Çiftçinin kabusu tarım zararlıları

Güncelleme Tarihi:

Çiftçinin kabusu tarım zararlıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2018 10:11

Sera ve açık üretim alanlarından Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen binlerce ton ürünü etkileyen domates güvesi ‘Tuta absoluta’nın ardından üretici, bu kez Akdeniz meyve sineği zararlısıyla zor günler yaşıyor.

Haberin Devamı

TARIMDA YENİ TEHDİT AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ

BATI Akdeniz’de bu yıl tonlarca ürün ‘Tuta absoluta’, Akdeniz meyve sineği ve sirke böceği gibi tarım zararlılarının tehdidi altında. Rusya gümrük kapılarında domates ihracatının önündeki Tuta engelinin ardından, şimdi de Akdeniz meyve sineği gündeme geldi.
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’ndan (Rosselhoznadzor) Rus basınına yapılan açıklamaya göre son olarak Novorossiyk ve Gelencik limanlarında 85 ton kirazın Akdeniz sineği barındırdığı gerekçesiyle ülkeye sokulmasına izin verilmedi. Hem Avrupa Birliği’ne hem de diğer ülkelere yapılan yaş meyve sebze ihracatlarında, Türkiye’nin pestisit kalıntısı ya da meyve sineği gibi zararlılara karşı uyarılması, ihracatçı birliklerinin sürekli gündeme getirdiği konular arasında yer alıyor. Bu yıl ciddi bir artış gösteren zararlılara karşı etkin mücadele yürütebilmek için üretim, ihracat ve kamu yetkililerinin işbirliğiyle toplantılar ve eğitim çalışmaları düzenleniyor.

Haberin Devamı

İZOLASYONLA YÜZDE 90 BAŞARI
Son dönemde meteorolojinin sıcak ve kurak devam etmesinden dolayı gerek tutanın, gerekse Akdeniz meyve sineğinin popülasyonunda artış yaşandığını ifade eden Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen, bu artışı önceden gördüklerini ve ilgili kurumlarla işbirliğiyle önlemeye yönelik sıkı bir çalışma içine girdiklerini söyledi.
Bütün zararlılarla ilgili yaklaşık 4 aydır toplantılar ve eğitim çalışmaları düzenlediklerini belirten Özen, çözüme yönelik şu önerilerde bulundu: “Kimyasal mücadele, evin kapı ve pencereleri açıkken klimayla soğutmaya çalışmaya benziyor. Ayrıca ilaçların yan etkileri de oluyor. Üretim alanlarına dışarıdan giren Tuta, Akdeniz sineği ve diğer zararlılara karşı, ürünü dış zararlardan izole edici kültürel önlemlerle yüzde 90 başarı elde ederiz. Kaş bölgesinde bir çiftçimiz eğitimlerde anlattığımız kültürel önlemleri uygulayarak hiç tuta barındırmayan bir domates serasına sahip oldu. Eğer tüm yaş meyve ve sebze üreticilerine bu alışkanlığı kazandırabilirsek mücadelede yol kat ederiz.”

Haberin Devamı

BAİB ARAŞTIRMA İÇİN İSPANYA’DA
Tuta başta olmak üzere tarım zararlıları konusunda araştırma yapmak üzere İspanya’ya giden Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, şu açıklamada bulundu:
“İspanya’nın bölgelerinde tarım zararlılarıyla ilgili araştırma yapıyoruz. Mücadele ederken hangi çözümlerle sonuca ulaştıklarını inceliyoruz. Bu konuda etkin bir çözüm üretemezsek gelecek sene de sorun yaşayacağız. BAİB olarak bu sorun gündeme gelir gelmez proaktif adımlar attık. Kurumları bir araya getirerek komiteler kurduk. Çiftçi eğitim toplantılarını anında organize ettik. Broşürler bastırdık. Ama yapılması gereken iş bitmedi. Bu sorunla mücadele edebilmemiz için derinlemesine araştırma yapmamız gerekiyordu. İspanya bu konuyu büyük ölçüde çözmüş. Yaptıkları hataları öğrenip yeniden yapmamak için kurumlarla görüşerek tespitlerde bulunuyoruz. Amacımız gelecek sene kayıpsız hasat elde etmeyi başararak, ülkemizin 1 milyar lira fazla ihracat gelirine sahip olmasını sağlamak.”

Haberin Devamı

RUSYA’NIN KARARLARI SİYASİ
Rusya’nın aldığı kararları siyasi olarak niteleyen Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, şunları dile getirdi: “Rusya ihracat engellerini kaldırmasına rağmen önceden sorun olmayan konuları bahane ederek ürünleri geri gönderiyor. Yaş meyve ve sebzede Fas’tan ve Ürdün’den Rusya’ya giden mallar bu şekilde detaylı bir incelemeden geçirilmiyor. Bu konuda çifte standart uygulandığını düşünüyoruz. Tarım zararlılarıyla mücadele konusunda ciddi bir çalışma yapılıyor. Temennimiz Kasım ayında yeni sezon başladığında tarım zararlılarıyla ilgili bir sorunla yeniden karşılaşmamak. Rusya’ya ihracata engel olan siyasi kararların da artık son bulmasını istiyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!