DEPREMLER RİSKİ ARTIRDI

Güncelleme Tarihi:

DEPREMLER RİSKİ ARTIRDI
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2020 09:34

Türkiye’de 2020’nin başından itibaren oluşan depremlerin sayı ve sıklığının artık gözardı edilemez boyutlara ulaştığına dikkat çeken uzmanlar, sahildeki traverten hattında kayma riskinin büyüdüğünü belirterek uyardı.

Haberin Devamı

SON dönemde Türkiye’de aktif fay hatlarının ürettiği ciddi büyüklükteki depremlerin art arda yaşandığını belirten Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Engin Erarslan, 5 ve 5’in üstündeki büyüklüklerde ve artan sıklıklarda olmaya başlayan depremlerin sahil bandındaki traverten bölgesindeki riski artırdığını söyledi. Erarslan, depremler felakete dönmeden sorumluların acilen önlem alması gerektiğini vurguladı.

DEPREMLER RİSKİ ARTIRDI

KONSERVE KOYU’NDA TEHLİKE
Antalya’da traverten denilen zemin yapısına sahip kıyı şeridinini milimetrik düzeyde olsa da kaydığının altını çizen Erarslan, “Özellikle Konserve Koyu ve çevresi başta olmak üzere travertenin deniz kıyısına yakın olduğu bölgelerde kaymaların yaşanma riski var. Bu alanlardaki yapılaşmaların parklara ve sosyal donatı alanlarına dönüştürülmesi gerekiyor. Ancak bölgede hala yerleşim alanları bulunuyor ve bu yapılar risk teşkil ediyor. Biz yer bilimciler olarak buna dikkat çekmek zorundayız. Yerel yönetimler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bölge sakinlerinin alacakları kararlar doğrultusunda vakit kaybedilmeden önlem alınmalı” dedi.

Haberin Devamı

BOŞLUKLU YAPILARA DİKKAT
Falezlerin altında bir insanın girebileceği büyüklükte boşluklu yapıların olduğu uyarısında bulunan Erarslan, şöyle konuştu: “Üzerinde bulunan ve yeni yapılacak olan yüksek katlı binalar boşluklu yapı nedeniyle büyük risk teşkil ediyor. Bölgeyle ilgili çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor. Bu uyarımız falezler yarın devrilecek anlamı taşımıyor. Ama deprem, fırtına, hortum gibi afetlerin yaşandığı bir bölgedeyiz. Henüz kayma yıkıcı boyuta ulaşmamışken önlem almamız gerektiğini de görmek zorundayız.”

PLANLAMA ACİLEN YAPILMALI
“Yerleşim birimlerinin zemin haritalamaları yapılmalı ve risk durumuna göre bu yerleşkelerde mevcut yapı stoğu gerekli kentsel yenileme ve dönüşüm çalışmalarının acilen yapılması gerekiyor. Traverten bölgesi üzerine yeni yapıların yapılması engellenmeli. Yerel yönetimler zemin etüdlerinde jeofizik mühendisliği çalışmalarını göz ardı etmemeli. Zemin ve mevcut yapı stoku arasındaki problemlerin tespitinde de jeofizik mühendisleri görevlendirilmeli. Kentin ilgili dinamiklerini biraraya getiren Afet Risk Yönetimi kurulmalı.”

Haberin Devamı

ANTALYA KÖRFEZİ BÜYÜK FAYDA
Kentsel yerleşim ve inşaatlarda jeofizik vejeoteknik etütlerin önemine vurgu yapan JFMO Antalya Şubesi 2’nci Başkanı Merih Leblebici ise Antalya ve yakın çevresinin, Türkiye’nin aktif tektoniğinin büyük faylarından biri olan Helenik-Kıbrıs Fayının etki alanına girdiğine dikkat çekti. Leblebici, bölgedeki hareketli fayların oluşturduğu riski şöyle açıkladı: “Helenik-Kıbrıs yayının Antalya Körfezi’nde uzanan bölümü, Aksu Bindirmesi Fayı boyunca uzanan alanda olan hasar yapıcı depremlerden etkileniyor. Diğer yandan Antalya Körfezi içerisinde de yoğun mikro deprem etkinliği gözleniyor. Tedbirler konusunda bakanlıklar, Antalya Valiliği, belediyeler, AFAD, TUSAK, AFADEM’e görevler düşüyor. Zeminin jeolojik yapısına ve jeofizik parametrelerine uygun yöntemlerle riskli yapı hasar tespit edilerek temel ve yapı güçlendirmeleri ve yıkım kararları uygulanmalı. Bu amaçla bir an önce Antalya Büyükşehir ve ilçe Belediyelerinde ‘Deprem Araştırması Zemin Etüd Şube Müdürlüğü’ kurulmalı ve jeoteknik raporlar incelenmeli.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!