ÇARKLAR HİÇ DURMAYACAK

Güncelleme Tarihi:

ÇARKLAR HİÇ DURMAYACAK
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2021 09:27

Batı Akdeniz ekonomi dünyasına yön veren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Hürriyet Akdeniz çatısı altında bir araya geldi. BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan, pandeminin yıkıcı etkilerine rağmen ekonomik mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

BATI Akdeniz'in farklı bölgelerinde faaliyetlerde bulunan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, içinde bulundukları ekonomik ortamı, ticari koşulları ve sektörlerin durumu anlattı. Batı Akdeniz bölgesini temsil eden 13 iş dünyası örgütünü çatısı altında toplayan Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED), ekonomik kalkınma için hedeflerini, ‘hukuk yenilenmeli, toplumun her kesimini kucaklayan yeni bir program yazılmalı ve yeni bir yol haritası çizilmeli’ olarak açıkladı.

BAKSİFED’E BAĞLI 13 DERNEK

BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan:  “BAKSİFED olarak biz kalkınma ajanslarının TR 61 diye ifade ettiği Antalya, Isparta ve Burdur bölgesinde ortak ilke ve hedefleri benimseyen sanayici ve iş insanları derneklerinin sesi olarak bölgesel, sektörel ve ulusal ekonomik sorunları ve çözüm önerini ortaya koyarak yetkililerle paylaşıyoruz. Ortak çalışma zemini oluşturmaya gayret ediyoruz. Isparta, Burdur, Alanya, Manavgat SİAD'ları, TÜSİAD ve Antalya’nın merkezinde 8 kuruluş da olmak üzere BAKSİFED’in çatısı altında 13 dernek ve bin 860 iş insanı üyemiz var” dedi.

40 BİN ŞİRKETİ TEMSİL EDİYOR

Haberin Devamı

Erdoğan şunları söyledi: “Federasyon olarak bağlı olduğumuz TÜRKONFED, Türkiye’de kalkınma ajanslarının yapılanmasına ilişkin 26 bölgesel ve 4 sektörel olmak üzere 30 federasyonu ve yaklaşık 40 bin şirketi temsil ediyor. Türkiye ekonomisinin ve ihracatının yüzde 80 cirosunu yapan önemli bir sivil toplum örgütü olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED)  geçtiğimiz hafta 14’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.”

YENİ BİR YOL HARİTASI ÇİZİLMELİ

“Antalya’dan benimle birlikte BAKSİFED delegeleri Ali Eroğlu ve Semih Beken de TÜRKONFED yönetimine seçildi. Genel kurulda öne çıkan en önemli hedef şuydu: ‘Yeniden biz olmak için hukuk yenilenmeli, toplumun her kesimini kucaklayan yeni bir program yazılmalı ve yeni bir yol haritası çizilmeli.’ Sivil toplum örgütleri olarak bizim görevimiz toplumun verdiği vergilerin takipçisi olup nereye harcandığını sorgulamak. Bu amaçla yerel ve genel yönetimde yapılan çalışmaları inceleyerek raporlar hazırlıyoruz.”

EKONOMİ İÇİN GÜVENLİ ORTAM

Haberin Devamı

“Bu yıl KOBİ’ler, kurumsallaşma ve kadın sorunlarına ilişkin konulara da çok verdik ve bu alanlarda hazırlanacak projelerle eğitim programlarına öncelik verdik. Geçtiğimiz yıl binde 8 olan dünya ticaretinden aldığımız pay, kadınların iş gücüne yüksek oranda katılamaması nedeniyle yeterince gelişme gösteremiyor. Dünya ticareti 84 trilyon dolar civarındayken Türkiye’nin yaptığı ticaret yaklaşık 700 milyar dolar. Dünyada kişi başı 11 bin dolar olan gelir düzeyi var. 2012 – 2013 yıllarında Türkiye’de kişi başı milli gelir bu ortalamanın üzerine çıkmıştı. Ama milli gelirimiz maalesef son dönemde 8 bin 600 dolara kadar düştü. Bu durumu değiştirmek için güvenli ortam oluşturmak kadar önemli olan demokrasiyi olmazsa olmazımız haline getirmeliyiz.”

