ACİL SERVİSTE ÜCRET ALINMAZ

Güncelleme Tarihi:

ACİL SERVİSTE ÜCRET ALINMAZ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2022 10:53

Özel hastaneler de adım attığınız her şey para. Onun için vatandaş temkinli yaklaşıyor. Neden? Çünkü vatandaş hasta ve tüketici haklarını bilmiyor, özel hastaneler de fırsatçılık yapıyor. Hastane ruhsatı alan bir yer, acil vakalara da bakmak zorunda. Herkes imkanı ölçüsünde acil olarak müracaat eden hastalara bakacak ve acil hastalardan ücret alınmayacak. Bu açık ve net bir kuraldır.

Haberin Devamı

ALLAH düşürmesin ancak özel hastane servislerinde haksız alınan tedavi ücretlerine değineceğiz.
*
Siz hastanızın telaşına ve endişesine düşmüşken aklınızın bir ucundan da ‘Acaba benden para isterler mi, isterlerse ne kadar isterler?’ gibi sorular da geçer.
*
Özel hastaneler de adım attığınız her şey para. Onun için vatandaş temkinli yaklaşıyor. Neden? Çünkü vatandaş hasta ve tüketici haklarını bilmiyor, özel hastaneler de fırsatçılık yapıyor.
*
Burada öncelik acile gelen hastanın tedavisidir. Eğer özel hastane ücret talep ederse tüketici olarak haklarımızın olduğunu da bildirmek isterim.
*
Hastane ruhsatı alan bir yer, acil vakalara da bakmak zorunda. Herkes imkanı ölçüsünde acil olarak müracaat eden hastalara bakacak ve acil hastalardan ücret alınmayacak. Bu açık ve net bir kuraldır.
*
Ambulansla gelen hastaya doğrudan kaydı yapılmadan müdahalesi yapılır. ‘Sarı alan’ hastalara da yine kısa zamanda müdahale edilir, kayıtları da yapılır.
*
İkinci alan ‘yeşil alan’ hastalar ise ikiye ayrılır. Acilde çözülebilecek hastalıklar ‘yeşil 1’ poliklinikte çözülebilecek hastalıklar ise mesai kaydırmasıyla oluşturulan poliklinik hizmetlerinde sorun çözülür.
*
Acil girişimsel işlemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri için ilave ücret alınamaz.
*
Hastadan ilave ücret alınabilmesi için hastaya/hasta yakınına acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” kullanılarak, yazılı bilginin imza karşılığı verilmesi zorunlu.
*
Size birçok kağıt imzalatırlar. Nüshalarını isteyin, ancak unuttururlar ve vermezler. Siz de cep telefonundan fotoğraflarını çekin.
*
Peki, her şeye rağmen acil servis de ücret alınırsa ne yapmalısınız?
*
Acil servise başvurmasına karşın kendisinden para talep edilen hastalar öncelikle ödeme makbuzu ya da faturasını muhafaza ederek, kendisine yapılan müdahalenin Yeşil Alan Uygulaması kapsamında değerlendirilmesini hastane yönetiminden bir dilekçe ile talep etmelidir.
*
Bu başvurudan netice alamaz ise 184 numaralı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi aranmalıdır. Yine netice alınmazsa CİMER’e şikayet edilmelidir. Ayrıca, ödediğiniz ücretin iadesi için hastanın Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunması gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!