Antalya'nın 15 Temmuz davasında başsavcı vekilleri tanıklık yaptı

Güncelleme Tarihi:

Antalyanın 15 Temmuz davasında başsavcı vekilleri tanıklık yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 14:52

Antalya'nın 15 Temmuz davasında başsavcı vekilleri tanıklık yaptı

Haberin Devamı

 

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'nın 15 Temmuz davasında cumhuriyet başsavcı vekilleri ile jandarma alay komutanlığında görevli subaylar tanıklık yaptı.

Antalya'da 15 Temmuz darbe teşebbüsünün meydana geldiği gece Vali Münir Karaloğlu'nun konutunda bulunan tutuklu sanıklar dönemin Antalya 3'üncü Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Antalya Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ile darbecilerin sözde Antalya Sıkıyönetim Komutanlığı'na atadığı Burdur eski 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz'ün yargılanmasına Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Davanın bugün görülen duruşmasında 15 Temmuz gecesi Vali Karaloğlu'nun karargah olarak kullandığı konutunda bulunan Cumhuriyet Başsavcı vekilleri ile Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli komutanlar tanık olarak dinlendi. Tutuklu üç sanık ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı çok sayıda sanık yakını da izledi. Olay tarihinde Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz Antalya'daki görevine henüz başlamadığı için Cumhuriyet Başsavcılığına vekalet eden Mehmet Karakaya, 15 Temmuz akşamı Başsavcı vekillerinden Cevdet Kayafoğlu ile birlikte Vali Karaloğlu'nun konutuna gittiklerini söyledi. Bir süre sonra Başsavcı vekili Adnan Tabar'ın da konuta geldiğini anlatan Karakaya, “Biz konuta gittiğimizde vali beyin yanında emniyet müdürü Cemil Tonbul ile sanıklardan Ahmet Yurdagül vardı. Bir süre sonra konuta sanıklardan Mustafa Kaya ile Metin Karagöz geldi. Metin Karagöz'ü daha önceden tanımıyordum. Kendisi sivil giyimliydi. Mustafa Kaya ise üniformalıydı ama belinde silahı yoktu diye hatırlıyorum" dedi.

Bu üç komutanın o gece darbecilerin lehine ve aleyhine konuşmadığını, gelişmeleri sessizce izlediğini anlatan Karakaya, bu üç sanığın 'ortaya çıkacak sonuca göre hareet edelim' düşüncesinde olduğuna dair kendisinde bir kanaat oluştuğunu söyledi. Karakaya, bu kanaatin sadece kendisinde değil, o gece konuttaki çok sayıda kişide de oluştuğunu anlattı.

Başsavcı vekillerinden Adnan Tabar ise sanıklarda 'duruma göre hareket etme' izlenimi görmediğini söyledi. Antalya Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Albay Sezai Yıldırım da 15 Temmuz darbe teşebbüsünün yaşandığı gece evindeyken gelen telefon üzerine jandarma alay komutanlığına gittiğini söyledi. Bir süre sonra Alay Komutan Yardımcılarından Fatih Üstündağ ile birlikte darbe direktifini alay komutanı sanık Ahmet Yurdagül'e verdiklerini anlatan Yıldırım, "Bunu vali beye götürmesinin uygun olacağını söyledik. Bir süre sonra kendisi darbe direktifini de yanına alıp valilik konutuna gitti" dedi.

Jandarma Alay Komutanlığı'nda KOM Şube Müdürü olarak görev yapan Jandarma Binbaşı Fatih Solak da 15 Temmuz akşamı nöbetçi amir Ferhat Konuş'un kendisini araması üzerine alaya gittiğini söyledi. Alaya gittiğinde nöbetçi amir Ferhat Konuş'un kendisine “Komutanım yönetime el koyduk" dediğini söyleyen Solak, "Ben 'Böyle bir şey olmaz' diyerek yanından ayrılıp Fatih Üstündağ'ın yanına gittim. 15 dakika kadar sonra alay komutanı sanık Ahmet Yurdagül geldi. Yurdagül gelen mesajı istedi. Mesaji incelerken vali beyden gelen telefonlara cevap vermedi. Kendisinin Tunceli Bölge Sıkıyönetim Komutanı olarak atandığını görünce, 'Ben bu saatte oraya nasıl gideceğim' diyerek tepki gösterdi. Ahmet Yurdagül bu mesajın alt birliklere çekilip çekilmediğini sordu. Biz de çekilmediğini söyledik. Sonra da vali beyin yanına gitti" dedi.

Duruşma, diğer tanıkların dinlenmesi için ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!