Bina sahiplerine 'Enerji Kimlik Belgesi' hatırlatması

Güncelleme Tarihi:

Bina sahiplerine Enerji Kimlik Belgesi hatırlatması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2018 13:03

Bina sahiplerine 'Enerji Kimlik Belgesi' hatırlatması

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, mevcut ve yeni tüm binalar için, 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi'nin (EKB) alınmış olması gerektiğini söyledi.

Deniz Karataş, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na göre mevcut binaların 2017 yılına kadar EKB almasının zorunlu olduğunu, ancak milyonlarca yapı stoğuna sahip ülkemizde bu duyarlılığın 230-250 bin adedi geçmediğini kaydetti. Bu rakamın yüzde 2-3 oranlara denk geldiğini söyleyen Karataş, "1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla mevcut ve yeni tüm binaların EKB almış olması gerekiyor" dedi.

KİMLİK BELGESİNE NASIL SAHİP OLUNUR?

Karataş, mevcut binalar için EKB asgari sınıflandırma seviyesi koşulu olmadığını belirterek, "Ancak bu binaların da 2017 yılına kadar mutlaka EKB'ye sahip olmaları gerekmekteydi. Buna rağmen, hem yeni yapılmakta olan hem de mevcut binaların belge alma çabası oldukça yavaş. Bu belgenin maliyeti 5-10 katlı bir bina için yerine ve daire sayısına göre değişmekle birlikte 500 TL ile 1000 TL arasında. Bu işlemleri yapan Antalya'da özel firmalar var" diye konuştu.

1 OCAK 2020 SON TARİH

Karataş, “Halk arasında mantolama tabir edilen uygulama yönetmeliklerde adı geçen bir uygulama olmadığı gibi kamuoyunda sanki enerji performansının kendisiymiş gibi bir algılama var. Bu yanlış algıya sebep bu işi yapan kesimlerin toplumda oluşturmaya çalıştığı kanı ve bilgi eksikliğidir. Zorunlu olan husus mantolama yaptırmak değil 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla mevcut ve yeni tüm binaların EKB'lerini yasal sınıfa denk gelecek standart ölçülerle almış olmalarıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!