ÇEVRECİ DÖNÜŞÜM YOL HARİTASI

Güncelleme Tarihi:

ÇEVRECİ DÖNÜŞÜM  YOL HARİTASI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2021 10:14

ATSO’nun oluşturduğu Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu, sanayide, tarımda ve turizmde Avrupa Yeşil Mutakabatı eksenli, çevreci dönüşüm yol haritasını hazırlayacak.

Haberin Devamı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), ‘Ekonomide Çevreci Dönüşüm’ projesi başlattı. ‘Yeşil ekonomi’ projesini yürütmek için oluşturulan Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu ilk geniş toplantısını online olarak yaptı. 10 çalışma grubundan oluşan kurulda yer alan 100’den fazla oda temsilcisi, akademisyen, mühendis, kamu kurumu ve özel sektör temsilcisi, birinci aşamada çevreci dönüşüm ve iklim değişikliğine dirençli bir ekonomi için neler yapılması gerektiğini belirleyecek. Bakanlıkların ve belediyelerin çalışmaları değerlendirilecek. İkinci aşamada ise ekonomide ve sektörlerde atılması gereken adımlara odaklanıp, somut hedefler konulacak. Sektörel projelere öncülük edilecek ve işletmelerimize yol gösterilecek.

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof.Dr. Bülent Topkaya öncülüğünde yürütülen ‘yeşil ekonomi’ projesiyle ilgili bilgi veren ATSO Başkanı Davut Çetin, “Kentsel dönüşümden ulaşım sistemine, afet yönetimine kadar birçok konuyu çalışacağız. Antalya’nın çevreci dönüşüm hedeflerini ele alacağız. Ekonomide yeşil ve çevreci dönüşüm yol haritasını hazırlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRECİ DÖNÜŞÜM  YOL HARİTASI

TURİZM SEKTÖRÜ ÇOK HASSAS

Bazı bilim insanlarının Antalya ikliminin Kuzey Afrika iklimine döneceğini, seralarda ısıtma yerine soğutma sistemleri gerekeceğini söylediklerini dile getiren Çetin şöyle dedi: “Kuraklık tarımı etkiliyor. Deniz suyunun kirlenmesi ve ısınması kötü sürprizler yapabiliyor. Bütün sektörlerimizi risklere hazırlamalıyız. Ekonomimiz turizm ve tarıma bağlı. Turizm sektörümüz her tür riske karşı çok hassas. Turizmde otellerin çevreci dönüşümü sektörün geleceğini etkileyecektir. Sanayide emisyon azaltımı, çevre etiketi gibi hususlar ihracatı belirleyecek bir faktör olacaktır. Gelecek çevreci binaların, çevreci otellerin, doğal gıdaların, çevreci ürünlerin olacaktır.”

KENTLERDE YEŞİL PLANLAMA

Haberin Devamı

Yeşil Mutabakat’ın kentsel ölçekte önemli dönüşümleri beraberinde getirdiğini aktaran Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu ise, “Dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ülkemiz ve kentlerimiz ölçeğinde de çevresel hedefler belirleyerek harekete geçmek ve somut adımlar atmak zorundayız” dedi. Antalya ekonomisinin daha çevreci hale getirilmesi için ilk adımların atıldığını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver de, “Çevreci dönüşüm sürecinde bu kente olumlu anlamda nasıl katkı sağlarız düşüncesinden yola çıkarak her alanda çözümler üreteceğiz” diye konuştu.

ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLARIZ

Antalya denilince akla tarım ve turizmin geldiğini vurgulayan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ise, “Bilinçli su kullanımı, toprak ve sudaki enerjiyi kullanmak, atıkların geri kazanımı gibi alanlarda önemli kazanımlar sağlayabiliriz” değerlendirmesi yaptı. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Çevreye duyarlı, karbon salınımını en aza indirmeye çalışan uygulamalarla gelecek nesillere bir nebze olsun daha iyi bir yer bırakma konusunda bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum” dedi. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hakime Yılmaz da “Yoğun yapılaşmadan arındırılmış, bilinçsiz su kullanımının engellendiği, kendi enerjisini üreten akıllı binaların olduğu çevreci kentleşmeyi sağlamak çok önemli. Yenilenebilir, çevreci kentler oluşturmak hepimizin hayali” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!