AKILLI ULAŞIMA GERİ SAYIM

Güncelleme Tarihi:

AKILLI ULAŞIMA GERİ SAYIM
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2022 09:11

Antalya’da uzun süredir gündemde olan ulaşım kontrol çalışmalarında sona yaklaşıldı. 85 noktada devreye alınan EDS kameralarından sonra planlanan 38 akıllı kavşak, 61 erişim ve kent kent merkezindeki Trafik İzleme ve Kontrol Merkezi ekim sonunda faaliyete geçecek.

Haberin Devamı

 

ANTALYA’da trafik akışının kontrolü ve kent ulaşımının rahatlatılmasına yönelik planlama çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda kent genelinde kaza noktaları belirlendikten sonra 13 noktası geliş gidiş olmak üzere 31 bölgede toplam 73 hız koridoru hazırlanıyor. Güllük Caddesi, Şehit Binbaşı Turgut Cengiz Toytunç Caddesi ve Adnan Menderes Bulvarı olmak üzere 3 noktada da park ihlal sistemi uygulanıyor. Trafik ekiplerinin sürücülerin kural ihlallerini anbean izlemelerine imkân veren, Antalya ve 19 ilçesinde 85 noktada planlanan Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EDS) sistemine yönelik de kalibrasyon çalışmaları yapılıyor.

38 KAVŞAK VE 61 UZAKTAN ERİŞİM

Kavşakların ihalesinden sonra Antalya genelinde saha çalışmalarına başlandı. Prefabrik olarak hazırlanan Trafik İzleme ve Yönetim Merkezi ve tam adaptif akıllı kavşak uygulaması kapsamında hazırlanan 38 akıllı kavşak ve 61 uzaktan erişim ile ekim ayı sonu itibarıyla teslim edilecek. Bu çalışmaların Antalya’da 19 ilçede ulaşıma çözüm getirmesi hedefleniyor.

EDS EKİBİ BİNAYA TAŞINDI

Haberin Devamı

Yaptıkları tüm çalışmalarda trafik kazalarının azaltılmasını amaçladıklarına değinen Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç, ulaşım planlamalarının ayrıntılarını Hürriyet’e anlattı: “EDS ihalesini Antalya Büyükşehir Belediyesi çıktı. Hizmet binasının hazırlıklarını tamamlayıp Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’ne devrettik. EDS ekibi binaya taşındı. Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekip, trafik denetlemelerini yapacak ve kurallara uymayanlara idari para cezası kesecek. Ulaşım Daire Başkanlığı olarak biz de bu işlemlerden pay alacağız.”

KARA NOKTALAR BELİRLENDİ

Sahadaki kurulum çalışmalarının devam ettiğini belirten Tonguç, şöyle bilgi verdi: “Hız koridorları yapılıyor. Trafik levhaları hazırlanıyor. Silinen yol çizgileri yenileniyor. Hız sınırları, bölgenin fiziki yapısına bağlı düzenleniyor. Orta yaya için kapalı mı, yanlar kapalı mı, hemzemin yaya geçidi var mı, üst geçit var mı gibi birçok değişkene bağlı olarak hazırlanıyor. Hız koridorlarını, genelde Emniyet’in kara nokta dediği kaza yapılan yerlere koyuyoruz ki buralarda sürücüler hız yapamasın. Önce kaza noktaları belirlendi. Sonra oralara hız tünelleri yapıldı. Sistem girişte ve çıkışta plakayı okuyor. Ceza otomatik olarak yazılıyor.”

2 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Haberin Devamı

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden yetkililerin içinde olduğu bir komisyon kurulduğunu ifade eden Tonguç, “TÜRKSAT ve Türk Telekom’a bağlı ekipler, sahada çalışmaya başladı. Çalışmalar 2 ay içinde bitecek. Onlar çalışmayı tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürü ve trafik ekipleri gelip kontrol edecek. Onlar kabul ettikleri takdirde biz sistemi sorumlu müteahhitten alıp Emniyet Genel Müdürlüğü’ne devredeceğiz ve sistem faaliyete geçecek” dedi.

HIZ KORİDORLARI HAZIRLANIYOR

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Şube Müdürlüğü’nün ulaşım planlamalarıyla ilgili verdiği bilgiye göre, hız koridorları 7 gün 24 saat denetimde olacak ve trafikte kural dışı hareket ettiği tespit edilen sürücülere sistem otomatik ceza yazacak. Şu ana kadar Elektronik Denetleme Sistemi’ne (EDS) ait kameralar büyük ölçüde devreye alındı. EDS sistemi, Antalya’nın 19 ilçesinde kullanıma açıldı. Hız koridorlarının düzenlenmesinde ise sona yaklaşıldı. Çalışmalar tamamlandığında trafik denetleme ekipleri, ulaşım kontrol sistemini tam kapasite kullanmaya başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!