BELEDİYEYE 442 BİN LİRALIK CERATTA CEZASI

Güncelleme Tarihi:

BELEDİYEYE 442 BİN LİRALIK CERATTA CEZASI
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2020 08:40

Antalya’nın Kumluca sahilinde, birkaç gün önce Caretta carettaların yuvalarının üzerinden geçen iş makinesinin Kumluca Belediyesi’ne ait olduğu tespit edildi. DKMP ekipleri, yaptıkları incelemenin ardından Belediye hakkında tutanak düzenleyip, 442 bin 482 TL ceza uyguladı.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Kumluca ilçesindeki Mavikent Mahallesi’nde Caretta carettaların yuvalama alanına iş makinesiyle girdiği belirlenen Kumluca Belediyesi’ne 442 bin 482 lira ceza kesildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP) ekipleri tarafından bölgede yapılan inceleme sonucunda, iki farklı suç tespiti yapılarak ayrı ayrı tutanak düzenlendi. Bölgenin 21 deniz kaplumbağası yuvalama sahasından biri olduğu belirtilen tutanaklarda, Kumluca Belediyesi tarafından iki farklı noktada denize ulaşım amacıyla sahil tahrip edilerek yol açıldığının belirlendiği, yüzeye çıkan kırılmış Caretta caretta yumurtalarının tespit edildiği ve bu nedenle Kumluca Belediyesi’ne 442 bin 482 ceza kesildiği ifade edildi.

BELEDİYEYE 442 BİN LİRALIK CERATTA CEZASI

BU ZARAR KABUL EDİLEMEZ
Caretta yuvalarının zarar görmesi ve beraberinde yaşanan süreci değerlendiren Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, şunları söyledi: “Bireysel araçların bile kumsala girişi yasakken resmi bir kurum olan belediyenin böyle izinsiz bir şey yapması kabul edilebilir değil. Caretta yuvalama alanlarında bir yumurta dahi zarar görse bunun yaptırımı olmalıdır. Belediyeler bu konuda diğer kurum ve kuruluşlara da örnek olmalılar. Deniz kaplumbağaları üreme kumsallarına mayıstan eylüle kadar hiçbir araç girmemeli. Çünkü o araçların altında kalan yumurtaların parçalanma ihtimali bir yana, oluşan sert zemin yavruların çıkmasını engelleyecektir. Her mecrada kaplumbağaları korumanın önemini anlattığımız bir dönemde böyle bir durumun yaşanması üzücü.

Haberin Devamı

KUMSALDA RESTORASYON ŞART
Kumluca kumsalında zarar gören yuvalama alanlarının olduğu gibi bırakılması gerektiğinin de altını çizen Kaska, “İş makineleriyle yapılan çalışmadan sonra yumurtalar daha derin bir çukurun içinde kaldılarsa ortalama boyları 4-5 santimetre olan yavrular bu çukurlardan çıkamaz. Umarız yetkililer bu sorumsuz davranışlarından vazgeçerler ve kumsalın restorasyonunu bizlerden görüş alarak sağlarlar. Bu olaylar ülkemizin doğal yaşamı korumakla yükümlü olduğunu gösteren çeşitli Avrupa sözleşmelerinde de karşımıza çıkacaktır. Antalya’da bu alanda çok önemli çalışmalar yapılıyorken kimse keyfi hareketlerle bu olumsuz tabloyu oluşturmamalı” dedi.

Haberin Devamı

KAPLUMBAĞA SAYISI 5 KAT ARTTI
Kaplumbağalarla ilgili son dönemde çok sayıda çalışma yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Kaska, güncel çalışmalarla ilgili de şöyle bilgi verdi: “Geçtiğimiz günlerde Kadriye ve Belek isimlerini verdiğimiz iki kaplumbağayı izlemek için üzerlerine uydu cihazı takarak denize gönderdik. Patara’dan ve İztuzu’ndan da takip edeceğimiz kaplumbağalarımızı sulara bıraktık. Antalya’daki yuvalama bölgelerinden sonra aynı çalışmayı Mersin’de de yapacağız. Biz yuvaları koruma bakımından Akdeniz’de diğer Akdeniz ülkelerine ve dünya örnek olan çok güzel çalışmalar yapıyoruz. 80’li ve 90’lı yıllarda bizim kumsallarımızda toplam 2 bin civarında yuvamız vardı. Ama bugün yuva sayılarında 10 bine yaklaştık. Öyle güzel koruyoruz ki türün popülasyonunda ciddi bir artış sağladık. Ama kaplumbağaları koruyarak bu artışı sürdürebilmemiz için topyekin hareket etmek gerekiyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!