ÇAYDAKİ KÖPÜRME ARAŞTIRILIYOR

Güncelleme Tarihi:

ÇAYDAKİ KÖPÜRME ARAŞTIRILIYOR
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2021 09:39

Dünyaca ünlü Düden Şelalesi'nde meydana gelen köpürme ve kötü koku, Cırnık Köprüsü noktasına kadar ulaştı. Köprünün bulunduğu bölgede kirli su nedeniyle binlerce balık telef oldu. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, “Sudan numune alıp analiz için akredite laboratuvarlara gönderdik” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA-Manavgat yolu üzerinde yer alan ve Düden Şelalesi'nden gelen suyun bulunduğu Cırnık Köprüsü'nde bu sabah binlerce balık kıyıya vurdu. Geçen günlerde Düden Şelalesi'nin döküldüğü yerin 100 metre aşağısındaki kaynak çıkış noktasında oluşan köpüğün neden olduğu kötü koku meydana gelmişti. Düden Çayı'nın üzerinde bulunan Cırnık Köprüsü'nün olduğu noktada da benzer görüntüler ortaya çıktı. Nedeni belli olmayan köpük ve kötü koku nedeniyle binlerce balık telef oldu. Bölge esnafı ise çevredeki tarım alanlarını uyararak su kanalından sulama yapılmamasını istedi.

NUMUNELER ANALİZE GİTTİ
Düden Şelalesi’nin döküldüğü çayın köpürmesine neden olan atığın nereden geldiğini araştırmak için geniş bir ekip kurulduğunu belirten Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, şöyle bilgi verdi: “Bizim koordinasyonumuzda Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT), Devlet Su İşleri (DSİ) ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme yapıyor. Sudan numune alıp analiz için akredite laboratuvarlara gönderdik. Kirlenmenin sebebini ve hangi kaynaktan suya ulaştığını tespit için nehir boyundan denize kadar bölgedeki her ihtimali tek tek araştırıyoruz.

Haberin Devamı

İLAÇ MI YOKSA KİMYASAL MI?
“Numunelerin analiz sonuçları geldiğinde buradaki kirliliğin neden kaynaklandığı ortaya çıkacak. Biz de bu sonuçlara göre hareket edeceğiz. ‘İlaç mı var, kimyasal bir atık mı var?’ sorusunun cevabını aldığımızda sorumluları da tespit edebileceğiz. Biz şu aşamada suyu berrak akıtabilmek için ilgili tüm birimlerle bölgedeyiz. Tesislerden gelen bir atık olup olmadığını anlamak için de bölgede kazılar yapıyoruz.”

OLAYI ÇÖZENE KADAR BURADAYIZ
Köpürmenin kaynağı bulunana kadar bölgede kesintisiz çalışılacağını söyleyen Altınay, şöyle devam etti: “Antalya bizim için çok önemli. Suyumuz, denizimiz, toprağımız kirlenirse doğal zenginliğimizin bir kıymeti kalmaz. Bu nedenle ihbarı aldığımız andan itibaren buradaydık. Bölgede çok sayıda ekip kurduk. Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürümüz de bu ekiplerin başında. Hafta sonu da burada olacağız. Bu olayı çözene kadar 24 saat bölgede çalışmalarımız devam edecek.”

Haberin Devamı

4 AYRI LABORATUVARA GİTTİ
Analize gönderilen numunelerle ilgili bilgi veren Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca da, “Hem sudan hem de ölen balıklardan numune aldık. Biri İzmir’deki Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü olmak üzere 4 ayrı laboratuvara numuneleri gönderdik. İzmir’deki laboratuvar zehirlenme ihtimaline ilişkin toksikoloji incelemesi yapacak. Antalya Kepez’deki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü ve diğer iki laboratuvardan da kirliliğin nedenini ortaya koyacak sonuçlar çıkacak. Kapsamlı analiz sonuçları birkaç gün içinde gelecektir. Tespit aşaması tamamlandıktan sonra gereği yapılacak” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!