ATSO, 2018'i 'Antalya 4.0' yılı ilan etti

Güncelleme Tarihi:

ATSO, 2018i Antalya 4.0 yılı ilan etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2018 14:55

ATSO, 2018'i 'Antalya 4.0' yılı ilan etti

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - GEÇEN yılı 'İnovasyon Yılı' ilan eden ve bu yönde projeler gerçekleştiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 2018'i 'Antalya 4.0' yılı ilan etti.

Davut Çetin, Şubat ayı meclis toplantısında ATSO'nun, 'Antalya 4.0' yılı projesini başlattığını açıkladı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Akdeniz Üniversitesi ile ilk çalışmayı 3 Mart'ta yapacaklarını belirten Davut Çetin, “Biz geçen yıl 'İnovasyon Yılı' etkinlikleri kapsamında 'Sanayi 4.0' çalışmasına başladık. Fakat değişim o kadar hızlı ki, artık bütün sektörlerde değişimi konuşmamız gerekiyor. Artık Sanayi 4.0 ve akıllı kent projeleri bir adım daha ileriye götürülmeli. Biz bunun adını Antalya 4.0 koyduk, bu bir dijital ekonomi ve dijital kent kavramıdır. Yani Antalya 4.0, dijital ekonomi projesidir, Sanayi 4.0 ve akıllı kentin birleşmesidir. Akıllı, otonom ve entegre sistemler tarımda, perakende ticarette, turizmde de geniş bir uygulama alanı bulacak. Bu nedenle projemizde Sanayi 4.0, Tarım 4.0, Turizm 4.0, Ticaret 4.0, Kent 4.0 kavramlarını kullandık" dedi.

ÜÇ BAŞLIKTA ÖRNEKLER

Turizm, tarım ve ticaret başlıklarında örnekler de veren Çetin, şu konulara dikkat çekti:

“Tarım 4.0 enerji ve su tasarruf eden akıllı seraları, ürün yetiştirme, toplama, stoklama, sevk süreçlerinin otomasyonu gibi çok sayıda süreci içermektedir. Ticaret 4.0 müşteriyi büyük veri bilgisiyle izleyen, akıllı lojistik kullanan perakende ticaret uygulamalarını içermektedir. Turizm 4.0, artık Portekiz'den İngiltere ve Tayland'a kadar birçok ülkede hükümetler veya yerel yönetimler tarafından hayata geçirilmiş stratejileri ifade etmektedir. ITB Berlin, 2016'da 'Seyahat 4.0, turizm sektörünün dijitalleşmesi' konulu bir programla turizmde akıllı pazarlama ve iletişim, otel robotları gibi konuları ele almaya başlamıştır. Dijital turiste karşı dijital turizm yapılanması gereklidir."

KREDİ UYARISI

Ekonomik alanda 2018'in Türkiye ekonomisinde daha zor, Antalya ekonomisinde daha iyi bir yıl olacağını söylediklerini ve beklentilerinin de bu yönde olduğunu belirten Çetin, dünya ekonomisinin gündeminde ABD faizlerinin yükselmesinin en önemli konu olduğunu vurguladı. Bu nedenle döviz ve faiz risklerinin bir süre daha devam edeceğini kaydeden Çetin, “Türkiye'de ise bazı büyük şirketlerin kredilerini ödeyemedikleri basında yer almıştır. Bu durum bankaların da dikkatli olmasına yol açmaktadır. Geçen yılın kredi genişlemesi bu yıl olamayacaktır. Geçen yıl KGF destekli kredilerle 250 milyar kredi verildi, bu yıl KGF desteği 50 milyar olacak. Kredi musluğunun birden kesilmesi ekonomide zorluk yaratabilir" dedi.

ANTALYA'DA VERİLER İYİ

TOBB'un yeni bir nefes kredisi çalışması olduğunu ve böyle bir gelişmeyi ümit ettiklerinden bahseden Çetin, kripto paranın da gelecekte çağın parası olacağı ve Türkiye olarak buna seyirci kalınmaması gerektiğini söyledi. Antalya ekonomisinin 2017'de bir toparlanma yaşadığını, 2018'e iyi giriş yaptığını belirten Çetin, “Bununla birlikte hepimiz şuna da dikkat etmeliyiz. 2015'de durgunluğa girdik, 2016'da kriz yaşadık, 2017'de çarklar yeniden dönmeye başladı. Yani turist sayısında, vergi tahsilatında, istihdamdaki yükseliş baz etkisinin sonucudur. Türkiye ekonomisi büyüdü, fakat biz birçok sektörde henüz 2014 düzeyine yeni geliyoruz. Dolayısıyla verileri doğru analiz etmeliyiz" dedi.

RAKAMLARLA ANTALYA EKONOMİSİ

Davut Çetin, ekonomik verilere ilişkin bazı rakamları da paylaştı. SGK'ya kayıtlı ücretli çalışanın 2016'daki düşüşten sonra 2017'de yeniden eski düzeye geldiğini belirten Çetin, SGK'ya kayıtlı işyeri sayısının da yeniden yükselişe geçtiğini, 2017'de bir önceki yıla göre 4 bine yakın işyeri artışı yaşandığını kaydetti. Ocak ayında ödenen çek tutarının geçen yıla göre yüzde 35 arttığını, karşılıksız çek oranının ise yüzde 1.6'ya gerilediğini belirten Çetin, "Daha net bir iyileşmeyi vergi tahsilatında görüyoruz. 2016'da Antalya'da vergi artışı sıfırdı, 2017'de yüzde 11 gibi artış gerçekleşti. Ocak ayında ise beklediğimizden yüksek tahsilat gerçekleşti. KDV, ÖTV, kurumlar vergisi tahsilatları çok hızlı arttı. Ocak ayında Antalya konut satışında Türkiye'ye fark attı. Yabancılara konut satışında da yüzde 61'lik yükseliş sözkonusu" dedi.

HÜKÜMET TARIMA DESTEĞİNİ ARTIRMALI

Toptancı halde 2016'da ortalama ürün kilogram değeri 1.22 lira iken, geçen yıl 1.70'e yükseldiğini anlatan Çetin, “Gelir bakımından Antalya tarımının son yıllara göre iyi bir yılı oldu. Fakat 2015 yılı değerine göre baktığımızda artışın fazla olmadığını görüyoruz. Tarımdaki iyileşmeye rağmen üretici halen desteğe ihtiyaç duymaktadır. Hükümet tarım sektörüne destekleri artırmaktadır. Tarım desteklerinde bizim hep dikkat çektiğimiz husus, sera üretimine dönük desteklerin yetersiz kalmasıdır. Mazot desteği veya dekar başına destekler büyük arazi tarımında fayda sağlıyor, fakat 5-10 dekarlık sera üretiminde yetersiz kalıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!