Bababurnu planları iptal

Güncelleme Tarihi:

Bababurnu planları iptal
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 19:14

Lara’da 1’inci derece sit alanı içine bulunan ve kent gündemini uzun süre meşgul eden Bababurnu Deniz Feneri’ni restorana çevirmek için Bakanlık tarafından yapılan planlar ve Muratpaşa Belediyesi’nden verilen inşaat ruhsatı 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Haberin Devamı

Antalya’nın Lara bölgesinde 1’inci derece sit alanı içine bulunan tarihi Bababurnu Deniz Feneri’nin restorana çevrilmesinin önünü açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 yılında yaptığı binlik ve 5 binlik imar planları ile Muratpaşa Belediyesi’nin bu planlardan hareketle verdiği inşaat ruhsatı 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından açılan davada mahkeme, “Dava konusu yerin hassasiyetleri ve tarihi dokusu dikkate alınmadan hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma imar planlarının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu anlaşıldığından planlara istinaden düzenlenen inşaat ruhsatında hukuka uyarlık bulunmamıştır” denildi.

TARİHİ FENER KURTULDU

2009 yılında Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü’ne ait deniz fenerini kiralayan şirket o dönemde Muratpaşa Belediyesi’nden inşaat ruhsatı alamamıştı. Deniz fenerini restorana çevirmek için uzun süre uğraşan şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak 2015 yılında bölgeyi ticari alana çeviren binlik ve 5 binlik yeni imar planları hazırlattı. Bu planlarla Muratpaşa Belediyesi’nden inşaat ruhsatı alan firma fenerin müştemilatını yıkarak restoran yapımına başladı. 

MİMARLARIN MÜCADELESİ

Haberin Devamı

Kamuoyunun tepkisi üzerine harekete geçen Muratpaşa Belediyesi inşaatı mühürledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi de devreye girerek yürütmenin durdurulması yönünde karar aldırdı. Yürütmenin durdurulması kararını da iptal ettiren firma inşaata devam etti. Mimarlar Odası’nın açtığı davayı sonuçlandıran 3’üncü İdare Mahkemesi’nin bu son kararıyla birlikte tarihi fener kurtarılmış oldu. Mimarlar Odası Başkanı Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, “Hukuka aykırılıkları, bölgenin sit alanı olmasını ve jeolojik yapının korunmasını göz önünde tutan mahkeme, planların iptal edilmesine karar verdi” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!