ÇOCUKLARA HAKLARINI VERELİM

Güncelleme Tarihi:

ÇOCUKLARA HAKLARINI VERELİM
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2018 10:20

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü... İhmal, istismar, şiddet ve hak ihlalleriyle yüz yüze yaşayan çocuklar, korunmayı bekliyor.

Haberin Devamı

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, 1989 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle çocuk haklarının yasalarca tanınmasının yıl dönümü olarak kutlanıyor. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca çocuğun hakları çiğnenirken, çocukların yaşam hakkından güvenliğe, eğitimden sağlığa her konuda özenli bir yaklaşıma ihtiyaçları varken, 20 Kasım bir kutlama değil farkındalık günü olarak değerlendiriliyor. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında bilinç oluşturmak için Antalya’da çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinin temsilcileri çocukların kronikleşmiş sorunları ve günün önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TARIM VE MADENLERDE ÇOCUK İŞÇİLER
Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi adına açıklama yapan avukat Serap Ertuğrul, 193 ülkenin onayladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinin üzerinden geçen 23 yıla rağmen bu konuda bilinç oluşturarak yükümlülükleri yaşama geçirmede yeterli düzeye erişilemediğini aktardı. Ertuğrul, “Uluslararası Af Örgütü’ne göre, pornografi, şiddet ve yasa dışı faaliyetlerle çocuk istismarı had safhalara ulaştı. UNICEF’in Dünya Çocuklarının Durumu Raporu’na göre ise, çocukların sorunları çözülmezse, 2030’a kadar 69 milyon çocuk önlenebilir hastalıklarla hayatını kaybetmiş, 167 milyon çocuk yoksulluğun pençesine düşmüş ve 750 milyon çocuk evlendirilmiş olacak. Eğitim hakkından yararlanamayan 6–18 yaş arasındaki binlerce çocuk, başta tarım olmak üzere madenlerde, taş ocaklarında ve benzer ağır işlerde çalıştırılıyor. Çocukların ihmal, istismar, şiddet ve tutukevlerindeki hak ihlallerine karşı korunmaları için tüm yasal önlemlerin alınmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

AYRIM VE İSTİSMARLA MÜCADELE
1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü’nün temel esasının dünya üzerinde yaşayan hiçbir çocuğun ayrıma ve istismara uğramaması üzerine kurulduğunu hatırlatan Çocukça Derneği Başkanı avukat Buğra Kağan Oğuz, bu amaca uygun olarak geçtiğimiz yıl 40’ın üzerinde seminer düzenlediklerini aktardı. Ailelerin farkındalığının çocukların zarar görmesini önlemede çok belirleyici olduğunu belirten Oğuz, “Batı Akdeniz’in yanında Türkiye’nin pek çok ilinde verdiğimiz seminerlerde ‘Her şey Çocuklarımız İçin’ sloganıyla ailelere ve çocuklara bilinç kazandırmak amacıyla karşılaşabilecekleri sorunlar ve hukuki açıdan baş etme yollarını anlatıyoruz. Bu yolda çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖNCE YETİŞKİNLERE ÖĞRETİLMELİ
Çocuk haklarının çocuklardan ziyade yetişkinlere öğretilmesi gerektiğinin altını çizen Antalya Yetim ve Muhtaç Çocuklara Yardım Vakfı (AYÇOV) Başkanı Canan Tungar, “Toplumun ruh sağlığının bozulduğunu ortaya koyan çocuk istismarına karşı etkin bir mücadele yürütebilmemiz için devlet, hukuk ve sivil toplumun ortak çabasıyla kapsamlı bir mücadele yürütmek zorundayız. Antalya’nın çok sayıda mekanında çocuk işçiler gece yarısına kadar çalışıyor. Toplumsal yara haline gelen bu sorunların üstesinden ancak eğitimle ve okur-yazarlığı artırarak sağlanacak dönüşümle gelebiliriz” açıklamasında bulundu.

RESİM YARIŞMASI
Çocukların sahip oldukları hakların temel ilkeleri konusunda fikir sahibi olmalarını amaçlayan Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi, bugün saat 16.00’da Konyaaltı Belediyesi’nde çocuklar için bir resim yarışması düzenleyecek.

 

BAKMADAN GEÇME!