Haberin Devamı

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı:

“ANSİAD 2019 verilerine göre 14 milyar toplam cirosu ve 1 milyar dolar toplam ihracatı, yaklaşık 65 bin kişi istihdamı ve 145 üyesiyle bölgenin en büyük SİAD’larından biri. ANSİAD’ın 18 senedir geliştirerek sürdürdüğü girişimcilik günleri ve 9 yıldır devam eden ‘İş Fikirleri Yarışması’ var. Pandemi bize gösterdi ki bundan sonraki bütün sermaye fikir. Girişimcilik herkesin ilgi alanına girmeye başladı. Gençleri bu alana çekmek için bölge üniversitelerinin hepsiyle protokolümüz var. ‘Dijital Göçebe’ projesi ile de yerelden kalkınmaya, yeşil ekonomiye, sürdürülebilir çevreye ve alternatif turizme hizmet edeceğiz.”

Haberin Devamı

Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Osman Sert:

“Genç iş insanları olarak dinamik bir oluşumla toplumun sorunlarının çözümü için mücadele eden bir ekibiz. 162 üyeyi bünyesinde barındıran, yaklaşık 10 milyar lira ciro yapan ve 21 bin istihdam sağlayan derneğimiz 2018 yılında BAKSİFED’e üye oldu. Kadınların iş dünyasındaki rolünü artırmaya yönelik yaptığımız çalışmaları çok önemsiyoruz. Umut ediyoruz ki bizden sonraki süreçte bayrağı kadın ve erkek yöneticilerin eşit olduğu bir yönetim kuruluna devrederiz.

Organize Sanayici Ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kılıç:

Antalya Organize Sanayi Bölgesi 780 hektar alan üzerine kurulu 330 parselden oluşan ve üzerinde 221 aktif işletmenin üretim yaptığı karma bir organize sanayi merkezi. Türkiye’nin ilk 500’ünde 4, ikinci 500’ünde de 2 firmamız var. 80 üyesi olan derneğimiz, OSB’deki iş insanlarını birbirine yaklaştırma ve iletişim halinde olmalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Pandemi döneminde, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 460 öğrenci kapasiteli AOSB Teknik Anadolu Lisesi’ni geliştirmeye yönelik çalışmalarımıza hız verdik.

Haberin Devamı

 Isparta Girişimci Sanayici Ve İş İnsanları Derneği (IGSİAD) Başkanı Dilek Özdemir:

IGSİAD olarak 49 üyemizle Isparta’da tarım ve turizm ağırlıklı olmak üzere tüm sektörlere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bölge ekonomisine faydalı olmak ve bölgenin iş insanları arasında etkin bir iletişim ağı kurmak için çalışıyoruz. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile yeni fikirler geliştirmek ve projelerde iş birliği yapmak konusunda uyumlu bir çalışma içerisindeyiz.

Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD) Başkanı Fatma Kotanak:

ANTİKAD olarak hem yatırımlarıyla iş hayatının içindeki hem de istihdam edilen kadınlara destek vermeye çalışan, 54 üyeden oluşan bir derneğiz. Kadınların sermayeye, finansal kaynaklara ulaşmada yaşadıkları sorunlar ve evdeki fazladan sorumlulukları nedeniyle iş hayatına girerken karşılaştıkları engeller var. Pandemide de bu anlamda büyük zorluklar yaşıyorlar. İş hayatında aktif olabilmek için verdikleri mücadelede yanlarında olmaya gayret ediyoruz.

