AVA GİDERKEN AVLANMAYIN

Güncelleme Tarihi:

AVA GİDERKEN AVLANMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2022 10:03

Öncelikle şu bilgiye gerçekten hakim olmamız gerekiyor. Hukuka aykırı elde edilen hiçbir belge yani ses, fotoğraf, video ya da evrak mahkemede delil değeri görmez.

Haberin Devamı

Bu yüzden eğer elinizde bir delil olmasını istiyorsanız bunu mutlaka ama mutlaka hukuka uygun davranmalısınız.
*
Aksi halde kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmiş olmanızdan dolayı hapis veya tazminat cezası alabilirsiniz.
*
Gelelim hangi şartlarda kaydedilen telefon görüşmesinin veya videonun delil sayılabileceğine.
*
Öncelikle size ya da bir yakınınıza hakaret, tehdit, şantaj, iftira cinsel taciz veya cinsel saldırı gibi bir suç ihtimali olmalı.
*
Ya da size veya ailenize karşı onur zedeleyici, haksız bir saldırıyı önlemek için kayıt alıyor olmalısınız.
*
Ayrıca bu bahsettiğim suçlardan veya saldırılardan herhangi birisi aniden veya tesadüfen gelişmeli. Bundan ne anlamalıyız?
*
Planlı şekilde sırf delil oluşturmak için bir çaba içerisine girerek kayıt aldığınızda bu kayıt delil teşkil etmeyecektir.
*
Bunun haricinde olay tesadüfi şekilde veya ansızın gerçekleşirken polise veya jandarmaya başvurup onların delil oluşturulmasını sağlayacak vaktiniz ve durumunuz da olmamalı.
*
Eğer buna ilişkin durumunuz olmasına rağmen sadece kendiniz delil oluşum çabasına girişirseniz eldeki veriniz delil olarak kabul edilmeyecektir.
*
Ancak eğer kaybolma ihtimali bulunan kanıtların kaybolmasını engellemek ve onların yetkili yerlere vererek güvence altına almak kaydıyla kayıt alıyorsanız işte o zaman delil olarak kabul görürler.
*
Eğer bir hukuk davası açıyorsanız, örneğin boşanma veya tazminat davası ve iddianızı da ispatlamaya çalışıyorsanız bunun için sistematik şekilde yani bir kereye mahsus kayıt alırsanız bu hukuka uygun kabul edilebilir.
*
Sadece siz değil bir yakınınızda sizin iddianızı ispatlamak için bir defaya mahsus böyle bir ses veya video kaydı ya da fotoğraf çekimi yaparsa mahkeme bunu da hukuka uygun delil olarak kabul eder.
*
Bunu bir örnekle pekiştirelim.
*
Boşanma davası açacaksınız ama eşinizin sizi aldattığını bir türlü kanıtlayamıyorsunuz. Şansınıza yakın bir dostunuz veya akrabanız eşinizin başkasıyla birlikte görüldüğünü ve aldatmaya delil olarak kabul edilecek bir kareyi fotoğraflayıp size veriyor. İşte mahkeme bunu uygun delil olarak kabul eder.
*
Eğer siz bir dedektiflik ofisi aracılığı ile boşanmaya dair delil oluşturursanız bu hem hukuka aykırı kabul edilir hem özel hayatın gizliliğini ihlal hem de kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi suçunu oluşturur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!