BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Güncelleme Tarihi:

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2022 09:51

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, sokak hayvanlarının bir sorun olmaktan çıkması için kamudan sivil toplum kuruluşlarına, tüm tarafların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

MURATPAŞA’da hizmet verdikleri 55 mahallede yapılan sokak hayvanı nüfusu sayımlarında bin 100 köpek ve 5 bin kedinin kayıtlara geçtiğini açıklayan Belediye Başkanı Ümit Uysal, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

KONU ÇOK HASSAS
Sokak hayvanları meselesinin çok hassas bir konu olduğunun altını çizen Ümit Uysal, “Hayvanseverlerle onları tehlikeli bulanlar arasında çok ince bir çizgide ilerliyoruz. Hem hayvan hakları savunucularını hem de endişe duyan aileleri incitmeden, bu canlılar için iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Her iki çevrenin birbirine zıt talep ve ihtiyaçları var. İşimiz gerçekten çok zor. Üstelik bunu yaparken çok ciddi bir iş yükümüz de var. Her bölgede böyle bir bakım hizmeti olmadığından şehrin birçok noktasından başvuru alıyoruz” sözleriyle yaşadıkları durumu özetledi.

Haberin Devamı

YÜZLERCE HAYVANA BAKIM
Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ne tedavi ve diğer işlemler için gelen kedi sayısının 2021 yılında 2 bin 69, 2022’de ise bin 892 olduğunu belirten Uysal, “2021’de bu kedilerden 762’sine, 2022’de de 545’ine ameliyat ve aşılama yapıldı. 2021’de 918, 2022’de 785 kedi tedavi edildi. Merkeze gelen köpek sayısı ise 2021’de 448, 2022’de 568 idi. 2021’de 406, 2022’de de 333 köpeğe ameliyat ve kısırlaştırma işlemi yapıldı. 2021’de 363 köpek, 2022’de de 367 köpek rehabilite edilerek yeniden yaşama dahil edildi” bilgisini verdi.

YASA TAKİBE ENGEL
Uysal, sahipli hayvanların takibi belediyelerde olmadığından sahiplenilen hayvanların sokağa bırakılmasına karşı etkin bir önlem mekanizması oluşturamadıklarına vurgu yaptı.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

7/24 İCAP SİSTEMİ
444 80 07’ye gelen ihbarları ekiplerin maksimum 72 saat içerisinde sonuçlandırdığını belirten Uysal, şöyle devam etti: “Ekipler program dahilinde hasta hayvanlara müdahale için olay yerine gidiyor. Yaralı ya da hasta hayvan vakit kaybı olmadan merkeze getirilip tedavisine başlanıyor. Fakat hayvanların yaşamlarının son anlarında gelen ihbarlarda sonuçlar genelde müspet olmuyor. Hastanelerdeki acil servislerde kırmızı alan olarak tabir edilen sağlık durumu kritik hastalar gibi bize acil ihbarıyla gelen hasta hayvanların da bazıları, yaşam fonksiyonları bitmiş, son anlarını yaşıyor oluyor.”

Haberin Devamı

YÜZDE 10’DAN FAZLASI YASAKLI IRK
“7332 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği kayıt altına alınmamış yasaklı ırklara şu anda el koyma işlemi yapılıyor. Kayıt altına alınmamış bazı tehlike arz eden hayvanların, merkezimize alındıktan sonra maalesef sahiplendirilmeleri yasak. Ömür boyu merkezimizde kalmaları gerekiyor. Bu nedenle kapasitemizin yüzde 10’unu yasaklı ırk köpeklerin bakımına ayırmamız gerekiyor. Yasaklı ırk alımında İl Hayvanları Koruma Kurulu’nda alınan kararla bu oran belirleniyor. Fakat şu anda bizde bu sayının üzerinde yasaklı ırk var.”

YENİ YAŞAM ALANLARI KURULSUN
Yasaklı ırklar için ayrı yaşam alanları oluşturulmasını öneren Başkan Uysal, “Onlar için ayrı bir yer olmalı ki hayatlarının sonuna kadar konforlu yaşayabilsinler. Bu türlerdeki tüm hayvanlar tek bir merkezde toplanmalı. Bu alanlar, tüm yasaklı ırkların rehabilite olabilecekleri şekilde tasarlanmalı. İstihdam edilecek uzman personel, kafes sistemleri, yaşam alanları bu amaçla dizayn edilmeli” dedi.

