Başkan Çetinkaya panelde konuştu

Güncelleme Tarihi:

Başkan Çetinkaya panelde konuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 14:19

Başkan Çetinkaya panelde konuştu

Haberin Devamı

 

KUMLUCA, (DHA) - KUMLUCA Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı'nda (RENSEF) sera atıklarından biyo-kütle enerjisi üretme çalışmalarını anlattı.
Antalya Cam Piramit'te 4'üncüsü gerçekleştirilen RENSEF'te Biyokütle ve Biyoenerji Teknolojileri konulu panel düzenlendi. Biyoenerji Derneği'nin (BİYODER) organize ettiği panele konuşmacı olarak katılan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, yaklaşık 10 yıl önce Kumluca'da sera atıklarının çevreye zarar vermeden bertarafı ve atıklardan biyokütle enerjisi üretme çalışmalarını anlattı. Türkiye'de mikro klima özelliğiyle örtü altı sera üretiminde önemli bir yeri bulunan ilçede yılda yaklaşık kurumuş halde 150 bin ton sera atığı ortaya çıktığını aktaran Başkan Çetinkaya, bunun da hem çevre kirliliği hem de atık yığını oluşturduğunu söyledi.
Sera atıklarından çevreye zarar vermeden kurtulmak için tek merkezde toplanmasını sağladıklarını kaydeden Başkan Çetinkaya, ilçedeki tüm çiftçilerin kampanyaya 'Biz ürettik biz temizleriz' sloganıyla destek verdiğini vurguladı. Kumluca'da geçen yıllarda sera atıklarının denizin kenarındaki boş alana döküldüğünü ve bunun büyük bir sorun olduğunu anlatan Başkan Çetinkaya, "Bu atıklar kuruduğunda yanıyor dumanıyla, kokusuyla, görüntüsüyle çevre kirliliği yaratıyordu. Görevde bulunduğumuz sürede bu atıklardan çevreye zarar vermeden kurtulmak için bir dizi çalışmalar yaptık. Bunların başında bu atıkların tek merkezde toplanması için bir kampanya başlattık ve kampanyada yüzde 100 başarı elde ettik. Ardından çeşitli firmalarla görüşmelerimiz çalışmalarımız oldu. En sonunda dönemin Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve T-Enerji adlı firmayla protokol yaptık. Kumluca Belediye Meclisi olarak karar aldık. 'Antalya Valiliği ve BAKA'nın hakem olduğu bir şirket tarafından bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz ve yetki veriyoruz' diye karar aldık. Bu firma sera atıkları toplama merkezinin yanında 40 dekar yer aldı. Belediye olarak imar planını yaptık, zemini betonla kaplandı. Bu şirketimiz enerji üretimiyle ilgili lisans aldı. Ancak henüz hayata geçirilemedi" diye konuştu.
Sera atıkları toplama merkezinin ve enerji üretilmek istenen yerin her türlü imar planının tamamlandığını belirten Başkan Çetinkaya, ayrıca 30 Mart 2014 seçimleri sonrası Kumluca Belediyesi'nin de Büyükşehir sınırları içerisine girdiğini hatırlattı. Belediye olarak vatandaşın da desteğiyle sera atıklarının yine aynı bölgede toplandığını vurgulayan Başkan Çetinkaya, sera atıkların biyokütle enerjisi ve diğer geri dönüşüm çalışması ve araştırmalarının devam ettiğini, bu gerçekleştirdiklerinde de Türkiye'de ilk bunu başaran kurum olacaklarını söyledi.
Konuşmasının sonunda soruları da yanıtlayan Başkan Çetinkaya'ya, teşekkür belgesi verildi.

FOTOĞRAFLI  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!