Çiftçi traktöründe CD çalar, klima istiyor

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi traktöründe CD çalar, klima istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 12:25

- Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir: - "Özellikle son 10 yılda Türk çiftçisinin bilinci çok arttı, çok profesyonelleşti, teknolojiyle de yakından ilgilenir hale geldi" - "Çiftçi artık traktöründe konfor istiyor, klima istiyor, CD çalar, kapalı kabin istiyor, eşinin oturacağı koltuk istiyor" - "Yurt içinde satılan her 2 traktörden biri Türk Traktör" - "Ankara'daki fabrikamızı kapatma gibi bir düşüncemiz yok, ana komponentler Ankara'da üretilecek"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, traktör kullanan çiftçilerin de teknolojiyle yakından ilgilendiğini belirterek, "Çiftçi artık traktöründe konfor istiyor, klima istiyor, CD çalar istiyor, kapalı kabin istiyor, eşinin oturacağı koltuk istiyor" dedi.

Antalya'da açılan 14. Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, Türkiye'de 60 yıldır faaliyet gösteren şirketin, tarımda verimi artıracak modern üretim teknolojilerini ve yüksek teknoloji traktör ve ekipmanlarını üreten, çiftçinin hizmetine sunan bir şirket olduğunu söyledi.

Halen yurt içi traktör pazarında satılan her 2 traktörden birinin Türk Traktör tarafından satıldığını kaydeden Özdemir, "30'un üzerinde traktör markasının bulunduğu yurt içi pazarın yüzde 50'sine sahibiz. Aynı zamanda Kuzey Amerika başta olmak üzere 5 kıtada, 130'un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ankara'daki fabrikanın kapasitesinin yetmediğini ve fabrikada büyüme potansiyeli bulunmadığı için limanlara yakın olan Sakarya'da ikinci fabrikanın kurulduğunu ifade eden Özdemir, Ankara'daki fabrikanın kapanmayacağını, ana komponentlerin orada üretileceğini, montaj ve boya kısmının da Sakarya'da yapılacağını belirtti.

- Traktör pazarı büyüyor

Hububatta ve meyvecilikte bir miktar verim kaybı olsa da 2014 yılının genel olarak tarım sektörü açısından bereketli geçtiğini ve çiftçinin para kazandığını anlatan Özdemir, üreticinin durumunun iyi olmasının traktör satışlarına da yansıdığını aktardı.

Eylül sonu trafik kayıtlarına göre Türkiye'de 9 ayda yaklaşık 40 bin traktörün satıldığını anlatan Özdemir, ocak-eylül döneminde sektörün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 büyüdüğünü dile getirdi. Özdemir, Türk Traktör'ün ise aynı dönemde 19 bin 979 adet traktör satışı ile yüzde 19 büyüme kaydettiğini, 2014'ün hem yurt içi hem de yurt dışı pazarda başarılı, verimli bir yıl olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Özdemir, sonbahar ve kış yağışlarına bakıldığı zaman bereketin 2015 yılında da devam edeceğini düşündüğüne değinerek, "Çiftçimizin lehine olan her şey bizim de lehimize oluyor. Önümüzdeki yılın en kötü bu yıl gibi olacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

- Türk çiftçisi teknolojiye meraklı

Türkiye'de özellikle son 10 yılda çiftçinin bilinçlenmesinde ve tarımda teknolojiyi kullanmasında ciddi gelişim kaydedildiğini belirten İrfan Özdemir, satılan traktörlerin ortalama beygir gücünün 50'den 69'a çıktığını dile getirdi.

Çiftçinin artık modern traktörler kullanmak istediğini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

"Türk çiftçisi son 10 yılda çok bilinçlendi, profesyonelleşti. Çünkü şunu gördü; karlılığın yolu verimlilikten, teknolojiden geçiyor. O yüzden çiftçi teknolojiye yatırım yapmaya başladı. Sadece beygir gücü mü? Hayır. Çift çeker istiyor, bu, traktörün tarlayı tutuşu ve çekişini çok etkiliyor, performansı artırıyor ve yakıt daha ekonomik. Çiftçilerimiz bunu görmeye başladı. Ayrıca (radyal lastik isterim) diyor. O da performansı etkiliyor. Çiftçi artık traktöründe konfor istiyor, klima istiyor, CD çalar, kapalı kabin istiyor, eşinin oturacağı koltuk istiyor. Bu bir iş makinası ve günün belki 8, belki 15 saati traktörün üzerinde çalışıyor. Traktörlerimizin önemli bölümü klimalı ve CD çalarlı."

Haberin Devamı

Özdemir, bölgelere göre Trakyalı ve Egeli çiftçilerin yeniliklere daha açık olduğunu, Doğu'daki çiftçilerin ise yenilikleri biraz daha geç kabul ettiğini söyledi.

Toprağın işlenmesinden tohumun ekilmesine, bitkinin büyümesinden ilaçlanmasına, hasat edilmesine ve balyalanmasına kadar bütün süreçlerde traktörün bulunduğuna işaret eden Özdemir, "Yediğimiz ekmekten içtiğimiz süte kadar her şey traktör ve ekipmanıyla üretiliyor" dedi.

- TT Junior'a Avrupa'dan ödül

Firmanın bu yıl 5 yeni modelinin olduğunu belirten Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, bağ ve bahçeler için üretilen TT Junior'un kasım ayında Avrupa'da "yılın traktörü" seçildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

TT Junior'un Antalya, Bursa ve İzmir gibi meyvecilikte önde olan illerde üreticilerin önerileriyle tasarlandığı bilgisini veren Özdemir, traktöre Avrupalı üreticilerden de büyük talep geldiğini aktardı.

Özdemir, 140 beygir gücündeki "Yerli Dev"in ise motorundan, şanzımanına kadar tamamen Türk tasarımı olduğunu, bu traktörün de büyük ve açık arazileri bulunan çiftçilerce tercih edildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!