MİKROÇİP TAKILIYOR

Haberin Devamı

“Hayvanları kayıt altına alma işlemi Veteriner Hekimler Odası tarafından özel kliniklere, tarım il ve ilçe müdürlüklerine verilmiş durumda. 2022 yılının sonunda tüm evcil hayvanların kayıt altına alınmış olması gerekiyor. Ayrıca merkeze gelen köpeklere ve kısırlaştırma yapılan tüm kedilere mikroçip uygulaması yapılıyor. Uygulama öncesi kontrollerde mikroçipi olan hayvanlar sistemden taranıyor, Tarım İl Müdürlüğü’ne bilgi veriliyor. Yasaklı ırkların ve sahiplenme belgesi ile kayıt altına alınan hayvanların sokakta başıboş bırakılması, sahibine yasal yükümlülük getiriyor. Bu tür ihlallerin yasal cezaları kaymakamlıklar tarafından veriliyor.”
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kapasitesini ve hayvan bakımını başlıklar halinde şöyle anlattı:

KAPASİTE ARTIYOR

Haberin Devamı

“Merkezimizde villa adını verdiğimiz 6 bahçeli köpek ünitesi, bahçesi ve korunaklı alanı olan 37 köpek kafesi var. Bu kafesler hayvan refahı ön planda olacak ve 4-5 köpeğin sığacağı şekilde hazırlandı. 72 kedi kafesimiz var ve bir o kadar daha kapasiteli kedi evinin inşası devam ediyor. İlave köpek alanı yapımı da düşünülüyor.”

KÜPESİZSE ALINIYOR
“Ekipler sahada küpesiz hayvan gördüklerinde alıp merkeze getiriyor. Bu hayvanlara aşılama ve kısırlaştırma yapılıyor. Hasta, güçten düşmüş hayvanlar küpeli küpesiz fark etmeksizin tedavi için merkezimize alınıyor. Burada tedavilerinden sonra kısırlaştırma işlemi de yapılıyor. Prosedür şöyle işliyor: 444 80 07’ye gelen başvuru alınıyor ve ekipler sahaya gidiyor. Hasta hayvanlar alınıyor. Merkeze gelip tedavi ve ameliyat geçiren hayvanlar, bu işlemlerden sonra aşılanıyor. Tedavi bitimine kadar ya da tedavisini üstlenen bir gönüllü bize başvurup onları sahipleninceye kadar merkezimizde bakılıyor. Tedavi ve kısırlaştırmadan sonra rehabilite edilenler yeniden alındıkları yere bırakılıyor.”

Haberin Devamı


BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

BİRLİKTE HAREKET ŞART
Uysal, sokak hayvanlarının bir sorun olmaktan çıkması için kamudan sivil toplum kuruluşlarına tüm ilgili taraflara şu çağrıyı yaptı: “Sokak hayvanları meselesi, sadece belediyelerle değil bakımdan denetime tüm paydaşlarla çözülebilecek bir sorun. Bu konuda iyi bir sonuç istiyorsak birlikte hareket etmek zorundayız.”

KUDUZ ÖNLENEBİLİR

Geçtiğimiz ay bir çocuğun ölümüyle sonuçlanarak Türkiye’yi yasa boğan kuduz vakasını hatırlatan merkezde görevli veteriner hekim Simge Karakaya, bu hastalığa karşı aşılamanın hayatı önemine vurgu yaptı. Bu konuda okullarda öğrencilerin ve ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Karakaya, “Çocukların ve büyüklerin iğneden korkup koruyucu aşı olmak istememesi sonucunda maalesef bu vaka karşımıza çıkıyor. Başladıktan sonra geri dönüşü olmayan viral bir hastalık olan kuduz, aslında zamanında alınan tedbirle önlenebilir. İlk yaralanma esnasında aşılama yapılması durumunda koruma ve önleme yapılabiliyor” diye konuştu.

10 GÜNLÜK MÜŞAHEDE
Veteriner hekim Karakaya, kuduz ihtimali ortaya çıktığında merkezde yapılan işlemleri ise şöyle anlattı: “Isıran bir köpeği ekibimiz alıp 10 gün müşahede altında tutuyor. Tarım İlçe Müdürlüğü kontrollerini yapıyor. Kuduz nedeniyle ölüm yaşanırsa 10 gün içinde Tarım İlçe Müdürlüğü’ne haber veriliyor. Müdürlük tarafından laboratuvara gönderiliyor. Saldırgan özelliği olan hayvanlar rehabilitasyonları bitene kadar merkezde tutuluyor. Koruma özellikli hayvan talebinde olan kişilere sahiplendirilir. Sokağa salınmaz.”

MERDİVEN ALTI ÇOĞALTILIYOR
Yasaklı ırklarla ilgili tehlikenin ortadan kaldırılıp bu türlerin kontrol altına alınabilmesi için atılacak en iyi adımın merdiven altı üretimin önüne geçmek olduğunu söyleyen veteriner hekim Begüm Alp ise Antalya’nın arka sokaklarında bu türlerin çoğaltılıp satıldığı, hatta dövüştürüldüğü yerler olduğunu söyledi. Ancak bu noktalar tespit edilip hayvanlara el konulursa durumun kontrol altına alınabileceğini belirten Alp, “Bu hayvanları yasa dışı yollarla çoğaltanlar, onları dövüş için vahşileştirip işleri bittiğinde de sokağa atıyor. Terk edilmiş bu hayvanlar sokakta tehlike arz ediyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!