Yörük Sanayici Ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) Başkanı Aykut Ege:

Biz YÖRSİAD ailesi olarak 72 üyemizle Antalya iş dünyasında iş birliğini artırmaya yönelik projeleri hayata geçirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Aynı zamanda Yörük kültürünün gelecek nesillere taşınması adına da projeler yapmaya çalışıyoruz. BAKSİFED çatısı altındaki tüm kuruluşlarla farklı projelerde bir araya geliyoruz. Antalya potansiyeli çok büyük bir şehir. Ben bu kentin iş dünyasının geleceğinden çok umutluyum.

BAKSİFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ANTGİAD Geçen Dönem Başkanı Mustafa Cengiz:

BAKSİFED’in Antalya’daki etkinliğini ve TÜRKONFED’deki temsilini güçlendirmek istiyoruz. Bölgemizde sektörleri geliştirmek ve potansiyellerini büyütmeye yönelik projelerle üyelerimize dokunmak istiyoruz. Antalyalı bir iş insanı olarak bölge turizmini güçlendirmeye yönelik çalışmaların içinde aktif olarak rol alıyorum.

Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Başkanı Ali Kamburoğlu:

ALSİAD 45 üyesiyle bölge ekonomisinin geleceğe emin adımlarla ilerlemesini hedefleyen planlamalar yapıyoruz. Alanya’da turizm, inşaat ve tarım sektörleri her zaman için ön plandadır. 632 turizm tesisi ve 182 bin 500 civarında yatak kapasitesiyle turizmde önemli bir potansiyele sahip. 2020’nin pandemi koşullarına rağmen 2 milyon 462 turist ağırladık. Bu rakam önceki yıl 7 milyondu. Alanya’da 4 hastane, 2 üniversite nedeniyle kayda değer oranda ekonomik hareketlilik var.

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Başkanı İlhami Kaplan:

KONYSİAD olarak 98 üye ve 9 şeref üyesiyle 11 yıldır bölgede faaliyet yürütüyoruz. Bölgemizde bu dönemde karşı karşıya olduğumuz en büyük sorun, Konyaaltı sahilinde vahşi şekilde gelişen ve denizin içine kadar genişleyen büfelerin çalışma tarzının bölge insanına ciddi şekilde rahatsızlık vermesi. Giderek çözümsüz hale gelen, bireysel çabalarla çözemeyeceğimiz bu soruna karşı kurumların iş birliği içinde ortak hareket etmesi gerekiyor.

Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) Başkanı Mücahit Tatar:

Antalya’yı ve özellikle Manavgat’ı önümüzdeki süreçte bekleyen en ciddi tehlike, susuzluktur. Manavgat Irmağı’nı ve bölgeyi besleyen su kaynaklarının etkin kullanımını sağlayamazsak, kapalı devre sulama sistemlerini bölge tarımında yaygın hale getiremezsek gelecekte içme suyu bulamayabiliriz. Hiç vakit kaybetmeden bu sorunun üzerine hassasiyetle eğilmek zorundayız. Manavgat’ta şu anda örtü altı tarım alanında ciddi bir yatırım var. Gençlerimizin pandemi koşullarına rağmen tarımı öğrenmek için gelip gönüllülük esasıyla çalıştığı Tarım Meslek Yüksek Okulu çalışmamız var.

Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Başkanı Figen Sayın Yıldıran :

BAKSİFED’in çatı kuruluşu TÜRKONFED’in yüzde 30 kadın kotasını takdirle karşılıyorum. Kadınların iş dünyasındaki gücünü artırmak, bu alanda farkındalık sağlamak için bulunduğum konumda önemli bir sorumluluğum olduğunu düşünüyorum. Bizim bir kadın derneği olarak bu zorlu ve uzun bir yolda görevimizi yaptığımızı hissediyorum. Kadın sorunlarına bakışta zihniyet değişikliğini sağlamak gerçekten çok zor. Pandemiden kadın girişimcilerin ve kadın istihdamının çok yüksek oranda etkilendiğini dikkate alarak bu alanda hazırlanması gereken paketlere odaklanmalıyız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!