Darbe gecesi Coş'u izletti

Güncelleme Tarihi:

Darbe gecesi Coşu izletti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 10:12

Darbe gecesi Coş'u izletti

Haberin Devamı

 

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - DARBE girişimi nedeniyle tutuklu bulunan 3 komutanın yargılandığı ilk duruşmada ilk savunmayı Antalya eski Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül yaptı. Yurdagül, 15 Temmuz gecesi Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun kendisine defalarca Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un darbeci askerleri karşısına alıp onları fırçalarken çekilen görüntüyü izlettiğini söyledi.

Antalya'da darbe girişimi gecesi Vali Münir Karaloğlu'nun konutunda bulunan Antalya 3'üncü Piyade Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Antalya eski Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ile darbecilerin Antalya'ya sıkıyönetim komutanı olarak atadığı Burdur eski 58'inci Piyade Eğitim Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz'ün yargılanmasına başlandı. Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da görev aldı.

'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üyelik, askeri komutanlıkların gasp edilmesi, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlarından ayrı ayrı 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, birer kez müebbet ve silahlı terör örgütü üyeliğinden de 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen 3 eski komutanın duruşması Antalya Adliyesi'nin 6'ncı katındaki konferans salonunda gerçekleştirildi.

Tutuklu 3 sanıkla avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı çok sayıda sanık yakını da izledi. Kimlik tespitlerinden sonra savunmalara geçildi. Duruşmada ilk savunmayı olay tarihihinde Antalya Jandarma Alay Komutanı olan Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül yaptı.

DARBE SAATİNDE KEMER'DE

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu ile Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün de aralarında çok sayıda kişiyle birlikte Solo Türk'ün Kemer'deki gösterisini izlediğini belirten Yurdagül, etkinlikten sonra gittiği akşam yemeğindeyken Alay Komutanlığı'ndan telefonla arandığını söyledi. Kendisini arayanın üsteğmen rütbesindeki nöbetçi subay Ferhat Konuş olduğunu, 'izinlir iptal edildi' şeklindeki telefonun ardından tekrar aradığında, "Acilen Antalya'ya gelmeniz gerekiyor" denildiğini anlatan Ahmet Yurdagül, bunun üzerine normalin dışında bir şeyler olduğunu anlayıp yemekten kalkıp yola çıktığını söyledi.

MAKAM ODASINDA TOPLANTI

Yoldayken, Vali Münir Karaloğlu, MİT Bölge Başkanı ve o tarihte İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'un kendisini arayıp "Neler oluyor?" diye sorduğunu anlatan Yurdagül, şunları anlattı:

“Ben de neler olduğunu bilmediğimi söyledim. Sonra Vali bey beni tekrar aradı. Cuncacıların bir darbe kalkışmasının olduğunu söyledi. Benden personelime talimat verip cuntacıların darbe teşebbüsüne katılmadığımızı söylememi istedi. Bu konuşmadan 5- 10 dakika sonra Alay Komutanlığı'ndaki odama geçtim. Alay Komutan yardımcılarımdan Fatih Üstündağ ile Yüzbaşı Bülent Toy ve o akşam nöbetçi amir olan Ferhat Konuş bana darbecilerin mesajını getirdi. Fatih Üstündağ ile Bülent Toy bunun cuntanın bir teşebbüsüne bir isyana benzediğini söylediler. Benim de Tunceli Jandarma Bölge Komutanı olarak görevlendirildiğimi söylediler."

VALİ KONUTUNA GİTTİM

Mesajda Genelkurmay yerine bir tuğgeneralin imzasının olduğunu gördüğünü belirten Yurdagül, şöyle devam etti:

"Ben sıkıyönetim direktiflerinin uygulanmayacağını belirterek alt birliklere gönderilmemesini emrettim. Bu konuşmadan sonra Vali beyi aradım. Vali bey de bana gelen mesajları kendisine götürmemi istedi. Bunun üzerine gelen mesajları Vali beye iletmek için alay komutanlığından ayrılırken Fatih Üstündağ bir saldırı olursa ne yapmamız gerektiğini sordu. Ben de tedbir almalarını, nöbetçi sayılarını artırmalarını söyledim. Sonra sivil plakalı resmi araçla korumam ve şoförümle birlikte valinin konutuna gittim. Saat 23.30 sıralarıydı."

İKİ KOMUTANI ÇAĞIRDI

Darbecilerden gelen mesajları Vali Karaloğlu'na ilettiğini belirten Ahmet Yurdagül, sonraki gelişmeleri şöyle anlattı:

"Vali bey Antalya'ya kimin atandığını sordu. Ben de Burdur'da görev yapan Albay Metin Karagöz'ün atandığını söyledim. Alaydan ayrılmadan önce Tugay Komutamı Tuğgeneral Mustafa Kaya ile görüşmüştüm. Kaya da darbe girişimiyle ilgili olarak bunun bir kalkışma olduğunu söylemişti. Sıkıyönetim direktiflerine uyulmamasını istemişti. Vali beye bunları söyledim. Metin Karagöz'ün de Antalya'da olduğunu söyledim. Bunun üzerine Vali bey Tugay Komutanu Mustafa Kaya'yı aradı. Metin Karagöz'ün de yanında olduğunu öğrenince ikisini konuta çağırdı."

TÜREL GÖRÜŞÜP AYRILDI

Valilik konutunda 15 Temmuz gecesi İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul ile Cumhuriyet Başsavcı vekillerinden Adnan Tabar, Cevdet Kayafoğlu ve Mehmet Karakaya'nın da olduğunu anlatan Ahmet Yurdagül, şunları söyledi:

“Daha sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de geldi. Kendisiyle selamlaştıktan sonra Menderes Türel ayrı bir odada Vali beyle özel bir görüşme yapıp ayrıldı. Ardından Vali bey tableti açıp Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik bağırma çağırma videosunu izledi. Bu görüntüleri bize de izletti. Bu videoyu izledikten sonra Vali Karaloğlu, 'Avni abi yaptın yapacağını. Helal olsun' anlamında sözler söyledi. Sonra bu videoyu 2- 3 kez daha izledi."

AÇIKLAMA YAPILMADI

Videoları izleyen Vali Münir Karaloğlu'nun basına açıklama yapmaya karar verdiğini belirten Ahmet Yurdagül, kendilerinden de darbecilerin yanında olmadıklarına dair açıklama yapmalarını istediğini söyledi. Askeri kişilerin Genelkurmay Başkanı'nın izni olmadan açıklama yapması yasak olduğu için bunu kabul etmediğini belirten Yurdagül, "Ancak açıklamayı siz yaparsanız, biz de yanınızda oluruz. Aynı karede görünürüz' dedim. Mustafa Kaya da bana katıldı. Bu gerçekleşmedi. 16 Temmuz günü Vali Münir Karaloğlu'nun yanından ayrıldıktan sonra önce açığa ardından da gözaltına alındım" diye konuştu.

Ahmet Yurdagül, kendisinin suçsuz olduğunu belirterek tahliye talebinde bulundu. Duruşma, diğer iki komutanın dinlenmesiyle devam edecek.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!