Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi hastaları bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi hastaları bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 10:24

Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi hastaları bekliyor

Haberin Devamı

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde açılan 'Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi', hastaları doğru ilaç kullanımı ve ilaçların etkileri hakkında bilgilendiriyor.



Antalya Kamu Hastaneleri 'Akılcı İlaç Kullanımı ve Sağlıkta Dönüşüm Projesi' kapsamında açılan Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi, 18 Temmuz'dan bu yana hizmet veriyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 'Akılcı İlaç Kullanımı'nda farkındalığın arttırılması, vatandaşların ilaç kullanımında yaptığı hataları gidermek ve danışmanlık hizmeti vermek amacıyla açılan merkez, kullanılan ilaçların olası etkileri hakkında hekimleri ve hastaları bilgilendiriyor.



Türkiye genlinde 10 pilot ilde açılan merkezin Antalya şubesi, Atatürk Devlet Hastanesi'nde hizmet veriyor. Merkezin sorumlusu Eczacı Rabia Nilüfer Ersoyoğlu, pek çok kimsenin komşu ya da arkadaş tavsiyesiyle, doktora başvurmadan ilaç kullandığını söyledi. Yine çoğu hastanın doktora başvurduğunda kullandığı ilaçlar hakkında bilgi veremediğini de anlatan Ersoyoğlu, hastalara ilaçları nasıl kullanacaklarını ayrıntılı öğrettiklerini kaydetti.



Ersoyoğlu, merkezin varlığı ile ilgili hastaların haberdar edilmesi için gerekli çalışmaları yürüttüklerini, amaçlarının akılcı ilaç kullanımı konusunda hastaların merkeze başvurmalarını sağlamak olduğunu ifade etti. Merkezde, diyabet hastalarına insülin kullanımı, ayak bakımı, öğün planlaması başta olmak üzere astım-KOAH hastalarının doğru inhaler kullanımı (soluk aldırma cihazı) hakkında bilgi verdiklerine değinen Rabiaz Nilüfer Ersoyoğlu, hastaları gereksiz ilaç kullanımı konusunda da bilgilendirdiklerini kaydetti.



İlaçların uygun zaman, uygun yoldan, uygun dozda ve uygun sürede kullanılmasının önemine işaret eden Ersoyoğlu, "Hastalarımıza kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamaları gerektiğini anlatıyoruz. Bunun yanında hastalara ilaçlarını belirtilen saatlerde almaları konusunda da uyarı ve çizelge hazırlıyoruz. Ayrıca hastayla ilgili tüm verileri kayıt altına alıyoruz. Gerekli durumlarda ilaç kullanımı hususunda hasta ile iletişim kuruyoruz. Birden çok ilacın kullanıldığı durumlarda ise ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimlerini inceleyerek hastaya bilgi veriyoruz" dedi.



Ersoyoğlu, "Tedavide hekim-eczacı-hemşire işbirliği sağlanarak, tedavi sürecinin başından sonuna kadar etkin bir sağlık hizmeti sunmak ana hedefimiz" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!