BATI AKDENİZ’DE SANAYİ ATAĞI

Güncelleme Tarihi:

BATI AKDENİZ’DE SANAYİ ATAĞI
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2022 09:11

ITSO Başkanı Mustafa Tutar, Isparta OSB’de 2,5 milyon metrekarelik kapasite artışı ve 12,5 milyon metrekarelik yeni OSB oluşumunun bölge sanayisinde yaratacağı katma değeri Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

ISPARTA Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kapasite büyütme çalışmalarını ve Keçiborlu-Dinar arasına kurulacak yeni OSB için yapılan planlamaları Hürriyet’e anlatan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Mustafa Tutar, yeni yatırımlarla birlikte Isparta, Antalya ve Afyon üçgeninde ortaya çıkacak üretim ve ihracat potansiyeliyle ilgili bilgi verdi

MALİYETLER DÜŞECEK
Altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Başkan Tutar, “Mevcut Isparta OSB’nin büyüme alanı iki katına çıkıyor. Yani 2,5 milyon metrekare daha büyüyecek. Onun yaklaşık 35 kilometre ilerisinde de 12,5 milyon metrekarelik yeni bir organize sanayi oluşumumuz var. Doğal gazı, elektriği, suyu kendi içinden geçiyor. Yani buradaki girişimciler, altyapısı daha az maliyetli parsel sahibi olabilecekler” dedi.

Haberin Devamı

BATI AKDENİZ’DE SANAYİ ATAĞI

BÖLGE OSB NİTELİĞİNDE
Keçiborlu OSB olarak adlandırılan yeni bölgenin hazırlıkları ile ilgili bilgi veren Tutar, işleyecek yasal süreci şöyle anlattı: “Bakanlıklara başvuru aşamasındayız. Tüm arazide yüzde 5 civarında kamulaştırma olacak. Bu yeni OSB alanına mevcut ulaşımı entegre edip kullanabileceğiz. Tren yolu ve karayolları, bu alanın içinden geçecek. Dinar, Keçiborlu gibi bağlantı noktalarına yakın konumda, Afyon, Antalya, Isparta üçgeninde bir ‘Bölge OSB’ niteliğinde bir olacak.”

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK
Keçiborlu OSB’nin bir kısmını ‘İhtisas OSB’ye dönüştürerek ‘Tarımsal OSB’ olarak faaliyete geçirmeyi planladıklarını belirten Tutar, “İhtisas OSB’lerde teşvik oranı daha fazla. Bundan yararlanmak istiyoruz. Isparta, tarımla, yaş meyve sebze üretimiyle büyüyor. Tarım üretimimizi sanayileştirebilirsek bunu yapacağız Yine belki ilk olacak. Yeni OSB’nin enerjisini güneş santralleriyle kendimiz üreteceğiz. Son zamanlarda sanayicinin en büyük yükü enerji. Sanayicilerimizin enerjiyi kendi üretimlerinden kullanmaları üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede enerji fiyatlarını minimize edebiliriz” diye konuştu. Bölge sanayicilerinin ulaşım bağlantı hatları ile beklentilerinden de bahseden Tutar, şunları söyledi: “Antalya Limanı’nda tüm ürünlerin ihracatını mümkün hale getirmek için gerekli altyapı çalışmaları yapılırsa, planlanan tren ve karayolları bağlantıları da tamamlanırsa potansiyelimizi çok daha fazla kullanabilir hale geleceğiz. Mersin’den domatesin çıktığını, mermerin İzmir’den gittiğini görüyoruz. Antalya Limanı’na gemilerin yeterince yaklaşamamasından dolayı bu limanlar tercih ediliyor. Gerekli altyapı yatırımlarıyla ihracat Antalya Limanı’na döndüğü takdirde, Isparta- Antalya hattı üzerinde 100 milyon doların üzerinde bir artı değer ortaya çıkacaktır.”

Haberin Devamı

‘YÜZDE 30 BÜYÜME YAŞADIK’
“Geçmişte Isparta’da gümrük personelinin olmayışından kaynaklanan bir sıkıntımız vardı. Bu sorunun son yıllarda aşılmasıyla birlikte yüzde 30’un üzerinde bir büyüme yaşadık. Çoğu işletmeci, Mersin’den, İzmir’den yaptıkları ihracatı, elemanı burada bulunca buradan yapmaya başladı. Biz de ihracatın buradan yapılması, rakamların Isparta ihracatına yansıması için çağrı yapıyoruz. İhracat potansiyelimizin giderek büyüdüğünü tüm Türkiye’ye anlatalım istiyoruz. Teknik altyapıyı tamamladığımızda, burada yapılan ihracat tam anlamıyla buraya dönecek.”

 

BAKMADAN GEÇME!