olanakları artırılmaya çalışılırken, diğer yandan da turizm sektörüne yönelik eğitim ve denetimler başladı. Esnaf ve sanatkar temsilcileri şu ana kadar verilen kredinin 450 milyon lirayı bulduğunu, özellikle Halk Bankası tarafından verilen yüzde 5 faizli ve 5 yıl vadeli kredilerin turizm sektörü için cansuyu olduğunu duyurdu.

KOOPERATİFLERDE YOĞUN MESAİ

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Murat Ağaoğlu, 2019’da prosedürler azaltıldığı için önceye göre daha hızlı kredi verildiğini belirtti. Antalya ve ilçelerindeki 36 esnaf kredi ve kefalet kooperatifinde yoğun mesai yaşandığını ifade eden Ağaoğlu, “Kooperatiflerimiz şimdiye kadar 20 bine yakın esnafa kredi verdi. Her birinde günde 10 civarında esnaf kredi kullanıyor. Kredi başvuruları ve ödemeler devam edecek. Özellikle işyerlerini yenileyen turizm esnafı için bu krediler can suyu oldu. Esnaf yüksek faizli borçtan kurtulup düşük faizli ve uzun vadeli kredi kullanıyor. Nakit konusunda sıkıntı yaşayan piyasa bu sayede rahatladı” şeklinde bilgi verdi.

KREDİ KUYRUKLARI OLUŞTU

Haberin Devamı

Turizmde esnaf ve sanatkarın rolünü artırmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, esnaf ve sanatkarı rahatlatan önlemler alındığını söyledi. AESOB’un girişimleriyle Halk Bankası tarafından son iki ayda 450 milyona yakın finansman sağlandığını açıklayan Dere, “Piyasada nakit paraya erişmek son derece zordu. Kredi kullanmaya hak kazanan esnafımıza kooperatifler önemli bir kaynak oluşturdu. Tüm kredi kooperatiflerimizde kuyruklar oldu. Dosyalarla ilgili inceleme bitti, şu an esnaf hızlı bir şekilde ihtiyaç duyduğu nakde ulaşıyor” dedi.

HANUTÇULARA SIKI DENETİM

Turizm esnafının denetimleri konusunda Antalya Valiliği ile sıkı bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Dere, özetle şunları anlattı: “Taksici esnafından lokantalara kadar her alanda makul fiyatlandırma konusunda yoğun denetimler yapıyoruz. Antalya esnafı büyük ölçüde turizmden ekmek yediği bilinciyle davranıyor. Yanlış yaparak turizmi baltalayanları da denetimlerle tespit ediyoruz. Turistin bir mekana oturduğunda neyi, kaç liradan yiyeceğini bilmesi, masalarda fiyat tarifelerinin olması lazım. Aynı şekilde tekstil, gıda ve hediyelik eşya ürünlerinin üzerine fiyat etiketi konması ve ulaşım sektöründe UKOME tarafından verilen fiyat tarifelerine uyulması gerekiyor. Turist üzerinden haksız kazanç elde eden hanutçularla ve fiyat usulsüzlükleriyle Valilik bünyesinde kurulan bir komisyon mücadele ediyor. Ayrıca Kaleiçi için kurulan özel komisyon vasıtasıyla taksilerin nerede duracağından esnafın dükkanın önüne ne kadar masa koyacağına kadar kapsamlı bir düzenleme yapıldı.”

ÜNİVERSİTE İLE ORTAK EĞİTİM

Haberin Devamı

Esnafın marketler ve AVM’ler karşısında ayakta kalmasını sağlamak için bankalarla protokol imzalanarak kredi kartı ve POS cihazlarının geri ödeme süresinin 10 gün öne çekildiğini dile getiren AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Antalya Bilim Üniversitesi’yle birlikte müşteri ilişkileri, davranış kuralları, muhasebe, devletin veri tabanı sistemleri, yeni kanunlar ve yönetmelikler gibi konularda planladıkları eğitim çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağını duyurdu. Dere, şoförlere ve servisçilere yönelik öfke kontrolü eğitimine de ağırlık verileceğini aktardı. Esnaf ve sanatkarların mahkemelerde uzmanlık alanlarıyla ilgili bilirkişilik yapmaları konusunda da çalışmaları olduğunu duyuran AESOB Başkanı Dere, “Mahkemeler ihtiyaç duyduğu hallerde usta ve sanatkarlarımızın mesleki birikiminden faydalanacak. Esnafımızın mesleğiyle ilgili konularda bilirkişilik yapması için belge sahibi olması gerekiyor. Bununla ilgili belgelendirme sürecini de tamamlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

MÜŞTERİYLE DOĞRU İLETİŞİM DERSİ

Antalya Kalekapısı Esnaflarını Kalkındırma ve Güçlendirme Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit de, yoğun yaz sezonu başlamadan önce Kaleiçi, Kalekapısı ve çarşıdaki mağaza sahiplerine ‘mağazacılık’, çalışanlara da ‘müşteriyle doğru iletişim’ konularında eğitimlere başlanacağını aktardı. Hasan Kilit, “Dünya kentleri arasında yer alan Antalya’da belirgin bir turizm bilinci geliştirmek için eğitim çalışmaları planlıyoruz. Turizmde markalaşarak esnafın karşılaştığı olumsuz durumlarda bile turiste anlayışıyla doğru davranış geliştirmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede genişleyen turist yelpazesinin taleplerine de karşılık verebilmek istiyoruz. Ayrıca turiste kent merkezinde görmek isteyecekleri önemli noktaları gezdirmeleri için tur şirketleriyle anlaşmalar yaparak hanutçuluğa karşı mücadele edeceğiz” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!