DÜĞMELİ EVLERE ÖZEL TANITIM

Güncelleme Tarihi:

DÜĞMELİ EVLERE ÖZEL TANITIM
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2023 12:12

İzmir’de düzenlenen 16. Uluslararası Turizm, Ticaret Fuar ve Kongresi’nde, düğmeli evleriyle ünlü İbradı, Türkiye turizminin yıldızı parlayan alternatif destinasyonu olarak tanıtıldı.

Haberin Devamı

İZMİR’de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 16. Uluslararası Turizm, Ticaret Fuar ve Kongresi’nde “Antalya’da Alternatif Turizm İçin Yeni Destinasyon” başlıklı bir sunum yapan Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkan Yardımcısı ve Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Özgüven Ormana ve İbradı’nın düğmeli evlerini anlattı.

İPEK VE PAMUKLU DOKUMA
İbradı’da turizm, tanıtım ve yerel üretimi bir araya getiren çalışmalardan bahseden Tolga Özgüven, bölgede yetiştirilen lavanta, kekik, kantaron gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretime dönüştürüldüğü yöresel kalkınma projeleriyle bir yol haritası oluşturduklarını söyledi. İbradı ve Ormana’daki üretici kadınlara dokuma tezgâhları ve atölyeler kurarak destek verdiklerini belirten Özgüven, “Bölge kadınları orada hem eğitim alıyor hem de dokuma tezgahlarında ipek ve pamuklu kumaş dokuyorlar. Kurulan pazarlarda bu ürünleri sergiliyorlar. Biz de turist gruplarını götürerek ürünlerin satışına ortam hazırlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BÖLGEYE ÖZGÜ ÜRÜNLER
Bahar aylarının bölge turizmi ve tarımı için hareketli geçeceğini belirten Özgüven, “Turizm turlarını yöresel kalkınmaya destek olmak amacıyla üretici kadınları dahil ederek planlıyoruz. Ziyaretçileri, bölgeye özgü ürünlerin üretildiği atölyelere ve bu ürünlerle açılan sergilere götürüyoruz. Bölgeye özgü ‘çavuş üzümü’nü ve İbradı’yı tanıtmak amacıyla düzenlediğimiz Üzüm Festivali’nde dokuma ve çiftçilik yapan kadınlar da sergi açıyor. Onlara satış yapabilecekleri ortamları hazırlıyoruz” diye bilgi verdi.

ORİJİNAL MİMARİ
Toroslar’ın kendine özgü geleneksel mimarisini yansıtan ‘düğmeli evler’, tıpkı Akseki’nin olduğu gibi İbradı’nın da sembolleri arasında bulunuyor. İlçede, en göz alıcı örneklerine, 700 yıllık geçmişi olan Ormana Köyü’nde bulunan evler, tasarımlarındaki mimari sırlarla yıllara meydan okuyor. Ahşap ve taş gibi yöreye özgü malzemelerle hazırlanan evlere, ‘Düğmeli’ denilmesinin sebebi ise mimari özelliklerinden kaynaklanıyor. Harç veya çimento gibi malzemeler kullanılmadan, genellikle iki katlı inşa edilen evlerde, kullanılan ahşaplar, iç içe geçip kenetlenerek evin iskeletini oluşturuyor. İskeletin dışarıda kalan çoğunlukla sıvasız duvarlarına, dik şekilde atılan kısa parçalar, düğmeyi andırdığı için zaman içerisinde evler, yöre halkı tarafından ‘Düğmeli’ (Pişduvan) olarak adlandırılıyor. Taşın ve ahşabın uyumlu birlikteliğine bahçelerin de eşlik edişiyle, evler çok daha çekici hale geliyor. Görenleri, adeta başka bir zaman dilimine götüren ve nostaljik anlar yaşatan, bir kısmı restore edilmiş 300 kadar Düğmeli Ev, Kültür Köyü statüsündeki Ormana’da, misafirlerini bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!