Aspendos Opera ve Bale Festivali 'Şehrazat'la sona erecek

Güncelleme Tarihi:

Aspendos Opera ve Bale Festivali Şehrazatla sona erecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2017 11:21

Aspendos Opera ve Bale Festivali 'Şehrazat'la sona erecek

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Uluslararası Aspendos Devlet Opera ve Bale Festivali, 'Şehrazat' adlı üçlü dans gösterisiyle sona erecek.

Antalya'nın Serik İlçesi'ndeki Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 23 Ağustos Çarşamba günü Mersin- Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin (ANTDOB) sahnelediği Verdi'nin 'Aida' operasıyla başlayan Uluslararası Aspendos Devlet Opera ve Bale Festivali, 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek. Festivalin kapanışında, Moskova Natalia SATS Devlet Opera ve Balesi Tiyatrosu, Michael Fokın'ın koreografisini hazırladığı, Andris Lıeper'in sahneye uyarladığı 'Şehrazat/ Chopınia/ Poloveç Dansları' adlı üçlü dans gösterisini sunacak. Eserin müzik yönetmeni ve orkestra şefliğini ise Alevtina Ioffe üstlendi.

İLK ESER ŞEHRAZAT

N. Rimsky-Korsakov'un müziği ile birinci perdede sahnelenecek 'Şehrazat'ın dekor ve kostüm tasarımı Leon Bakst ve Anatoly Nezhny imzası taşırken, eserde 'Zübeyde' rolünü Alisa Sodoleva, 'Altın Köle' rolünü Bakhtiyar Adamzhan, 'Şehriyar' rolünü Oleg Fomin, 'Şahzaman' rolünü Maxim Podshivalenko, 'Kızlar Ağası' rolünü Sergey Belomysov ve 'Cariyeler'i Yulia Belyakova, Ekaterina Zaytseva, Victoria Eremenko canlandıracak. 45 dakika sürecek ve Sultan sarayındaki aşkın iniş çıkışlarını konu alan bale eseri, 20. yüzyıl tiyatrosunun ahlaki sınırları içinde olabildiğince tutkuya bulanmış devrim niteliğindeki koreografik konusuyla dans tarihinde yer alıyor.

İKİNCİ ESER CHOPİNİANA

1907 yılında St.Petersburg'da doğan ve 1909 yılında Paris'te yeni ismi Les Sylphides ile devam eden romantik bir bale eseri olan Chopiniana'nın müziği F. Chopin'e, dekor ve kostüm tasarımı Alexandre Benois ve Anatoly Nezhny'e ait. Gecenin ikinci perdesinde 'Genç Adam'ı Ivan Titov, 'Giriş'i Anna Markova, 'Yedinci Vals'i Anna Markova ve Ivan Titov, 'Mazurka'yı Ekaterina Zaytseva, 'Onbirinci Vals'i Alevtina Kasatkina, 'İki Peri'yi Yulia Belyakova ve Victoria Eremenko canlandıracak. 35 dakika sürecek eser, orkestra düzenlemesi A. Glazunov tarafından yapılan, kanatlı perilerin F. Chopin'in piyano müziği eşliğinde dans ettiği şiirsel bir romantizm rüyasıdır.

SON ESER POLOVEÇ DANSLARI

Müzik ve librettosu Alexander Borodin'e ait olan 'Poloveç Dansları'nın dekor ve kostüm tasarımı Nicholas Roerich ve Anna Nezhny tarafından hazırlandı. Gecede son olarak sahnelenecek eserde 'Poloveç' rolünü Maxim Pavlov, 'Tutsak Kadın' rolünü Natalia Savelieva ve 'Poloveç Kadını' rolünü Alevtina Kasatkina canlandıracak. Alexander Borodin'in 'Prens Igor' operasından bir bölüm olan bu bale eseri, 1890 yılında Mariinsky Tiyatrosu'ndaki ilk temsilinden neredeyse hemen sonra bağımsız ve çok sevilen bir bale eseri haline gelmiştir. 20 dakika sürecek ve kalp atışlarını hızlandıracak bu dans gösterisi kısa sürede Diaghilev'in gurur ve sevinç kaynağı, Rus balesinin de dönüm noktalarından biri olmuştur.

ESERİN BİLETLERİ

Eserin biletleri 'www.biletiva.com/aspendosfestivali' internet adresi ile Antalya Arkeoloji Müzesi'ndeki gişelerden ve Aspendos Antik Tiyatrosu'ndaki gişeden temin edilecek. İzleyiciler için temsil günü saat 19.00'da Antalya Arkeoloji Müzesi önünden servis ücretsiz servis araçları kalkacak.

Eserin gösterimi saat 21.00'da başlayacak.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!