AKDENİZ ISINDI

Güncelleme Tarihi:

AKDENİZ ISINDI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2020 09:11

Antalya Körfezi eylül ayında normalin üzerinde ısınarak 30 derecenin üzerine çıktı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, pik yapan deniz sıcaklığının kıyı balıklarını öldürebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ANTALYA Körfezi’nde deniz suyu sıcaklığı, son dönemde yaz aylarındaki normal değerleri aşarak 30 derecenin üzerine çıktı. Ağustos ayında ortalama 27-28 derece olan deniz suyu sıcaklığı, eylül ayında Konyaaltı ve Antalya Limanı’nda 30 dereceye ulaşırken Alanya’da 30.5 derece seviyesine yükseldi. Batı Akdeniz’de iklimin bu sene mevsim normallerinin üzerine çıkarak tropikal özellikler gösterdiğini belirten Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, ısı yükselişinin deniz canlıları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

SU ISININCA KIYI BALIKLARI ÖLÜYOR
2020’nin yaz aylarında iklim verilerinin sıcak seyrettiğine değinen Gökoğlu, şunları söyledi: “Yüksek sıcaklık balıkları olumsuz etkiler. Özellikle kıyılarda ve lagün denen sığ su bölgelerinde yaşayan canlıları öldürebilir. Bu bölgelerde su sıcaklığı canlıların yaşayabilecekleri sınır değerleri aştığı zaman ölümlere sebep oluyor.”

Haberin Devamı

PİK YAPTIKTAN SONRA DÜŞECEK
“Batı Akdeniz’de su sıcaklığı zaman zaman 30 dereceyi aştı. Antalya’da normalin üstünde artış var. Böyle dönemler bazı deniz canlıları için risk oluşturuyor. Deniz suyu sıcaklığı pik yaptıktan sonra düşüşe geçecek. Günler kısalınca sıcaklık düşmeye başlar ve risk azalır.”

EN ÇOK ALANYA’DA YÜKSELDİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre en soğuk olduğu şubat ayında 15,7 derece olan Akdeniz suyu, ağustos ayında ortalama 28 dereceye yükseldi. Antalya Körfezi’nin bazı noktalarında eylül ayında deniz suyu ısısı, en fazla yükseldiği saatlerde 30 derecenin üzerine çıktı. Ölçülen en yüksek sıcaklıklar, Konyaaltı ve Antalya Limanı’nda 30, Alanya Feneri’nde 30.1, Alanya Yat Limanı 30.5, Antalya’nın merkezinde 29, Finike’de 28 ve Kaş’ta 27 derece olarak hesaplandı.

YÜZEY VE DİP SULARI ISINDI
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı İklim Değişikliği ve Denizler Raporu’na göre, Batı Akdeniz’de son 10 yılda yüzey suyu sıcaklığı 0.2 derece arttı. Bu artışın 13 derece gibi sabit bir sıcaklıkta yaşamaya alışkın deniz canlıları için tehdit oluşturduğunun belirtildiği raporda, şu uyarı yer aldı: Batı Akdeniz’de dip sularındaki sıcaklık 1960’tan beri 0.12 C yükseldi. Akdeniz’deki bu sıcaklık artışları sadece balıklar ve omurgasız türleri değil birçok göçmen tür için de tehlikelidir. Bu değişimin devam etmesi halinde sıcaklık artışına duyarlı olan veya dar sıcaklık aralıklarında üreme yeteneğine sahip denizel türlerin üreme dönemlerinin ve dağılım alanlarının değişmesi kaçınılmaz olacaktır.”

BAKMADAN GEÇME!